Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Haberler

Haberler->Gümüşhane->GÜMÜŞHANE'DE 1 KİLOGRAMLIK ORGANİK DOMATESLER « GÖRÜNTÜLÜ »   

GÜMÜŞHANE'DE 1 KİLOGRAMLIK ORGANİK DOMATESLER « GÖRÜNTÜLÜ »


-32 YIL İNSAN YETİŞTİRDİ, ŞİMDİ AYNI SEVGİYLE KİLOLUK DOMATES YETİŞTİRİYOR

    Gümüşhane’nin merkeze bağlı Mescitli köyünde ikamet eden emekli öğretmen Ali Haydar Özkan (62) emekli olduktan sonra kendisini tarıma vererek, yaptığı serasında yaklaşık 1 kilogramlık yerli domates üretiyor.

      32 yıllık görev süresi boyunca binlerce insan yetiştiren Özkan, şimdi bölgede örnek bir girişimle ailesinin yıllarca sakladığı “yerli domates” tohumlarını serasında üretti. sSerasında domatesin yanı sıra patlıcan, biber ve salatalık ta gibi sebzeleri de yetiştiren Özkan, işin sırrının tohumunda ve bakımında olduğunu söyledi.

      Elinde eldivenleri, çapası ve makası ile büyük bir özveri ile domateslerinin bakımını gerçekleştiren Özkan, ürettiği domateslerde ki kokunun çocukluklarında yedikleri domatesler gibi olduğunu ve lezzetinin de piyasada satılan domateslerden çok daha üstün olduğunu söyledi.

-"ESKİ DOMATESLERİN TADI VE KOKUSUNU BULDUK"

       Bunun tohum ve bakımla ilgili olduğunu dile getiren Özkan, piyasada satılan bazı tohumların İsrail'den geldiğini duyduğunu belirterek, "Aynı tohumdan benim serama da bir-iki kök karıştı. Onları topladıktan sonra ayırıyoruz, kimse yemiyor. Bizde atıyoruz. O tohumun en büyük kötülüklerinden birisi seraya girince diğer tohumlara dölleme yapıyor. Dölleme yaptığında da nesil bozuluyor. O döllemeden dolayı bizim eski, kendi ürünümüz olan domatesleri de dönüştürüyor. Daha baskın bir tohum piyasadaki."

-YILLARCA TEŞEBİR TUTTU ŞİMDİ MAKAS TUTUYOR

      Eşi de öğretmen olan Özkan'ıın görev süresi boyunca elinde tuttuğu tebeşirin yerini şimdi makas aldı. Makasıyla birlikte domatesleri koparan ve bazı fidelerde budama yapan Özkan, ürettiği domateslerin özelliğinin tadı ve kokusunun yanısıra domatesin içinde hiçbir boşluğun olmaması ve tohumlarının çok az olması olduğunu söyledi. Yerli domatesteki tohumları çay kaşığı ile nakış işler gibi aldıklarını ve sakladıklarını kaydeden Özkan, "10 büyük kiloluk domatesi kesip bir tohum ancak alabiliyoruz." dedi.

-1 KİLOGRAMLIK ORGANİK DOMATES

       Serada ürettiği ürünlerin kendisine yetecek kadar olduğunu dile getiren Özkan, kışlık ürünleri de ayırdıklarını ve arkadaşlarına da ürünlerden ikram ettiğini belirtti. Serada yaklaşık bir kilogramlık organik domates yetiştirdiğini dile getiren Özkan, bunun sırrını ise şöyle açıkladı: “Kullandığımız tohum yerli tohum. Annemizin, babamızın yıllar önce yetiştirdiği tohumlardan ekip yetiştiriyorum. Gümüşhane iklimi gündüz ve gece ısı farkı çok olduğundan sera ihtiyacı duydum. Geceleri sebzeleri korumak gerekiyor. Ayrıca organik gübre kullanıyorum, ilaç kesinlikle vermiyorum. Bakımı iyi olunca bir kilograma kadar domatesin bir tanesi çıkıyor.”

       Ürettiği domateslerin içerisinde çok az çekirdek olduğu için tadının çok iyi olduğunu kaydeden Özkan, domatesin için hiçbir boşluğun bulunmadığını da sözlerine ekledi.  Kendisinden tohum ve fide isteyenlerin olduğunu hatırlatan Özkan, elinden geldiğince bu konuda vatandaşlara yardımcı olduğunu “Biz yıllarca bildiğimizi öğrencilerimize verdik, şimdi de üretimde bildiklerimizi veriyoruz” sözleriyle açıkladı.

-“TOPRAĞI BESLERSEN, TOPRAK BESLER”

     Konuşmasında “Toprağı beslersen, toprak besler” özdeyişini kullanan Özkan, “Toprağa bakmazsak, toprak bize bakmaz.” diyerek konunun özünü vurguladı. Üç çocuğunun birisi eczacı, birisi öğretmen ve birisi de hemşire olan Özkan, şimdi emekli öğretmen olan eşiyle birlikte topraktan ürün yetiştiriyor.

-ALİ HAYDAR ÖZKAN’IN HAYAT HİKAYESİ

     Mescitli köyünde doğdu. İlköğretimini aynı köyde, ortaöğretimini ise Gümüşhane’de tamamladı. Gümüşhane Öğretmen okulundan mezun olduktan sonra 1967-1968 eğitim öğretim yılında öğretmen olarak Torul Yücebelen köyüne atandı ve 6 yıl burada görev yaptı. Bayburt, Gümüşhane ve Trabzon’da görev yaptıktan sonra 32 yılın ardından emekli 2000 yılında olarak köyüne yerleşti. Kendi bahçesinde küçük çapta çiftçilikle uğraşıyor. Serası, ağaç ve fidanları ile uğraşıyor. Elma ve dut fidanı yetiştirerek üretime katkı sağlıyor.







http://www.youtube.com/watch?v=qA04wjfEhpw



TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK DİL OKULU GÜMÜŞHANE'DE


| More

 Gönderen Recep Ergin, Cumartesi, 17 Eylül 2011 16:52, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2004-2006 mkportal.it
 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 0.85396 saniyede 9 sorguyla oluşturuldu