Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Volkan ŞENEL->İngiliz Yarbay Alfred Frederik Rawlinson'un GÜMÜŞHANE ANILARI (18 Nisan 1919) [ Arama ]

İngiliz Yarbay Alfred Frederik Rawlinson'un GÜMÜŞHANE ANILARI (18 Nisan 1919)
Başlık İngiliz Yarbay Alfred Frederik Rawlinson'un GÜMÜŞHANE ANILARI (18 Nisan 1919)
Açıklama -
e-mail senelvolkan@hotmail.com
Siteye Ekleyen AdamGibi

     Yarbay  Alfred  Frederik Rawlinson’un şahsi kişiliği hakkında elimizde fazla bir bilgi bulunmamaktadır. Buna karşın çeşitli kaynaklarda ailesiyle ilgili bilgiler mevcuttur. Bahsedilen bu kaynaklarda Yarbay  Rawlinson’un ailesinin Wash Körfezi’yle Kuzey Denizi arasında, Büyük Biritanya’nın doğusunda bulunan Norfolk’un merkezi olan Norwiçh şehrinde ikamet ettikleri ve çiftçilikle uğraştıkları belirtilmektedir.(1)
     Rawlinson’un ailesi, İngiliz soylularının soyadının önünde kullanılan, zenginlik ve asalet alameti sayılan “Lord” ünvanına sahiptir. Rawlinson ailesinin içerisinde; politikacı, diplomat, asker ve oryantalist gibi farklı alanlardan birçok insan bulunmaktadır.
     Çiftçi kökenli, Lord ünvanlı, asker, politikacı, diplomat ve oryantalist yetiştiren  Rawlinson Ailesi’nin bir ferdi olarak 1867’de dünyaya gelen  Alfred  Frederik Rawlinson’un, askeri okullarda tahsilini tamamlayarak, orduya denizci subay olarak katılmış ve İngiliz donanmasında I. Dünya Savaşı’nda görev yapmıştır.(2)
     Yarbay  Rawlinson 1918 yılında, İngiliz hükümetinin çıkarlarını gözetmek maksadıyla Anadolu’da görevlendirilmiştir. Bu görevi sırasında Trabzon’dan Erzurum’a giderken Gümüşhane’den geçmiş olan Yarbay  Rawlinson, yolculukla ilgili anılarını “The Adventures in The  Near East (1918-1922) (3) adlı eserinde yayınlamıştır.
     Yarbay  Rawlinson yukarıda adı geçen eserinde Gümüşhane’yle ilgili olarak şu bilgileri vermektedir:
     18 Nisan’da Trabzon’dan  ayrıldım. Trabzon’dan Erzurum’a tek geçiş yolu, Zigana Geçidi idi. İlk günkü yolculuğumuz beklediğimizden kolay geçti. Hamsiköy’e geldiğimizde gece olmuştu. Bunun üzerine kamp kurmak zorunda kaldık. Ertesi gün, 3 saatlik zor bir tırmanıştan sonra, saat 10’dan önce, önümüzde bulunan zirveye ulaştık. Zigana’ın bu zirvesinden, ilk defa Anadolu’nun iç kısımlarını görme imkanına kavuşmuştum. Bu muhteşem ve çok güzel bir duyguydu.
     Rawlinson, daha sonraki satırlarda, Harşit Çayı hakkında bilgi vermektedir. Bölgede arabaların geçmesi için uygun yolların bulunmadığını belirterek Tirebolu’dan buralara kadar bir demiryolu hattı yapılabileceğini ifade etmektedir.(4) Daha sonra ise, Gümüşhane-Erzurum arasındaki yolculuğu hakkında  bilgi vermeye devam etmektedir:
     Gümüşhane’ye girmeden önce durduk ve grubu bir araya topladık. Çünkü Erzurum’daki son ordu komutanının İstanbul’a gitmek üzere, Gümüşhane'de olduğunu haber almıştık. Komutan Sultan’ın emriyle İstanbul’a çağrılmıştı. Akşam üzeri saat 5’te Gümüşhane’nin ana caddesinde, nazik bir selamla onun yanından geçtik ve şehirde hiç durmadık.
    Gümüşhane’nin yer aldığı Harşit Vadisi, oldukça verimli bir toprağa sahipti ve ziraata çok uygundu. Burada, ülke çapında çok meşhur olan elma ve kiraz bahçeleri bulunmaktaydı. Çiçeklerle  donanmış elma ağaçları, Nisan ayında çok güzel bir görüntüye sahipti.
     Karanlık çökünceye kadar yolumuza devam ettik ve dağları tırmandık. Daha sonra kamp kurduk ve ertesi gün güneş ışığıyla beraber yolumuza devam ettik. Gün boyunca iki geçit aşacağımızı umuyorduk. Hızlı bir şekilde ilerleyerek Bayburt’a  geldik…” (5)

Dipnotlar:
(1) Büyük Larousse, C.XIV.,s.8705-8715
(2)Yavuz Özdemir, ”İngiliz Yarbayı Rawlinson’un Erzurum’daki Faaliyetleri”, Atatürk Üniv., Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Erzurum, 1990, Giriş,XXI
(3) Alfred Frederick Rawlinson, The Adventures in The Near East (1918-1922), New York, 1924, s.157
(4) Yavuz Özdemir, “İngiliz Yarbayı Rawlinson’un Trabzon-Erzurum Yolculuğu ve Misyonu”, Uluslararası Tarih-Dil-Edebiyat Semp., Trabzon, 2002, s.593-598
(5) Alfred Frederick Rawlinson, a.g.e, s.158

Oyu Puanı: 44 - Ortalama: 3.5

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 12 (0 Kayıtlı Üye 12 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 0.81925 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu