Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Hasan PİR->"GÜMÜŞHANE LİSESİ"NİN ADI YAŞATILMALIDIR [ Arama ]

"GÜMÜŞHANE LİSESİ"NİN ADI YAŞATILMALIDIR
Başlık "GÜMÜŞHANE LİSESİ"NİN ADI YAŞATILMALIDIR
Açıklama -
Mail hasanpir2002@yahoo.com
Siteye Ekleyen Recep Ergin
    Yaşanılan mekânların insan ruhu üzerindeki etkileri bilimlerin de konusu olmuş bir gerçektir. Mekânların varlıkları ise adlarının yaşatılması ile mümkündür.

    Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün 06.05.2010 tarih ve 3669 tarihli (2010/30) nolu genelgesiyle başlatılan genel liselerin anadolu liselerine dönüştürülmesi çalışmaları bilimsel olarak belki güzel bir çalışmaydı ama, ilk başlarda kimsenin hissetmediği acıları da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamış bulunmaktadır.

    Lise eğitimi, insan hayatının en unutulmaz hatıralarının yaşandığı döneme denk gelmektedir. O yılların arkadaşlıkları hiçbir zaman unutulmaz.

    Pek çok insan ne ilkokul ne de üniversite yıllarını ön plana çıkarır. Daha çok Lise dönemi hatıraları ile yaşar ve yaşlanır.

    Genel liselerin anadolu liselerine dönüştürülmesinden sonra, pek çok kişi eski okullarını ziyarete gittiğinde hayal kırıklığına uğramıştır. En güzel hatıralarının yaşandığı okullarının ismi değişmiştir.

    Bu isim değişikliğini çok önemsemek gerekir. İnsanlar aidiyet cihetiyle, mezun oldukları okulun adını aramaktadırlar. Bu çok tabii bir haktır. Ama aradığı adı göremeyince adeta yıkılıp, bir daha geri bakmadan çekip gitmektedirler. Geriye de sadece bir ahlanma ve bir iç çekme kalmaktadır. Bir de bir uzun hatıra zincirine son noktayı koyan bir damla göz yaşı…

    Bazen bilim adına çalışmalar yaparken, yaptığımız değişikliklerde olayların sosyal boyunu, kültür boyutunu düşünmüyoruz. Aslında bu iki önemli konuyu bir arada yürütmek çok da zor değildir.

    Yapılan değişiklikle genel liselerde uygulanan programlar kaldırılıp, yerine anadolu lisesi programları uygulamaya konulmuştur. Ama bu yapılırken okulların eski levhaları tarihi bir tanık olarak okulların girişlerinde durmaya devam etse ne olurdu... Yeni lise veya program isimleri de bir başka yere asılabilirdi. Hâlbuki eski levhalar sökülüp kaldırılmış ve bir anda koskoca bir tarihin, bir geçmişin üzeri örtülüvermiştir.

    Gümüşhane Lisesi, Gümüşhane’de bir tarihin adıdır. 1955 yılından 2010 yılına kadar gururla hizmet verip, gerek Gümüşhane’ye gerekse tüm Türkiye’ye pırıl pırıl binlerce vatan evladı yetiştirmiştir. 55 Yıllık tarihinde Gümüşhane Lisesi on bine yakın genç mezun etmiştir.  

    29.06.2010 tarihinde Gümüşhane Lisesi levhası indirilip, yerine Gümüşhane Anadolu Lisesi levhası asılmıştır.  

    Değerli Prof. Dr. Hasan Nuri Yaşar Bey; Gümüşhane Lisesi mezunu. Gümüşhane’yi ziyarete geldiği şubat ayının ilk günlerinde mezun olduğu Gümüşhane Lisesi’ni de ziyarete gittiğini ama, “Gümüşhane Lisesi” adını taşıyan bir okul bulamadığını söylüyor. Okulunu sorgularken sözleri de gözleri de buğulanıp, mahzunlaşıyor; “Nerede benim okulum?” diyor. “Nerede Gümüşhane Lisesi?” diye soruyor…

    Yapılan program değişikliği bir bilimsel gerçek olarak doğrudur. Gençlerimiz çağın gereği olarak kabul edilen yeniliklerle büyümelidir. Ama, okulların eski isimleri bir tarih anıtı gibi okulların önünde en görkemli şekilde asılmalıdır. Çünkü, o isimler, bir tarihtir, bir kültürdür, bir nostalji ve bir hayattır.

    Gümüşhane Lisesi’nin ve Gümüşhane Liselilerin yaşadıkları bu üzücü tablo, hemen hemen her ilimizde yaşanmaktadır. Bu durumu sayın yetkililerin düzeltmesi, kırık kalplerin kazanılması adına önemli bir çalışma olacaktır. Aslında bu durumun nasıl düzeleceğinin örnekleri de vardır. Örneğin Galatasaray Lisesi, Vefa Lisesi gibi liseler, yapılan her değişikliğe rağmen yine kendi isimleriyle anılmaya devam etmektedirler.

    1977-1989 yılları arasında görev yaptığım ve görev yapmaktan büyük gurur duyduğum Gümüşhane Lisesi biz öğretmenler için de bir ana ocağıdır. Öğretmeni, öğrencisi, velisi ile biz Gümüşhane Lisemizin isminin, bir tarih ve kültür abidesi olarak durmasını istiyoruz.

    Gümüşhane Lisesi’nin vefadar, fedakâr ve Gümüşhane aşığı öğrencilerini ve öğretmenlerini bu vesile ile tekrar selamlıyor, ebediyet yurduna göçen öğrenci ve öğretmen arkadaşlarıma da Allah’tan rahmet diliyorum.

    Güzel günler dileğiyle. 
Oyu Puanı: 66 - Ortalama: 2.65

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 9 (0 Kayıtlı Üye 9 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 0.87322 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu