Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Hasan PİR->KENT İÇİ ULAŞIMDA DOLMUŞ GERÇEĞİ [ Arama ]

KENT İÇİ ULAŞIMDA DOLMUŞ GERÇEĞİ
Başlık KENT İÇİ ULAŞIMDA DOLMUŞ GERÇEĞİ
Açıklama -
Mail hasanpir2002@yahoo.com
Siteye Ekleyen Recep Ergin
    Kent içi ulaşım ve park kaosu, günümüzde şehirlerde yaşanan en önemli sorunların başında gelmektedir.

    Mega kentler, ulaşıma toplu taşıma araçları ve yeni yöntemlerle çözüm ararken, Gümüşhane gibi küçük kentler ise bu sorunu “dolmuş” hizmetleriyle çözmeye çalışmaktadırlar.

    Trafik karmaşası açısından şehirlerimizin çoğunda durum hemen hemen aynıdır. Çünkü;   40 - 50 yıl öncenin şehir imar planları ve şehircilik ihtiyaçları o günün şartlarına göre belirlendiğinden, kentlerimizde o gün trafik problemi denilen bir konu gündemde yoktu. Yollar da, otopark alanları da o günün ihtiyaçlarına göre yapılmıştı. Ama ne var ki, o gün dar yapılan yolları bugün genişletme imkânınız yok. O gün yapılmayan otoparkları ise, bugün yapma imkânınız yok. Ya bütün binaları yıkıp şehirleri yeniden inşa edeceksiniz ya da var olan imkânlara göre çareler üreteceksiniz.

    Gümüşhane’deki trafik yoğunluğu, -şehir merkezindeki bir iki ana cadde dışında- hayatı henüz tıkama noktasına gelmemiştir. Çünkü, insanlar şehrin bir ucundan diğer ucuna yürüyerek gidebilmektedirler. Aslında bu “yürüyerek gidiş kolaylığı” Gümüşhane’de trafik sorununun nasıl çözüleceğinin de cevabını içinde taşımaktadır.

    Gümüşhane’de mademki, insanlar evlerinden kent merkezine beş - on dakika yürümeyle gidebiliyorsa, o zaman, özellikle iş yerleri şehir merkezinde olanların ve uzun süre şehir merkezinde kalmak için şehre inenlerin, kent merkezine araçlarıyla inip de yol kenarlarını sabahtan akşama kadar meşgul etmelerinin bir anlamı yoktur. Acil durumlar haricinde insanlar evlerinden yürüyerek geliş gidiş yapmalı veya “dolmuş hizmetleri” nden yararlanmalıdırlar. Artık böyle bir hayata alışmanın zamanı gelmiştir.

    Gümüşhane’nin 10 - 15 yıl öncesini yaşayanlar hatırlayacaktır. Özel otoların yaygın olmadığı ve dolmuş hizmetlerin de henüz mahalleler bazında yaygınlaşmadığı o dönemlerde insanlar evlerinden kent merkezine yürüyerek gidip geliyorlardı.

    Gümüşhane Belediyesi’nin 2008 Kasım ayında uygulamaya koyduğu özel dolmuş hizmetlerinin mahallelere yaygınlaştırması çok güzel bir hizmet olmuştur. Bu uygulama yapılmadan önce gerçekten büyük sıkıntılar çekiliyordu. Özellikle yolu yokuş olan yerlere gidişte büyük sıkıntı çekiliyordu. Dolmuş hizmetlerinin başlamasıyla vatandaşlarımızda büyük bir rahatlama olmuştur.

    Özel otolardaki artışın şehir hayatını olumsuz etkilediği düşünülürse “dolmuş hizmetleri” günümüz kentleri için çok gerekli bir hizmeti oluşturmaktadır.

    Dolmuş hizmetleri Gümüşhane’de güzel işliyor. Özellikle dolmuş kooperatiflerinin hassasiyeti ile güzel çalışmalar yapılıyor. Hem dolmuş esnafı para kazanıyor, hem de vatandaş ihtiyacını çok rahat gideriyor.

    Dolmuş kültürü ise işin bir başka tarafı. Büyük şehirlerde herkesin alışık olduğu bu kültür, aslında kent yaşamının bir özeti gibidir. Şahsi arabası olanların bile bu kültürü zaman zaman yaşaması gerekir.

    Bağlarbaşı - Üniversite güzergâhına çalışan dolmuş hattının Gümüşhane’de şehir içinde kurulan ilk dolmuş hattı olduğunu sanıyorum. Gerek bu hatta çalışan ve gerekse şehir içi mahallelere çalışan dolmuş esnafımız güzel hizmet veriyor. Planlı, ciddi ve güven veren çalışmaları ve prensiplerinden taviz vermeyen, örneğin -ayakta yolcu alınmaması gibi- uygulamalarıyla takdir topluyorlar. Bu uygulama şekliyle Gümüşhane’deki dolmuş hizmetleri belki de Türkiye’deki en güzel ve nadir örneklerdendir.

    Dolmuş hizmetleri yaygınlaşmadan önce hizmet veren “ticari taksi” işletmeciliği ise dün de bugün de Gümüşhane şehir hayatının can damarı durumundadır.

    Peygamberimizin “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” Hadis-i Şerifini de hatırlatarak; verdikleri yararlı, özverili ve kaliteli hizmetlerden dolayı hem dolmuş hizmetleri veren esnafımızı, hem de taksici esnafımızı tebrik etmek gerekir.

    Her esnaf teşekkülünün olduğu gibi, dolmuşçu esnafının da, taksici esnafının da daha kaliteli hizmet vermesi için herkesin onlara yardımcı olması gerekir. Hizmet veren, verdiği hizmetin kurallarına uyduğu kadar, hizmet alanların da aldığı hizmetin şartlarını bilmesi gerekir.

    Dolmuş ve taksi hizmetlerinin bütün güzelliğine rağmen, şehrimizde gece belirli bir saatten sonra hem dolmuş hem de taksi hizmetlerinin olmayışı vatandaşları zor durumda bırakmaktadır. Özellikle gece 24’ten sonra şehre gelenler ulaşımda büyük sıkıntı çekmektedir.

    Belediyemizin, bu sorunun aşılması için de öncelikle çareler üretmesi gerekir. Modern şehircilik ve belediyecilik anlayışında vatandaşların yirmi dört saat boyunca ihtiyaçlarının giderilmesi çok önemlidir.

    Nöbet sistemiyle aşılabilir olarak gördüğümüz gece dolmuş ve taksi hizmetleri için, müşteri bulunmama veya az bulunma riskine karşı, gerek belediyemiz gerekse dolmuş ve taksi hizmetlerini organize eden teşekküller tarafından nöbetçi araçlar için belirli miktarlarda sübvanse uygulaması da yapılabilir diye düşünüyorum.

    Güzel günler dileğiyle.   
Oyu Puanı: 57 - Ortalama: 2.37

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 8 (0 Kayıtlı Üye 8 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 0.86117 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu