Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Hasan PİR->EDEBİYAT FAKÜLTESİ MÜJDESİ [ Arama ]

EDEBİYAT FAKÜLTESİ MÜJDESİ
Başlık EDEBİYAT FAKÜLTESİ MÜJDESİ
Açıklama -
Mail hasanpir2002@yahoo.com
Siteye Ekleyen Recep Ergin
            Gümüşhane Üniversitesi, "3. Kuruluş yılı" 31 Mayıs 2011 Salı günü güzel bir programla kutladı.

            Kuruluş yılı törenlerini mezuniyet ve bahar şenliği ile de birleştiren üniversite,  bu şekilde üç kutlamayı bir arada yapmış oldu.

            Rektör Prof. Dr. Sayın İhsan GÜNAYDIN,  törende yaptığı konuşmada yeni bir fakülte olarak "Edebiyat Fakültesi" kurulması için Üniversite senatosunun aldığı kararın YÖK'e gönderildiği bilgisini verdi.

            İlgili mercilerce Edebiyat Fakültesi'nin kuruluşuna izin verildiği takdirde Gümüşhane Üniversitesi'nde fakülte sayısı beşe çıkmış olacaktır. Bilindiği gibi, Üniversite'de halen Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İletişim Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi bulunmaktadır.

            Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Cumhuriyet'in 90 yıllık tarihi boyunca sürekli olarak geri kalmışlıkla, yoksullukla mücadele ettiği için, "üniversite eğitimi" denildiğinde de bu güne kadar insanımızın aklına hep ekonomik getirisi olan fakülte ve bölümler gelmiştir.

            Bir millet için ekonomi ne kadar önemli ise, edebiyat, sosyoloji ve tarih de o kadar önemlidir. Çünkü milletlerin var oluş şuurları bu sosyal bilimlerle oluşur ve gelişir.

            Gümüşhane Üniversitesi'nde bir edebiyat fakültesi açılması kararını; bu tarihi, kültürel ve sosyal misyon dolayısıyla isabetli alınmış bir karar olarak görüyorum.

            Üniversitelerin tarihçeleri incelendiğinde, edebiyat fakültelerinin bazen tek başına, bazen de fen-edebiyat birlikteliği içinde isimlendirildiğini görmekteyiz. Bugün ise bazı üniversitelerimizde fen-edebiyat adı altında, bazı üniversitelerimizde ise müstakil olarak edebiyat fakülteleri bulunmaktadır.

            Gümüşhane Üniversitesi'nde, kurulması için senato kararı alınan fakülte ise müstakil bir edebiyat fakültesi olacaktır.

            Açılması düşünülen fakültenin hangi bölümlerden oluşacağı henüz belli olmamakla birlikte, diğer edebiyat fakültelerine bakıldığında, Gümüşhane Edebiyat Fakültesi'nde de "Türk Dili ve Edebiyatı", "Tarih", "sosyoloji", "arkeoloji", "sanat tarihi", "coğrafya" gibi bölümlerinin açılması gerekir gibi görünüyor.

            Türkiye'nin ilk edebiyat fakültelerinden olan Atatürk Üniversitesi bünyesindeki Edebiyat Fakültesi 17 Kasım 1958 tarihinde açılmıştır. Ben de bu fakültenin "Türk Dili ve Edebiyatı" bölümünde 1973-1977 tarihleri arasında okudum.

            Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin pek çok akademisyeni o yıllarda olsun, daha sonraki yıllarda olsun pek çok araştırmayı Gümüşhane bölgesinde yapmıştır. Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU, Prof. Dr. Muhan BALİ, Prof. Dr. Fahrettin KIRZIOĞLU 1970 li yıllarda Gümüşhane bölgesinde çalışma yapan isimlerden bazılarıdır.

            Gümüşhane, bir edebiyat fakültesi için geniş materyale sahip çalışılması gereken önemli bir sahadır.

            Üniversiteler her ne kadar evrensel kuruluşlar olsalar da, öncelikle kendi çevrelerindeki zenginliklerle işe başlamaları yerellikle evrenselliği birleştirmeleri açısından çok önemlidir. Bu bakımdan Gümüşhane, gerek Türk dili ve edebiyatı, gerek tarih ve gerekse arkeoloji ve sanat tarihi açısından zengin bir bölgedir.

            Gümüşhane'de yayımlanan ve yarım asırlık yayın arşivine sahip gazeteler bile  edebiyat fakültesi bünyesinde pek çok sosyal bilim araştırmacısı için önemli bir kaynak teşkil edecektir.

            Aldıkları karardan dolayı Rektör Prof. Dr. Sayın İhsan GÜNAYDIN'ı tekrar tebrik ederken, Edebiyat Fakültesi'nin, bir an önce kurulmasını ve Gümüşhane'ye hayırlı olmasını diliyorum.   
Oyu Puanı: 52 - Ortalama: 3.21

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 8 (0 Kayıtlı Üye 8 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 1.39022 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu