Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Hasan PİR->ÖRÜMCEK ORMANLARININ DURUMU VE TEHLİKENİN AYAK SESLERİ [ Arama ]

ÖRÜMCEK ORMANLARININ DURUMU VE TEHLİKENİN AYAK SESLERİ
Başlık ÖRÜMCEK ORMANLARININ DURUMU VE TEHLİKENİN AYAK SESLERİ
Açıklama -
Mail hasanpir2002@yahoo.com
Siteye Ekleyen Recep Ergin
Bir grup akademisyen, araştırmacı ve turizmcinin 30 Haziran 2011 Perşembe günü Avrupa'nın en yüksek göknar ve ladin ağaçlarının bulunduğu Kürtün ilçemizdeki "örümcek ormanları"na düzenlediği geziye biz de katıldık.

*      *      *

Örümcek ormanlarının bilim literatürüne geçmesi 1995 yılında olmuştur. Uluköy eşrafından  Merhum Orman Muhafaza Memuru Hayri Yılmaz'ın ısrarlı daveti üzerine bölgede inceleme yapan KTÜ Orman Fakültesi öğretim üyelerinden Sayın Cantürk GÜMÜŞ ve arkadaşlarının tespitleri sonunda, bu bölgedeki 8 adet ağacın Avrupa için bir rekor uzunlukta olduğu tespit edilince, örümcek ormanları da bu şekilde bilim literatürüne girmiş oldu.

1995 yılında literatüre geçen örümcek ormanlarındaki ağaçlar, daha sonraki süreçte "Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü"nce "tabiat anıtı" kapsamına alınıp tescillenmiş, hem ağaçlar, hem de ilgili bölge koruma altına alınmıştır.

*      *     *

Örümcek ormanları ve bu ormanlarda bulunan Avrupa'nın en yüksek "göknar" ve "ladinleri" 1995 yılından sonra Gümüşhane için bir turizm değeri olmuştur.

Örümcek ormanları, 16 yıldan beri Gümüşhane turizm envanteri içinde çok önemli bir yer oluşturmuştur.

Gümüşhane, Türkiye ve Avrupa için büyük öneme sahip olan örümcek ormanlarındaki tabiat anıtı ağaçların bulunduğu bölgeyi çok bakımsız gördüm.

Öncelikle söylemek gerekirse örümcek ormanlarının yolu çok kötü. Ağır iş makinelerinin ve ağır tonajlı kamyonların çalışmasından dolayı yol bozulmuş. Bugünkü yolu gören hiç kimse bir daha o bölgeye gitmek istemez.

Bir diğer olumsuz nokta da, bölgede insanların yağmurdan korunacakları basit de olsa bir sığınak yapı yapılmamış. Daha da kötüsü, ilgili bölgede insanların ihtiyaçlarını giderecekleri bir bay - bayan tuvaleti düşünülmemiş. Bütün bu noksanlılar turizm adına hiç de iyi görüntü oluşturmuyor.

Kilometrelerce bozuk bir yoldan bölgeye giden gerek turistler, gerek araştırmacılar tuvalet ihtiyaçlarını nerede giderecekler? Bölge, sürekli yağmur oluşum yapısına sahip olduğu için, sık sık yağmur yağmaktadır. İnsanlar bu durumda ıslanmamak için nereye sığınacaklardır?

Bir başka üzücü durum da bu bölgede 8 adet ağaç tabiat anıtı olarak tescilli olduğu halde, sadece iki ağacın önüne tanıtım levhası konulmuş. Diğer anıt ağaçların ise hangi ağaçlar olduğu belli değil. Yani, bu bölgeye, ilgili kurumlar maalesef çok ciddi olarak bakmamışlar. Bu güzelim eşsiz varlık bu duyarsızlığı hak etmiyor.

*     *     *

Gelelim bölgenin sorumlusunun kim olduğuna?

Örümcek Ormanlarında, anıt ağaçlarla ilgili bölgeden sorumlu birden fazla kurum olabilir. Gümüşhane Valiliği, Orman Müdürlüğü, Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kürtün Kaymakamlığı ilk akla gelen kurumlardır. Bu kurumlardan kim ne ölçüde bu anıt ağaçlarla ve bu turistik bölgeyle ilgilidir bilemiyorum. Ama, neticede bu bölge orman sınırları içinde yer almaktadır. Bu nedenle öncelikle ormanla ilgili kurumlar bu konuya el atmalıdır diye düşünüyorum.

*    *     *

Gezimiz boyunca bazı ormanlık alanlarda (özellikle yayladan Çayırçukur köyüne inerken) çok sayıda kurumuş ağaç dikkatimizi çekti. Bunların sebebini sorduğumuz insanlar, "kabuk böceği" zararlısının ağaçları kuruttuğunu söylediler.

"Kabuk böceği" zararlısı, Doğu Karadeniz ormanları için bir "afet" olarak nitelendirilmektedir. Bu zararlıya karşı, özellikle biyolojik olarak yani anti zararlısının çoğaltılarak bu zararlı böcekleri zararsız hale getirme çalışmaları yapıldığını öğrendik. Bu durumu takdirle karşılıyoruz. Ancak, bu mücadelenin hız ve boyutunun artırılması gerekir diye düşünüyorum.

Kürtün'de var olduğunu duyduğum "zararlı böcekleri zararsız hale getirecek böcek üretimi" hangi safhadadır bilemiyorum. Bu çalışmaların da "basın"la paylaşılmasında, basın mensuplarına gösterilmesinde ve bu şekilde kamunun bilgilendirilmesinde yarar olacaktır.

*    *     *

Örümcek ormanlarıyla ilgili bu yazıyı yazmaya başladığımda, internette yaptığım araştırmada ormanların kâbusu olan "kabuk böceği" ile ilgili bir makalede, kabuk böceğinin çoğalma sebeplerinden en önemlisinin; "orman teşkilatının kesim işlerini, büyüme mevsiminde yani ağaçlara su yürüdüğü zamanlarda yapmasının olduğu" yazılmaktadır. Bu durumun, kabuk böceklerine büyük oranda üreme ortamı oluşturduğu belirtilmektedir. Buna karşı en etkili önlemin ise, büyüme mevsiminde ağaç kesilmemesi, yani  ( ekim - mart) ayları arasında kesim yapılmasının kabuk böceğin üremesini durduracağı tezi işlenmiştir.

*    *     *

"Kabuk böceği" zararlısı ile ilgili konu üzerinde durmamın sebebi yine örümcek ormanlarındaki anıt ağaçlardır. Bu zararlı ile etkin mücadele yapılmazsa belki de çok kısa zaman içinde anıt ağaçlar da, ormanın diğer güzellikleri de yok olup gidecektir. Bu bakımdan, yetkililerin rutin çalışmalardan öte, çok daha üst seviyeli bir çalışma stratejisi ve planlaması yapması gerekir. İlgili makalede yer alan hususlar da test edilip, gerekirse kesim çalışmaları ekim-mart ayları arasına kaydırılabilir.

Anıt ağaçlarla ilgili bölgeye henüz zararlı böcek musallat olmadan seferberlik ilan edilmelidir.

*    *     *

Örümcek ormanları dışında, genel olarak Gümüşhane ormanlarıyla ilgili olarak bize intikal eden, gerek kesim, gerek dikim ve gerekse ihale ve benzer diğer işlerle ilgili konuları ve bunların yanı sıra yapılan güzel ve örnek çalışmaları da bundan sonraki günlerde zaman zaman yazmaya devam edeceğiz.

*    *     *

Örümcek ormanlarından sonra Çıkrıkdüzü ve Güvende yaylalarına uğrayıp 2500 metre yükseklikteki "Kabaktepe Şehitliği"ni ziyaret ettik.

"Kabaktepe şehitliği", şehitlerimizin şanına layık bir güzellikte tanzim edilmiş. Emeği geçenleri kutluyoruz ve herkesi bu güzel şehitliği ziyaret edip, şehitlerimizin ruhlarına bir fatiha okumaya davet ediyoruz.

*     *     *

Yapılması düşünülen "Karadeniz Turizm Yolu" nun özellikle "Kürtün, örümcek ormanları, çıkrıkdüzü yaylası, güvende yaylası ve Kabaktepe Şehitliği" güzergâhını takip etmesinin önemini de bu vesile ile belirterek yazıma son vermek istiyorum.

Güzel günler dileğiyle.

Oyu Puanı: 50 - Ortalama: 4.76

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 3 (0 Kayıtlı Üye 3 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 0.83546 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu