Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana Köyünde kurulan Zigana Doğa Okulu (ZDO) ve Torul Muhtarlar Derneği ortaklığında gerçekleştirilen 2. Ekoturizm Çalıştayı, Torul Şehit Tamer Özdemir Anadolu Lisesi Konferans Salonunda yapıldı.
Çalıştaya Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Torul Kaymakamı Mustafa Karali, Kürtün Kaymakamı Mehmet Durgut, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, ZDO Başkanı Savaş Aydın, Torul İlçesi Muhtarları, Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Turizm Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. İsmail Çalık moderatörlüğünde gerçekleştirilen Çalıştaya konuşmacı olarak Yrd. Doç.Dr. Coşkun Erüz, Yrd.Doç.Dr. İbrahim Turan ve DOKA Uzmanı Serkan Atabaş katıldı.
“Torul ve Kürtün’ün Kalkınması Turizm İle Mümkün”
Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan çalıştayda kısa bir açılış konuşması yapan Torul Kaymakamı Mustafa Karali, katılımcılara teşekkür etti. Torul ve Kürtün’ün bacasız sanayi olan turizm ile kalkınmasının mümkün olabileceğine vurgu yapan Karali hem ZDO Başkanı Savaş Aydın’ın hem de Torul Muhtarlar Derneğinin ortaklığında bir Ekoturizm çalıştayı yapılmış olmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.
“Savurgan Dünya Görüşünden, Sürdürülebilir Dünya Görüşüne”
Ekoturizm kavramına değinen Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise, geçmişten günümüze turizm kavramının değiştiğini kaydederek, “Sürdürülebilirlilik kavramı dünya gündeminden düşmeyen bir konu. Savurgan dünya görüşü yerini sürdürülebilir dünya görüşüne bıraktı. Turizm, sadece günümüzün faydası için değil, gelecek nesillerin de faydası ile ilgilidir” dedi.
Sürdürülebilir turizm için paydaşların daha iyi iletişim içerisinde bulunması gerektiğine değinen Rektör Zeybek, “Yerel halk, yöneticiler, turistler ve turizm alanında iş yapan paydaşlar geleceğe yönelik planlamalarda daha iyi bir işbirliği içerisinde olmalı. Bu konuda yaşanan sıkıntılar turizm hedeflerimize ulaşmamızı engelleyebilir. En büyük sorunumuz bu dört paydaş arasındaki iletişim problemidir” dedi.
“Torul Yurtdışında da Tanınır Hale Gelecek”
Açılış konuşmaları kapsamında katılımcılara hitap eden Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu ise, Torul özelinde yaptığı konuşmada, “Şu an için Torul’u Giresun’un Görele ilçesindeki vatandaş bile çok az tanıyor. Özellikle geçtiğimiz yıl yolunu yaptığımız Torul Kalesi ile ilçemiz, planlamalarımız arasında yer alan seyir terası ve yatırımlarımız sayesinde sadece Türkiye’de değil yurt dışında da tanınır hale gelecek” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından başlayan çalıştayda ilk olarak Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Çalık, “Ekoturizm kavramı ve gelişimi” konulu sunumunu gerçekleştirdi.
“Türkiye’nin Korunan Alanlarının Yüzde 4’ü Gümüşhane’de”
Sunumunda turizm kavramının bir alt kolu olan Ekoturizm kavramının kitle turizminden farklı olarak çevreyi, alternatif ürün türlerini ve yerel refahı öne çıkartan bir turizm türü olduğunu kaydeden Çalık, “Gümüşhane Ekoturizm destinasyonları açısından çok zengin bir il. Korunan alanlar anlamında potansiyelimiz çok fazla. Türkiye’nin korunan alanlarının yüzde 4’ü Gümüşhane’de ve bu nedenle de doğal çekiciliği çok yüksek” dedi.
“Gümüşhane İki Farklı Kültürün Hakim Olduğu Bir Coğrafya”
Karaca Mağarası ile birlikte turizme açılması için beklenen 25 mağara, Limni Gölü Tabiat Parkı, Artabel Vadisi, yaylaları ile çok zengin bir coğrafya üzerinde yaşadığımızı dile getiren Çalık, “Korunmuş alanların yanı sıra kültürel özelliklerde eko turistlerin en fazla talep ettiği bir konu. Gümüşhane iki farklı kültürün hakim olduğu bir coğrafya. Karadeniz ve Doğu Anadolu kültürlerinin buluştuğu bir mozaik. Bu çok önemli bir miras ve bizler bu mirası ziyaretçilerimize sunmalıyız” diye konuştu.
“Eğer Ekoturizm Yapılacaksa….”
Ekoturizm ile ilgili önerilerde de bulunan Çalık, “Bir Ekoturizm gelişimi sağlanacaksa bu bölgenin flora ve fauna çeşitliliği net olarak ortaya konması gerekir. Her türlü çalışmaya ihtiyacımız var. Bu çalışmaların da turizm ile ilişkilendirilmesi gerekli. Bütüncül olarak ilçeler somut olmayan kültürel miraslar ile ilgili çalışma yapmalı. Tur güzergâhlarının haritalanması gerekiyor. Her yerleşim merkezinde somut olmayan kültürel miraslar ile ilgili etkinlikler düzenlenmeli. Bir Ekoturizm platformu oluşturulmalı. Konaklama tesisleri ile ilgili eksiklikler giderilmeli. Yaylalarda ki kaçak yapılaşmanın önüne geçilmeli. Eko köyler ile ilgili örnekler incelenmeli ve buna örnek köyler yapılmalı. Zigana Köyü potansiyel özellikleri ile bu konuda değerlendirilmeli” ifadelerini kullandı.
“Torul 6 Havzadan Oluşuyor”
“Gümüşhane’nin Tarihi Yolları Doğal ve Kültür Varlıklarının Turizm Potansiyeli” konulu sunumunu yapan Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı ve KTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz ise Torul’un Doğu Karadeniz’in dağları arasında gizlenmiş, zengin madenlerin, antik yolların, milletlerin, dinlerin ve de kültürlerin geçiş ve kaynaşma postası olduğunu söyledi. Torul İlçesi turizm havzalarını 6 grupta toplayan Erüz, “Kurum Vadisi, Zigana Havzası, Musalla-Artabel Havzası, Manastır-Kopuz Havzası, Torul Baraj Vadisi ve Çit-Gümüştuğ Vadisi. Bu altı vadiden oluşan Torul, Sumela’nın yer aldığı Altındere Vadisinden çok daha zengin varlıklara sahip” dedi.
“Tomara Seyir Terası Görselliği Ortadan Kaldırdı”
Zenginliklerimizin yanlış projelere kurban gittiğinin altını çizen Erüz, “Tomara şelalesi ile ilgili yapılan seyir terası görselliği ortadan kaldırdı. Adrenalin özellikleri, nedeniyle yapılan seyir terasları maalesef Gümüşhane’de yanlış uygulamalarda kullanılıyor” diye konuştu.
Çalıştayda ayrıca Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. İbrahim Turan, “Gümüşhane Bitkilerinin Tıbbi Önemi”, ZDO Başkanı Savaş Aydın, “Zigana Doğa Okulu Ekoturizm Uygulamaları” ve DOKA Uzmanı Serkan Atabaş, “DOKA’nın Turizm Teşvikleri” konularında sunum yaptı.
Yapılan sunumların ve konuşmaların kitap haline getirileceği çalıştayın son bölümünde ise katılımcılara plaket takdim edildi.
Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi