Anasayfaya DönAnasayfaya Dön
Gümüşhane Sitesi Ziyaretçi Defteri

Ziyaretçilerin verdiği ortalama not : 5.5/10
Adınız : *
E-Posta Adresiniz :
Web Sayfanız :
Şehir :
Ülke :
Bu Site İçin Notunuz :
Mesajınızı Yazınız : *


Sadece şu kelimeleri içeren mesajları göster :

Mesajlar : 6651 / 6660
Sayfa : 666
Mesaj Sayısı : 6878
Mesaj Tarihi 14/02/2007 Saat 16:09
Ismail (Gümüşhane, Türkiye)
Değerlendirme : 8/10

iyi bir site olmuş tüm gümüşhaneliler
 
Mesaj Tarihi 14/02/2007 Saat 13:51
Değerlendirme : -/10

15 ŞUBAT 2007
GÜMÜŞHANEMİZİN
KURTULUŞ
GÜNÜ
ETKİNLİKLERİNİN
İLİMİZE VE İNSANIMIZA
MİLLİ DUYGULARIMIZA
IŞIK TUTMASI DİLEĞİYLE
SEVGİ VE SELAMLARIMI İLETİRİM
BİZE BU GÜZEL İLİ EMANET EDEN ŞEHİT VE GAZİLERİMİZE
RAHMET VE DUALARIMIZI EKSİK ETMEYELİM. S.B
 
Mesaj Tarihi 13/02/2007 Saat 20:15
Aytaç (Ankara, Türkiye)
Değerlendirme : 10/10


ben pazar günü oynanan bugsaşspor-gümüşhanespor maçına sincana arkadaşlarla gittik.tam destek takımımıza sonuna kadar destek.maç başlamadan önce atmosfer güzeldi.tarafrtarımız takımı yanlız bırakmamıştı.ankaradan gelen,istanbuldan gelen gümüşhaneden gelen taraftarımıza çok teşekkür ederim bir gümüşhanesporlu taraftar olarak ayaklarına sağlık yüreklerine sağlık.maç başladı herşey güzelatmosfer süper tezavrat sonuna kadar devam derken bizim gol erken geldi tabi.sevinç yumağı olduk hepimiz.ilk yarı bizim üstünlüğümüzle geçti.ikinci yarı hakem maça damgasını vurdu ama bizim uşaklar pekmez yeyip gelmişler maça hiç maçı verirlermi.bir kişi eksik maça devam ederken gölü yedik.sanki başımdan aşağı kaynar sular boşalmıştı donakaldık.derken son 10 dk.gelen güzel gol sesimin kısılmasına neden oldu.bu büyük bir sevinçti.inşallah devamı gelir ve takımımız daha iyi yerlerde seyretme imkanı buluruz.
       
Mesaj Tarihi 12/02/2007 Saat 15:19
Değerlendirme : 8/10

Arkadaslar Gümüshanenin Internetteki ilk sayfasi www.gumushaneliler.com yenilenmistir,
yeniliklerin basinda BAGLANTILAR bölümü gelmektedir.

Baglantilar araciligi ile Gümüshaneliler aralarindaki sosyal ve ticari baglari daha da gelistirme imkanina kavusmus olacaklardir.
Baglantilarin özellikleri:

- Köy/ilce vs. detayli arama
- Arz/talep arama
- 2. asamaya kadar baglantilarimin baglantilari görme imkani
- Baglantilari gruplara bölerek saklama
- Kisiye özel bilgi izinleri
- Kisiye özel resim galerisi
- Kisiye özel misafir defteri


Adres: www.gumushaneliler.com

NOT: Yazilim 100% Yerli yazilimdir.


Selamlar
www.gumushaneliler.com
Webmasteri
Mesut Aktürk
 
Mesaj Tarihi 12/02/2007 Saat 14:46
Değerlendirme : -/10

Soner YALÇIN sonery@hurriyet.com.tr

O afişlerin kökeni Şeyh Ahmed Ziyaüddin Efendi'ye dayanıyor

Gümüşhanevi Dergáhı'nın kurucusu Şeyh Ahmed Ziyaüddin Efendi'nin, 1838'deki Osmanlı-İngiliz Ticaret Antlaşması'na tepki olarak hayata geçirdiği kampanyası, bugün tartıştığımız "Dindar milliyetçi olur mu?" ve "Türk İslamcılığı" polemiklerine ışık tutuyor.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan son günlerde, ne zaman milliyetçiliği ağır basan bir demeç verse, muhalefet kendisini hemen "takıyye" yapmakla itham ediyor.

İslamcılar-tarikatlar-dergáhlar ulusalcı/milliyetçi olabilir mi?

Bu soru Yeni Osmanlılar'dan günümüze, 150 yıldır sorulup duruluyor...

"İslamcılık" ve "milliyetçilik"; bu iki kavramın 150 yıllık "ilişkisi" aslında hep işbirliği şeklindedir; çoğunlukla birlikte hareket etmişlerdir. Bazen araya kısa süreli ayrılıklar girse de, iki akım hiçbir zaman "can düşmanı" olmamıştır.

İlginçtir, bu "ebedi dostluğun" temelinde Şeyh Ahmed Ziyaüddin Efendi gibi din adamlarının etkisi vardır.

Bu uzun girişten sonra soru şudur:

Başbakan Erdoğan, "takıyye" mi yapmaktadır; yoksa Gümüşhanevi Dergáhı'nın kurucusu Şeyh Ziyaüddin Efendi'nin "Milli İslamcılık" yolundan mı yürümektedir?...

İstanbul'daki Nakşibendi Gümüşhanevi Dergáhı, özellikle son 50 yılın en ünlü/bilindik tekkelerinden biridir.

KÖŞKTE İKİNCİ CUMHURBAŞKANI

Dergáh, Recep Tayyip Erdoğan Çankaya Köşkü'ne çıktığı takdirde, ikinci kez cumhurbaşkanı çıkaracaktır. Birincisi rahmetli Turgut Özal'dı!

Tekkenin müritlerinin çoğunu siyasi hayattan tanıyorsunuz: Necmettin Erbakan, Korkut Özal, Recai Kutan, Kemal Unakıtan, Hüsnü Doğan, Hasan Aksay, Erdem Beyazıt, Temel Karamollaoğlu, Bahri Zengin, Kahraman Emmioğlu, Yahya Oğuz, Cevat Ayhan, Prof. Cevat Akşit, Prof. Osman Çataklı, Prof. Orhan Okyay, Lütfi Doğan vs.

Listeye baktığımızda şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; son 25 yıldır -ufak kesintilere rağmen- Türkiye'yi, Gümüşhanevi Dergáhı yönetmektedir.

Bunun tesadüf olup olmadığı ayrı bir tartışma konusudur.

Biz asıl konumuza dönelim...

Gümüşhanevi Tekkesi'nin kurucusu Şeyh Ahmed Ziyaüddin Efendi (1813-1893), Gümüşhaneli bir tüccarın oğluydu.

Babasının tüccar olmasını istemesine rağmen, İstanbul'a gelerek önce Beyazıt, ardından da Mahmut Paşa medreselerinde okudu.

"Kürt Hoca" lakabıyla tanınan Nakşibendi Şeyhi Abdurrahman el-Harputi'nin öğrencisi oldu.

1844'te müderrislik icazeti aldı; Beyazıt Medresesi'nde dersler vermeye başladı.

1848'de, Üsküdar'daki Alacaminare Tekkesi'nde Mevlana Halid-i Bağdadi'nin halifelerinden Abdülfettah el-Ukari ile tanıştı. Onun aracılığıyla Trablusşam Müftüsü Ahmet Ervadi'ye bağlandı.

"Mecmuatül Ahzab" adlı kitabı derledi.

HER ŞEY FATMA SULTAN CAMİİ'NDE BAŞLADI

Ömrünün 28 yılını kitap çalışmalarına verdi. İçinde 18 bin eser bulunan 4 kütüphanesi vardı. 1859'da Cağaloğlu'ndaki Fatma Sultan Camii'nde ilk irşada başladı ve işte burası zamanla Gümüşhanevi Dergáhı olarak ün kazandı.

Şimdi burada biraz soluklanalım...

Ve Osmanlı Devleti'nin tarihsel bir dönemecine gidelim:

16 Ağustos 1838.

Sadrazam Reşid Paşa, yakın arkadaşı İngiliz Elçisi Lord Stratford Canning'le bugün İstanbul Üniversitesi sosyal tesisi olarak kullanılan İstinye'deki yalısında Osmanlı-İngiltere Ticaret Antlaşması'nı imzaladı.

Benzer antlaşma aynı yıl Avrupa'nın öteki devletleriyle de yapıldı. Bu ticari antlaşmalarla Osmanlı devleti, dış ticaretteki tekel düzenini yıktı; ithalat önündeki -başta vergiler olmak üzere- tüm engelleri kaldırdı.

Özetle; Osmanlı pazarı, ucuz ithal mallar cenneti yapıldı. Bu antlaşmalarla Osmanlı pazarına yabancı sermaye, yabancı bankalar ve borsa geldi.

Dönemin bugünden pek farkı yoktu; Midhat Paşa ve Namık Kemal gibi münevverler bile borsada oynamaya başladılar. Öyle ya bir koyup üç kazanacaklardı!

Tabii hep kaybettiler, tıpkı Osmanlı Devleti gibi...

YABANCI BANKALARA KARŞI İLK DİRENİŞ

Haklı olarak, "tüm bu olanların; -yabancı sermayenin, borsanın- Şeyh Ahmed Ziyaüddin Efendi'yle ne ilgisi var" diye soruyorsunuz?

Anlatayım:

Ahmed Ziyaüddin Efendi, Osmanlı pazarının yabancı sermayenin eline geçişini engellemek; gelen yabancı bankaları fonksiyonsuz hale getirmek ve yerli sermaye birikimi oluşturmak için yardım sandıkları kurdu.

Amacı, yabancı sermayeye karşı ulusal/yerli sermayeyi güçlendirmekti!

Bu nedenle, iş kurmak isteyen yetenekli kişilerle ortaklık yoluyla şirketler kurdu.

İlk kez Nakşibendi bir dergáh, "Türkler Müslümanlığı sadece oruç tutup-namaz kılmak zannediyor" anlayışını yıktı!

Tekkelerin sadece uhrevi dünyayla ilgilendiğini sananları yanılttı! Dinsel olan ile dünyevi olan arasında bir köprü kurmuştu dergáh.

Milli sermayeyi oluşturmayı amaçlayan bu sandıklar, aslında Nakşibendilerin tarihleri boyunca Osmanlı'ya karşı ilk "siyasal" tepkileridir.

Bir tasavvufi tekkenin -Gümüşhanevi Dergáhı'nın- dünyevi işlerle uğraşmasının çeşitli nedenleri vardı kuşkusuz.

FRANSIZ İHTİLALİ DERGÁHI DA ETKİLEDİ

Ama öncelikle bir sebebin üzerinde durmak istiyorum:

Yerli sermaye birikimi oluşturmayı amaçlayan sandıkların kurulma dönemi, milliyetçiliğin Avrupa'da "icat olduğu" 19. yüzyıldır.

Yani: 1789 Fransız İhtilali'yle dünyaya yayılan ulusalcılık/milliyetçilik rüzgárlarının, artık Osmanlı'yı da derinden etkilediği bir dönemdir bu.

"İslamcılık" ve "milliyetçilik" kavramlarının, Osmanlı siyasal düşünce tarihinde yer almaya başladığı ve tartışıldığı bir dönemdir bu yıllar. Dergáh bu rüzgárdan etkilenmişti...

Türkiye'de her siyasal çevrenin kendi milliyetçilik tanımı vardır; doktrin sanki bukalemunvaridir! Oysa terminolojik anlamı nettir: "Kendi ulusal pazarını/piyasanı korumak."

O halde, Şeyh Ahmed Ziyaüddin Efendi, sadece Gümüşhanevi Dergáhı'nı kuran bir din adamı değildi. O, aynı zamanda Osmanlı piyasasını Batı sermayesine karşı koruyan milliyetçiydi.

Şeyh Ahmed Ziyaüddin Efendi'nin ailesinin tüccar olması, halifelerinin-müritlerinin çoğunun esnaflıktan gelmesi de bu "milli duruşun" sebeplerinden biriydi kuşkusuz.

Evet, bu karşı gelmenin altında, dergáhın "şehirli tüccar damarı"nın olduğu gerçeği vardı.

ŞEHİRLİ TÜCCARLARIN MİLLİ İSLAMCILIĞI

Örnek vermek gerekirse; Eğinli Mustafa Feyzi Efendi "Kátip" diye tanınıyordu; Lastikçi Murtaza Ticarethanesi başta olmak üzere İstanbul'daki bazı büyük şirketlerin muhasebe hizmetlerini yürütmüştü.

Yine Şeyh Ahmed Ziyaüddin'in halifelerinden Abdulaziz Bekkine'nin babası Kazanlı tüccar Haris Efendi, Asmaaltı'nda toptan yağ ticaretiyle meşguldü.

Osmanlı ve Cumhuriyet bürokratlarının, öğretim üyelerinin, üniversite öğrencilerinin Nakşibendi Gümüşhanevi Dergáhı'na gitmelerinin nedenleri arasında bu "milli duruşun" payı yok mu sanıyorsunuz?

Ahmed Ziyaüddin Efendi'nin "Milli İslamcılık" yolundan dergáhın diğer şeyhleri de gitti.

Osmanlı'da kurulan "milli sandıklar", Cumhuriyet'te (adını dergáhtan alan) fabrikaya dönüştü.

Gümüşhanevi Dergáhı'nın şeyhi Mehmet Zahid Kotku'nun öncülüğünü yaptığı, tarımsal sulamada kullanılan 5-15 beygir gücünde pompa üreten "Gümüş Motor" fabrikasının kurulmasına, işte tam bu perspektiften bakmamız gerekiyor. Yol benzerdi: Ulusal pazarı koruyan millici bir İslam...

İSLAMİ KALVENİZM BU DERGÁHTA DOĞDU

Tarihe farklı bakmayı öğrenmeliyiz; ezberimizi bozmalıyız.

Gümüşhanevi Dergáhı'nda "uhrevi dünyanın" yanında, "dünyevi iktisadın" bu derece rol oynamasına "tesadüfi" deyip geçeme
 
Mesaj Tarihi 12/02/2007 Saat 14:08
Değerlendirme : 10/10

MESAJ 1-
USA'dan 1 konteyner dolusu "tekerlekli sandalye" geldi ve talebe
bagli olarak dagitim yapilacak. Cevrenizde tekerlekli sandalye
ihtiyaci olan ve temin sansi bulunmayan kisiler var ise LUTFEN
ACILEN BILDIRIN!Altunizade Kulubu olarak temin edip kendilerine
ucretsiz olarak verilecektir. .
Erol AYVACIKLI
NGM Uluslararasi Tas.Tic.Ltd. Sti.
Kosuyolu-Istanbul
Tel: 0216 326 41 66
Fax: 0216 326 33 53
E-posta: o.yigidim@mynet. com.tr
o.yigidim@mynet. com.tr
MESAJ 2-
Turkan SABANCI isimli tam donanimli bir okul var, gormeyen cocuklar icin.
Hatta aralarinda zeka yonunden kusurlu ama egitilebilir.
Ancak gormeyen cok sayida cocuk da var. Istenirse, yatili bolumu de var.
Ama ogrenci sayisi kapasitesinin altindaymis. ..
Yer: Uskudar
Tel: 0-216-310 49 12
Mudur: Feyzullah GULER
MESAJ 3 -
Veysel VARDAL Gorme Engelliler Ilkogretim Okulu.
Yer: Sariyer
Tel: 0-212-201 12 92
Mudur: Muzaffer TEN
Bu okullar ogrenci azligindan kapanma tehlikesi icinde.
Oysa kimbilir,bu imkanlara muhtac kac cocugumuz var cevremizde.
Bize dusen gorev, bu cocuklarimizi bulup bu imkani onlara ulastirmak.

LUTFEN BU MESAJI CEVRENIZDEKI HERKESE ULASTIRIN, BELKI BIR COCUGUN EGITILMESINE, YA DA TEKERLEKLI SANDALYE IHTIYACI OLAN BIRISINE FAYDAMIZ DOKUNUR.
MESAJ BİR ARKADAŞIMDAN GELMİŞTİR. İHTİYAÇ SAHİBİ HEMŞEHRİLERİMİZE DUYURULUR
 
Mesaj Tarihi 12/02/2007 Saat 12:31
Değerlendirme : -/10

Selaminaleyküm,bir Gümüshane.li olarak kendi dogum yerim olan KOCADAL KÖYÜ ormanlarinin traslama kesimini buradan kiniyor ve acaba bu ormanin GÜMÜSHANE,ye ait degilmi diye artik merak ediyorum.Bir millet olmazki bu kadar duyarsiz.Degerli site yetkilileri sizlerin burada kocadal köyündeki yapilan kesimle ilgili neden haberlere yer verilmiyor.Burasi GÜMÜSHANE,nin akcigerleri bu halk bu kadarmi yesile karsi acimasiz.Tema vakfina yazi yazdim bana o ilin odun ihtiyaci vardir onun icin kesim yapilir diyorlar.Tema vakfi böylemi yesili koruyor 10 cm kalinligindaki doruktanmi odun yapipda GÜMÜSHANE,li isinacak.Allah rizasi icin ormanlarimiza sahip cikalim.
 
Mesajlar : 6651 / 6660
Sayfa : 666
Mesaj Sayısı : 6878