Ara
Gümüşhane
Kapalı
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,1043 %0.01
44,6274 %0.96
4.182,48 % 1,19
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Bal rekoltesinde düşüş

Bal rekoltesinde düşüş

Gümüşhane’de hava şartlarının uygun olmaması nedeniyle bal rekoltesi geçen yıla göre yaklaşık yüzde 25 oranında düştü.

69
Gösterim
2 Dakika
Okunma Süresi
Gümüşhane’de hava şartlarının uygun olmaması nedeniyle bal rekoltesi geçen yıla göre yaklaşık yüzde 25 oranında düştü. 

Yüksek rakımı ve zengin bitki örtüsüyle bal üreticilerinin gözde yerlerinden olan Gümüşhane’de bu yıl bal üretimi büyük oranda düştü. Yaşanan düşüşle ilgili açıklamalarda bulunan Arıcılar Birliği Başkanı Niyazi Gül, bal rekoltesinde geçen yıla oranla yüzde 25’lik bir düşüş yaşandığını söyledi.

Gül, “Geçen yıl Gümüşhane genelinde ortalama 650 ton bal rekoltesi olduysa bu yıl belki de onun yarısı da alınamayacaktır. Tarım İl Müdürlüğü kovan tespitini yaptıktan sonra net rakamlar ortaya çıkacaktır” dedi.

Bal rekoltesinin bu kadar düşmesinin sebebi olarak iklim şartlarını işaret eden Gül, “Özellikle kıbleden esen rüzgar bütün bitkileri yakıyor. Bitki, arı mevcudu ve güneş… Bunların üçü bir arada olmazsa bal da olmuyor maalesef. İlkbaharda havaların soğuk olması ve hemen ardından kavurucu sıcakların gelmesi dolayısıyla bal oranının düşmesine sebep oldu. Sıcak hava var olan bitkiyi, çiçeği kavurdu. Kavurunca bal olmadan çiçek de bitmiş oldu” diye konuştu.

Bal alımı noktasında vatandaşlara uyarılarda bulunan Gül, üzerinde barkot bulunan balların alınması gerektiğini belirterek, “Bal alırken mutlaka ya tanıdık kişilerden bal alınması gerekir ya da üzerlerinde barkot bulunan balların alınması gerekir. Sonuçta barkotlu balların kime ait, hangi işletmeye ait olduğu bellidir. Yoksa yiyeceği balın nasıl olduğunu nasıl yenileceğini düşünemiyorum. Bakanlığın bu konuyla ilgili bir genelgesi var. Tarım Bakanlığı satışa çıkarılan bala mutlaka barkot numarası vurulması gerektiğini söylüyor. Fakat uygulama alanında Tarım İl Müdürlükleri, İlçe müdürlükleri bunu takip etmediği için uygulama alanına giremediler. Dolayısıyla vatandaş rastgele bal satıyor. Nereden aldığı belirsiz. Bu denetimler yapılırsa tüketici daha rahat bir şekilde balını almış olur” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *