Ara
Gümüşhane
Kapalı
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,0807 %0.24
44,1811 %-0.07
4.143,30 % 0,14
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Gümüşhane'de sokak hayvanları için yeni tedbirler alınıyor

Gümüşhane'de sokak hayvanları için yeni tedbirler alınıyor

Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, sokak hayvanlarına yönelik alınan yeni tedbirler ve hayata geçirilecek projeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

231
Gösterim
3 Dakika
Okunma Süresi

İl Hayvanları Koruma Kurulu’nun 26 Şubat 2025 tarihinde gerçekleştirilen toplantısında alınan kararları paylaşan Vali Baruş, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında il genelinde sahipsiz sokak hayvanları için önemli adımlar atılacağını söyledi.

Gümüşhane’de Hayvanları Koruma Kanunu hükümleri gereğince nüfusu 25 bini geçen belediyelerin zorunlu olarak bakımevi kurması gerektiğini kaydeden Vali Baruş, 26 Şubat 2025 tarihinde yapılan İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantısında Gümüşhane Belediyesine ait 200 kapasiteli Hayvan Bakımevi kapasitesinin 300’e çıkarılması ve yakınında doğal yaşam alanı oluşturulması için çalışma başlatılması kararı aldıklarını hatırlattı.

5199 sayılı Hayvanları Koruma kanunu ve uygulama yönetmeliği kapsamında sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili alınan tedbirlerin 2 yönden önemli olduğunu düşündüklerini belirten Vali Baruş, “Hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, sokak hayvanlarının acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını sağlamak amaçlanıyor. Bu tedbirlerle yine insan ve çevre sağlığı bakımından risk taşıyan, saldırgan, hastalıklı hayvanların bakımevi ve doğal yaşam alanlarında tedavi edilmesi sağlanarak toplumun can güvenliğinin tesis edilmesi büyük önem taşıyor” dedi.

Vali Baruş, kanun gereği il genelinde nüfusu 25 bini geçen tek Belediye’nin Gümüşhane Belediyesi olduğunu hatırlatarak, mevcutta bulunan 200 kapasiteli hayvan bakımevinin şehrin genel gereksinimine ihtiyaç verebilecek noktada olmadığından hareketle bu kapasitenin artırılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Yine aynı kurul toplantısında Gümüşhane’de başka yerlerde de hayvan barınağı kurabilir alanlar konusunda araştırma yaptıklarını ve Gümüşhane Belediyesinin hayvan barınağına yakın alanda da doğal yaşam alanı oluşturulması noktasında Belediye Başkanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünün çalışma yürüteceğini dile getiren Vali Baruş, “Doğal yaşam alanlarının oluşturulması bakımevlerinde kısırlaştırma ve aşılama çalışması yapılan hayvanların veya tedavisi yapılan hayvanların doğal ortama taşınması anlamında büyük önem taşıyor. Bunlar da etrafı çitlerle çevrilmiş kontrollü alanlar olacak. Vatandaşlara herhangi bir tehlike gelmeyecek şekilde hayvanların barındırıldığı yerler” dedi.

Sahipsiz, hasta, yaralı, bulaşıcı hastalığı bulunan, saldırgan özellikleri olan, vatandaşların can güvenliğini tehlikeye atan köpeklerin toplatılması noktasında da Gümüşhane Belediyesi toplama ekibine ilaveten İl Özel İdaresi bünyesinde toplama ekibi oluşturulduğunu ifade eden Vali Baruş, “İlçelerde de toplama yapabilmek için ilçe özel idaresi personeline eğitim veriyoruz, ekipman temini sağlıyoruz. Vatandaşlarımızın tehlikeli ve saldırgan gördükleri bulaşıcı hastalık taşıdığından şüphelendikleri sahipsiz köpekleri, kedileri 112 acil çağrı merkezine bildirmelerini istirham ediyoruz ki ekiplerimiz gidip oradan o hayvanları alsınlar ve bakım evine teslim etsinler. Sokak hayvanlarını toplama noktasında belde, ilçe belediyelerinin olduğu alanlarda sorumluluk belediyelerde, köylük alanlarda, kırsal alanlarda ise sorumluluk İl Özel İdaresinde olacak” diye konuştu. 

Vali Baruş, kedi ve köpek sahiplerinin hayvanlarını geç 31 Aralık 2025 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemiyle kayıt altına aldırmak zorunda olduğunu da sözlerine ekledi.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
H
Hilal 2 ay önce
Doğal yaşam alanı saçmalığına son verilmesi ya itlaf ya da etrafı çevrili barınaklarda kontrol altında tutulmaları gerekiyor.
BEĞENME
0
CEVAPLA
H
H 2 ay önce
SENİ İTLAF ETSİNLER BENCE TOPLUM İÇİN DAHA YARARLI OLUR
BEĞENME
0
S
S 2 ay önce
İtlaf derken???????
BEĞENME
0
S
Sokak hayvanları sahipsiz değil 2 ay önce
Hilâl hanım barınakta yer var senide bence oraya kapatmaları gerekli bakıyorum çünkü sağa sola saldırıyosun bu arada kimse sanmasın o hayvanlar orada çok mutlu nezih ortamlarda karınları tok sanmasın kimse o hayvanlar orda aç görevliler yedirmiyor içirmiyor veteriner hekimi kısırlaştırma yapmıyor hayvanları ölüme hapsediyorlar öldürüyorlar neyin nezih ortamı Gümüşhane'nin başka derdi yokmuş gibi işiniz gücünüz sokak hayvanları bunun yerine fahiş fiyatlarla ilgilenin....!!!
BEĞENME
0
CEVAPLA
N
Nalan 2 ay önce
Konyadaki olayı görmediniz mi ? Sorumluları kimse bugün olmazsa yarın hesap verir bu dünyada olmasa da ahirette hesap verir. Çocuklarımızı okula gönderirken ve dönüşlerini beklerken zor bekliyoruz. Eğer çocuğumla okula gidebilsem gidebilirim ama çoğumuz maalesef çocuğumu okula bırakamıyoruz. Lütfen artık sesimizi duyun.
BEĞENME
0
CEVAPLA