Gümüşhane'de Vali Yardımcısı Aytaç Akgül başkanlığında İl Hayat Boyu Öğrenme Halk Eğitimi Planlama ve İş Birliği Komisyonu Toplantısı yapıldı.
Halk Eğitim Merkezi Salonunda yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Aytaç Akgül, Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Kaynak, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, İl Emniyet Müdür Ömer Faruk Karataş, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Kamu Kurum Müdürleri, İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve STK temsilcileri katıldı.
Toplantının Gümüşhane ve kurumlara hayırlı olması temennisinde bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, “İlimizde 220 okul ve kurum ile 20 bin öğrenciye hizmet vermekteyiz. İlimizde eğitimin kaliteli ve verimli bir hale getirilmesi için çalışmalarımız yürütülüyor. Hayat Boyu Öğrenme faaliyetleri ile ilgili olarak Halk Eğitimi Merkezleri bu faaliyetleri yürütürken ilde ve ilçelerde bulunan özel, STK, Üniversite, Belediye ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yapmaktadır. Toplantıda STK ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarını temsilen katılanların görüş ve önerilerinin çalışmalarımıza ışık tutacaktır. Halk Eğitimi Merkezleri vatandaşlarımızın talepleri doğrultusuna Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün modül programları doğrultusunda kursların açılmakta olup ve gelen talepleri çoğunluğunu karşılanmaktadır. Kurslar açılırken özellikle istihdama yönelik kursların açılmasına özen gösteriyoruz. Toplantımızın ilimize ve kurumlarımıza hayırlı olması diliyoruz” dedi.
Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenmeden sorumlu Şube Müdürü Sayın İlyas Günay, toplantının Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinin 35. Maddesi gereğince ve yılda iki kez yapıldığını, hayat boyu öğrenme faaliyetleri yürütülürken ilde bulunan bütün kamu kurum ve kuruluşları, özel şirketler, belediye, üniversite ve STK’lar ile birlikte hareket etmelerinin önemini belirtti.
“İL GENELİNDE 355 KURS AÇILDI 3 BİN 668 ERKEK VE 4 BİN 547 KADIN KURSİYER İLE TOPLAM 8 BİN 242 KURSİYER KURS GÖRDÜ”
Halk Eğitimi Merkezleri tarafından yürütülen kursların üç ana başlıkta toplandığını, bunların Mesleki ve Teknik Kursları, Genel Kurslar ve Okuma-Yazma Kursları olduğu belirtildi. 1 Eylül 2017 – 1 Eylül 2018 tarihleri arasına açılan kurslar ve kursiyer sayıları; Mesleki ve Teknik Kurslarda ilçelerimizle birlikte açılan kurs sayısı 355, Erkek Kursiyer Sayısı 3 bin 668, Kadın Kursiyer Sayısı 4 bin 547 ile toplam 8 bin 242 kursiyer Mesleki ve Teknik Kursuna katıldı.
Genel Kurslarda ise 494 kurs açıldı. 3 bin 172 Erkek kursiyer ve 4 bin 856 kadın kursiyer ile toplam 8 bin 28 kursiyer katıldı. Okuma - Yazma kurslarında 230 kurs açıldı, 256 erkek ve Bin 265 kadın kursiyer ile toplam 1521 kursiyer okuma yazma kursu gördü. İl Genelinde Bin 25 kurs açıldı 7 bin 760 erkek kursiyer ve 10 bin 527 kadın kursiyer ile toplam 18 bin 287 kursiyer kurs gördü.
Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdür Hasan Taş ise konuşmasında “Çağımızda insan hayatını etkileyen en önemli faktörler arasında; bilimsel gelişme, bilgi birikimi ve hızla gelişen teknolojinin yer aldığı bilinmektedir. Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması ve daha karmaşık yapıda bulunmaya başlaması nedeniyle mesleki yeterliliklerin de geniş tabanlı bilgilere, becerilere ve tavırlara dayalı olmasını ve programların buna göre geliştirilmesini zorunlu hale getirmektedir. Hayat Boyu Öğrenme konusundaki farkındalıkların artırılması, toplumda herkesçe paylaşılan öğrenme kültürünün geliştirilmesi, öğrenme fırsatlarının artırılması, bireylerin öğrenmeye erişiminin sağlanması, her türlü önceki öğrenmelerin değerlendirilmesi, vatandaşlarımıza hayat boyu rehberlik sisteminin sunulması ve etkin bir izleme, değerlendirme sisteminin takip edilmesi gerekmektedir. Hayat Boyu Öğrenme Politikaları sadece Milli Eğitim Bakanlığının değil, aynı zamanda Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinin 35. Maddesi gereği diğer Kamu Kurum ve Kuruluşları yanında, işçi ve İşveren Meslek Kuruluşları ile Sivil Toplum Kuruluşlarının ortak bir bakış açısı ile yürütülmelidir” ifadelerini kullandı.
Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdür Hasan Taş’ın konuşmasının ardından toplantı, kurum temsilcilerinin yaygın eğitim faaliyetleriyle ilgili görüş ve önerileri, dilek ve temennilerinin gündeme alınmasının ardından sona erdi.