Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Haberler

Haberler->Gümüşhane->GÜMÜŞHANE İL HIFZISIHHA KURULU KARARLARI AÇIKLANDI   

GÜMÜŞHANE İL HIFZISIHHA KURULU KARARLARI AÇIKLANDI


         Gümüşhane İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu mayıs ayı kararları açıklandı. Geçtiğimiz Salı günü Gümüşhane Vali Yardımcısı Soner Şenel'in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, kene mücadelesi konusunda kurumlar arası yürütülecek çalışmalar ve yaz dönemi su sanitasyonu kapsamında yapılacak çalışmalar oy birliğiyle karara bağlandı. Gümüşhane Valiliği Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, Gümüşhane Belediye Başkan Vekili Bekir Sıtkı Acet,İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Topsakal, İl Milli Eğitim Müdürü Halit Yüce, Gümüşhane Devlet Hastanesi Uzm. Dr. Cemalettin Atalay, İl Tarım Müdür Vekili Metin Yalvaç, Bayındırlık ve İskan Müdür Vekili Hamit Mazlum, İl Çevre ve Orman Müdürü Hayrettin Yıldırım, Toplum Sağlık Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Lerzan Bulat ve Eczacı Alpay Telli katıldı.

        İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu'nda oy birliği ile alınan kararlar şu şekilde: "I-KENE MÜCADELESİ KONUSUNDA KURUMLAR ARASI YÜRÜTÜLECEK ÇALIŞMALAR

        Keneler, hastalığın yayılması ve bulaştırılmasında çok önemli yer tutmaktadır. Kene ısırması ve kene ile temas (hayvanların üzerinden kene toplama,kenelerin elle ezilmesi vb.) Hayvanlar ile yakın temas kırsal kesimde yaşama veya mevsim içerisinde kırsal alan ziyareti (piknik,gezi vb. amaçlı) hayvan dokusu,kanı veya vücut sıvıları ile yakın temas (kasap, kesimhane çalışanları,veteriner hekimler vb.) gibi riskli temas durumlarının mevcut olması hastalığın bulaşması açısından önemli risk faktörleri arasındadır. Kene Mücadelesi konusunda kurumlar arası yürütülecek çalışmalar: 1-İl Sağlık Müdürlüğünce gerekli görüldüğü takdirde Tarım İl Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatından oluşturulacak ortak bir ekiple vakaların yerinde incelenmesine ve gerekli önlemlerin alınmasına, 2-Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri ve Belediye Başkanlıklarınca sorumluluk alanlarına giren bölgelerde yerleşime açık riskli alanların (mesire,piknik,kent orman ,festival alanları vs.) ilaçlanması ve bu amaç ile ilaç ve malzeme temin edilerek gerekli çalışmaların yürütülmesine, 3-Tarım İl Müdürlüğünce Muhtarlıklarla işbirliği yapılarak hayvan barınaklarının, ahırların ve hayvanların ilaçlanmasının sağlanmasına, 4-İl Tarım Müdürlüğü ve Çevre ve Orman İl Müdürlüğünce halkın yoğun olarak bulunabileceği turizm alanlarının,piknik mesire yerlerinin ilaçlanması konusunda gerekli işbirliğinin yapılmasına, 5-Vatandaşların kendi imkanları ile özel ahır ve bahçe alanlarının ilaçlamalarının sağlanması hususunda bilgilendirilmesine, 6-Açık alanda halka hizmet veren lokanta vs. tesis çevrelerinin de iş sahiplerince ilaçlanmasının sağlanmasına, 7-İl Müftülüğünce Sağlık Müdürlüğü tarafından gönderilecek bilgi notunun Cuma hutbelerinde halka duyurulmasına, 8-İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Okullarda KKKA Hastalığının öğrencilere anlatılmasına, 9-İl Tarım ve İlçe Müdürlüklerince iller arası hayvan nakillerinde ,hayvan geçişlerinin kontrolü ve ilaçlamanın yapılmasına, 10-İl Sağlık Müdürlüğünce hazırlanacak bilgi notu çerçevesinde Belediye Başkanlığınca anonsların belirli aralıklarla yapılmasının sağlanmasına.

        YAZ DÖNEMİ SU SANİTASYONU KAPSAMINDA YAPILACAK ÇALIŞMALAR

        Küresel ısınmadan kaynaklanabilecek kuraklık nedeni ile su temininde yaşanabilecek güçlüklerle kontrolsüz suların içme suyu olarak kullanılabileceği ayrıca kanalizasyon ile içme ve kullanma su şebekeleri yetersiz olan yerleşim yerlerinde karşılaşılacak riskler ve dere vs. gibi akarsuların sulamada kullanılması gibi faktörler nedeni ile mevsim itibarı ile su kaynaklı hastalıkların önlenmesi, kontrolü ve halk sağlığının korunması açısından aşağıdaki tedbirlerin alınması gerekmektedir; 1-İçme ve kullanma suyu başta olmak üzere, çevre ve toplum sağlığını tehdit edecek şekilde cadde ve sokaklara gelişigüzel çöp dökülmesinin önlenmesine,

        2-Toplanan çöplerin su havzasını kirletecek alanlara dökülmesinin önlenmesine, 3-Su numunesi alım noktalarının sabitlenerek, devamlı aynı noktalardan su numunesi alınmasının sağlanmasına,analiz sonuçlarının uygunsuz bulunması halinde tüketiciler uyarılarak aynı numune alım noktasından eş zamanlı olarak ikişer adet su numunesi alınmasına,analizlerinin yaptırılması ve bir hafta süre ile izlenerek kirlilik kaynağının tespit edilmesine, 4-Kaynağı belli olmayan suların temini ile içilmesinin ve kullanılmasının önlenmesine, 5-Şebeke suyu kaynağı, deposu ve isale hattının kirlenmelere karşı korunması için gerekli tedbirlerin alınması/aldırılması, şebeke sularının tam otomatik klorlama cihazları ile düzenli ve sürekli bir şekilde dezenfeksiyonunun yapılmasının sağlanmasına ve günün değişik saatlerinde şebekenin en az beş farklı noktasından bakiye klor ölçümleri yapılarak kayıt altına alınmasına,ölçüm sonuçlarının uygunsuz bulunması halinde ilgililerin derhal uyarılmasına, 6-Ferdi su dezenfeksiyonuna önem verilmesine, şebeke sisteminde meydana gelen patlakların derhal onarılmasının sağlanmasına, 7-Su kesintilerinin yapıldığı dönemlerde,kesintinin ne kadar süre ile devam edeceği,suyun şebekeye verilmesi halinde suyun berraklaşıncaya kadar akıtıldıktan sonra tüketilmesinin sağlanması konularında halkın bilgilendirilmesine, 8-İlçe Sağlık Grup Başkanlıklarına bağlı Toplum Sağlığı Merkezlerince yürütülen su sanitasyon çalışmalarının haftalık su izleme formları ile İl Sağlık Müdürlüğüne bildirilmesine ve sanitasyon çalışması yürütülen köylerde diğer çevre sağlığı çalışmalarının da yürütülmesine." « Gümüşkoza Gazetesi »



TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK DİL OKULU GÜMÜŞHANE'DE


| More

 Gönderen AdamGibi, Salı, 29 May 2007 08:56, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2004-2006 mkportal.it
 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 0.91094 saniyede 9 sorguyla oluşturuldu