Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Ekrem YILDIZ->PLASTİK TORBA TEHLİKESİ [ Arama ]

PLASTİK TORBA TEHLİKESİ
Başlık PLASTİK TORBA TEHLİKESİ
Açıklama 19 Kasım 2008 tarihli Demokrat Gümüşhane Gazetesindeki yazısı
Siteye Ekleyen Recep Ergin
    Bu hafta kendimizi çevreye adadık. Farkında olmadan nasıl bir tehlike ile karşı karşıyayız da haberimiz yok. Hep böyle değimli yavaş yavaş yok olmuyor muyuz? Çernobil bile yavaş yavaş öldürmüyor mu? Hilmi TOPALOĞLU, Kazım KOYUNCU, Osman YAĞMURDERELİ derken şimdide Erkan OCAKLI  ve kim bilir geriden daha kimler…(Allah rahmet eylesin) Eskiden plastik torbamı vardı ne güzel kese kağıtlarımız pazar filelerimiz vardı ortalık bu kadar çöplüğe de dönmemişti. Birden plastik kullanımında bir patlama yaşandı.Nasıl olsa sallıyoruz çöpe…Bu çöpler nereye gidiyor acaba ? Dünü ve bu günü bir göz önüne getirelim aradaki farkı daha iyi anlayacağız emin olun…Harşit Çayını düşünün kafi…Şimdi paylaşılması gereken  bu konu ile yapılan araştırmalardan bir kesit sunacağız sizlere:

     Amerikan doğayı koruma kuruluşlarının araştırmalarına göre dünyada plastik torba kullanımı adedi yılda yaklaşık 500 milyon ile 1trilyon adet arası değişmektedir.

    Bu torbaların geri dönüştürülen miktarı ancak %1 dir. Bir torbanın geri kazanımı, yenisini üretmekten kat kat pahalıdır.
Geri dönüşüm projelerince 1 ton plastik torbanın işlenme ve dönüşümü 4000 dolara mal olurken, bunların bilahare yeni olarak marketlere satışı sadece 32 dolardır.

    Öyleyse bunca torba nereye gidiyor?

    1975 yılında yapılan bir araştırmaya göre, okyanuslarda dolaşan gemiler yılda yaklaşık 3700 ton plastik torbayı denizlere boşaltır. (Bu gün ki rakamı siz tahmin edin) Dünya yüzeyi henüz bir plastik çöplüğüne dönmemişse bunun nedeni denizlerin dibinin çöplük olarak kullanılmasıdır.

        Doğaya bırakılan torbaları rüzgâr uçurarak en ücra noktalara kadar ulaştırır. Izgaralara sızarak kanalizasyon yolu ile deniz göl ve nehirlere varır…Bunun içindir ki,Kuzey Kutbunda Spitzbergen yakınlarından,güneyde Falkland adalarına kadar geniş bir çevrede,denizin yüzeyinde sık sık plastik torbalara rastlanır.

    Plastik torbalar Amerikan sahillerinden toplanan atıkların %10 unu teşkil etmektedir. Işık, plastik torbalarda kimyasal çözümlemelere neden olur. Zaman içinde daha küçük ancak daha zehirli petro-polimerlere bölünürler ve bunlar da topraklarımızı,sularımızı zehirler. Sonuçta,bu mikroskobik partiküller besin zincirine girer.İşte o zaman doğal hayatın geleceği enikonu tehlikededir. Balina, yunus, fok, deniz kaplumbağalarından başlayarak yaklaşık 200 farklı deniz canlısı,plastik torbalar nedeni ile hayatını kaybeder,kuşlar boğulur. Besin sanarak yuttukları plastiği hazmedemeyen kaplumbağalar ölür..İnsana olan tehlikesini varın siz düşünün…

        Öyleyse…

        Çözüm??

        Bez torba kullanmakla, haftada 6 plastik torbayı kullanımdan çıkartmış oluruz.Bu da ayda 24 torba,yılda 288 torba ortalama yaşam süresince de 22176 torba eder.

        Ülkemizde her yıl 5 kişiden 1 i bunu yapsa hayat süremiz içinde yaklaşık 32 milyar plastik torba kullanımı ortadan kalkmış olur.

        Bangladesh plastik torba kullanımını yasaklamıştır.

        Çin kullanımı paralı yapmıştır.

        İrlanda, Avrupa da bir ilk olarak 2002 de plastik torbaları vergilendirdi.Bugüne kadar plastik torba kullanımında %90 azalma kaydetti.

        Rwanda 2005 yılında plastik torba kullanımını yasakladı.

        İsrail, Kanada,Batı Hindistan,Botswana,Kenya,Tanzaria,Güney Afrika,Taiwan ve Singapur da ise yasaklanma yoluna gidildi ve bir kısım yerlerde yasaklandı.

        Amerika da San Francisco 27 Mart 2007 de plastik torba kullanımını yasaklayan ilk şehir oldu.

    Oakland ve Boston yasaklama yolundadır.

    Plastik  alışveriş torbaları, petrol türevi bir termoplastik olan polietilen mamulüdür. Dolayısıyla plastik torba kullanımındaki azalma, bir ülkenin dışa olan bağımlığını da bir azalma demektir.

    Çin sadece plastik torbaları paralı yapmakla 37 milyon varil petrol tasarruf edecek.

    Demek ki bir şeyler yapmak mümkün…

    Devlet olarak, toplum olarak hepimize görevler düşmekte.

    Yarın geç olmadan…

    Saygılarımla…
Oyu Puanı: 3 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 13 (0 Kayıtlı Üye 13 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 0.6201 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu