160 YIL ÖNCE GÜMÜŞHANE (Gümüşhane’nin bilinen en eski fotoğrafı 1865)

Geçmişe olan merakım ve araştırma isteğim zaman zaman meyvelerini vermektedir. Ulaştığım yeni bilgi belge ve fotoğraflar şehrimin geçmişini aydınlatacak olması beni ziyadesiyle mutlu etmektedir. Özellikle ilk kez yayınlanacak olması ve bilinenlerden daha eski yıllara ait olması beni daha da heyecanlandırmaktadır. Yaptığım paylaşımlara gelen olumlu yorumların motivasyonu ile araştırmalarıma devam etmekteyim. Bazen konusu kitap olacak bir fotoğrafa denk gelirken bazen de zamana yayılması gereken, hikâyesi tamamlanmayan fotoğraflarımı arşivimde bekletmekteyim.

Bugün sizlerle bir ilki gerçekleştireceğiz. Gümüşhane, yani günümüzde Süleymaniye Mahallesi olan, Eski Gümüşhane’ye ait bilinen en eski fotoğrafı paylaşacağım. Malumunuz bu tarz fotoğraflara çok sık denk gelemiyoruz. Emek hırsızları nedeniyle fotoğrafın kaynağını şimdilik saklı tutacağım.

Fotoğraf Sarı Mektep olarak bilinen okulun önündeki evlerin damından aşağı doğru çekilmiştir. Kaynak kişi; Gümüşhane’yi bize net olarak hissettiren, yaşam izlerini bizlere aktaran bu güzide fotoğrafı günümüze göndermeyi başarmıştır. Maden ocaklarının yakınındaki dik ve engebeli yamaca inşa edilmiş, toprak damlı (ön çatı kısımları hartama) evleri, usta işçilikli taş duvarları, sokakları, yolları ile madencilerin masallardaki şehri GÜMÜŞHANE.

Gümüşhane tarihine ışık tutabilecek önemli gördüğüm bu fotoları sizler paylaşmış oldum. Paylaşım yapmak isteyenler kaynak göstererek paylaşırlarsa memnun olurum.

Daha nice Gümüşhane’mize ait fotoğraflarda buluşmak ve geçmişimizi geleceğe taşımak ümidiyle.

Araştırmacı yazar: ADEM EZBER

YORUM EKLE
YORUMLAR
kenan okumuş süleymaniye
kenan okumuş süleymaniye - 18 saat Önce

adem hocam araştırmalarını yap ben şehri anlatınca insanlar gercekten mi hayretle dinliyor sevgiler.

Adem Ezber
Adem Ezber @kenan okumuş süleymaniye - 17 saat Önce

Teşekkürler. Çok ilgi olduğunu hissedemiyorum. Trabzona ait bir bilgi bulmuş olsaydım şimdi ne yorumlar gelirdi. Neyse biraz daha devam edelim bakalım.