Büyük bir kalabalık, coşku, heyecan…
Herkes pür dikkat konuşulanları duymaya çalışırken, güneş bu güzel bahar ayında yürekleri ve bedenleri ısıtıyor. Öte yandan özgürce ve çılgınca akan Harşit çayı içlere hafif bir ürperti vermekten geri kalmıyor.
Gümüşhane, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren zor coğrafi koşullarda bile nadide çiçekleri yetiştirmeyi başarabilmiştir. Kendilerini eğitim ve öğretim için adamış özverili öğretmenler, ilin ileri gelenleri, öğrenciler ve halk hep birlikte eğitim seferberliğine bürünmüştü. İmkânlar ne kadar zor olursa olsun, bu yeni heyecan herkesi diri tutmaya yetmişti. Hala o günleri anlatan hatıralar, yazılar okuyunca bu gayrete hayret etmemek elde olmuyor. Halkevi organizasyonları : (Tiyatro’lar, Mandolin, Keman vb. kurslar, kitap okuma seferberliği, spor faaliyetleri, bisiklet takımları, kayak takımları, …) daha neler, neler.
1938 yılında eski adıyla Ali Bey’in kumluğu ya da eski futbol sahasında kutlanan Çocuk Bayramı fotoğrafı, Atatürk hayatta iken Gümüşhane’de kutlanan bu son bayramın gerçek görüntüsünü günümüze taşımıştır. Vehbi Okay imzalı bu nadide fotoğraf detayları ile birlikte ilimiz eğitim tarihi için de ayrı bir önem taşımaktadır. Günümüzde de coşkuyla kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, ülkemiz sınırlarını çoktan aşmış, tüm dünya çocuklarına armağan edilmiştir. Daha nice bayramları birlik ve beraberlik içerisinde kutlamayı ümit ederken, bize bu bayramı armağan eden Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle ve şükranla anıyorum.
23 Nisan 1920, T.B.M.M.’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir. Atatürk, 23 Nisan 1924'te “23 Nisan” gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929’da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır. 1979'da, yine ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşıdığımız bu millî bayramımıza, ortalama olarak her yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılmaktadır. Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir.
Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri işgâl eden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurdumuzda ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde, bütün kurumlarımızda, okullarımızda ve her evde çeşitli etkinliklerle kutlanarak millî birliğimizin kenetlenmiş ifadesini temsil etmektedir.
Büyük önder Atatürk’ün düşüncesinde çocuklar, milletin geleceğidir. Onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak, millî bayramımız olan 23 Nisanlar’ı çocuklara armağan etmiştir. Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk Devleti’nin devamını emanet edeceğimiz yeni Cumhuriyet bekçilerinin bu bilinçle yetişmesi amacıyla 23 Nisanlar, önemli birer vesiledir.
Milletimize ve bütün çocuklara kutlu olsun.(https://www.tbmm.gov.tr)
Araştırmacı Yazar: Adem EZBER