Ara
Gümüşhane
Kapalı
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,0830 %0.23
44,2007 %-0.07
4.144,99 % 0,18
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Karaca Mağarasına bayram tatilinde ziyaretçi akını

Karaca Mağarasına bayram tatilinde ziyaretçi akını

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırlarında bulunan dünyanın sayılı damlataşı mağaralarından Karaca Mağarasını 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde 4 bin 690 kişi ziyaret etti.

278
Gösterim
3 Dakika
Okunma Süresi
Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırlarında bulunan dünyanın sayılı damlataşı mağaralarından Karaca Mağarasını 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde 4 bin 690 kişi ziyaret etti.

Erime sonucu oluşan mağaraların en büyük ve en güzel örneklerinden, doğa harikası 150 milyon yıl yaşındaki Karaca Mağarası, sezonun son günleri olmasına rağmen yoğun ziyaretçi akınına uğradı.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, kurumu tarafından işletilen Karaca Mağarasının 9 günlük tatil süresince 835 yabancı, 3 bin 855 yerli olmak üzere toplam 4 bin 690 kişinin ziyaret edildiğini söyledi.

SEZONUN BİTMESİNE 2 AY KALA GEÇEN YILA GÖRE ZİYARETÇİ SAYISINDA YÜZDE 6’LIK ARTIŞ VAR

İl merkezine 17 kilometre uzaklıkta Gümüşhane-Trabzon karayoluna çok yakın bir noktadaki mağarayı 2015 turizm sezonunda bugüne kadar 65 bin 861 kişinin ziyaret ettiğini hatırlatan Akdoğan, 15 Kasım’da kapanacak olan mağaranın bu yıl ki ziyaretçi sayısının geçen yılın toplamını şimdiden yüzde 6 oranında geçtiğini söyledi.

Yaklaşık 150 milyon yıllık dolomitik kireçtaşlarının zengin yeraltı suları tarafından aşındırılmasıyla oluşturulan ve pasif karakterli bir mağara olan Karaca Mağarasının, yatay yönde gelişim gösteren ve 6 ayrı salonun birleşmesinden bir araya geldiğini dile getiren Akdoğan, mağaradaki ılık ve nemli havanın astım hastalarına da iyi geldiğinin uzmanlar tarafından ifade edildiğini söyledi.

YABANCI TURİST KARACA MAĞARASINI KEŞFETTİ

Arap turistlerin sezonun sona ermesi nedeniyle Doğu Karadeniz bölgesini yavaş yavaş terk edip memleketlerine dönmelerine rağmen yabancı turistlerin mağarayı ziyaretlerinin sevindirici oranda olduğunu dile getiren Akdoğan, geçen yıl tüm sezon boyunca toplam 7 bin 50 yabancı turistin ziyaret ettiği Karaca Mağarasında bu yıl ki yabancı ziyaretçi sayısının sezonun bitmesine 2 ay kala yüzde 76 oranında artarak 12 bin 424’e ulaştığını kaydetti.

15 KASIM’DA KAPATILACAK

Akdoğan, bu yıl sezon başında mağarada Arapça ve İngilizce bilen rehber istihdam edildiğini hatırlatarak, denizden bin 550 metre yükseklikte bulunan ve 15 Nisan’da ziyarete açılan Karaca Mağarası’nın 15 Kasım’a kadar turizme açık tutulacağını ifade etti.

Akdoğan, benzer mağaralar arasında en emsalsizlerinden birisi olan, damlataşı şekillerinin en güzel, en görkemli ve görenleri büyüleyici örneklerine sahip, görenlerin tekrar görmek istedikleri, UNESCO'nun Dünya Miras Listesine girecek güzellikte ve değerde bir mekan olan Karaca Mağarasını koruyarak, sürdürülebilir bir şekilde uzun yıllar Gümüşhane turizmine hizmet vermesi için gerekli çalışmaları yaptıklarını da sözlerine ekledi.

KARACA MAĞARASI

İlin 17 kilometre kuzeybatısında, Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırları içindedir. Denizden 1550 metre yükseklikte bulunan mağaranın damlataşı şekilleri, sarkıtları, dikitleri, sütunları, bayrak şekilleri, org desenli duvarları, mağara çiçekleri, incileri ve traverten basamakları eşine az rastlanır güzelliklerdendir.

Yaklaşık 105 metre uzunluğunda, 18 metre tavan yüksekliğine sahip mağaranın toplam iç alanının bin 500 metrekaredir. Yatay olarak gelişme göstermiş ve yaklaşık elipse benzeyen dört ayrı salonun birbiri ile birleşmesinden meydana gelmiştir. Bu salonlardan, ikisi çatlak sistemlerden sızan suların oluşturduğu duvar damlataşları ile ikiye bölünmüş ve böylece salon sayısı altıya çıkmıştır. Damlataşları oluşumları bakımından hem çok zengin renk ve şekilleri arz eder. Mağara içerisinde sarkıtlar, dikitler, sütunlar, bayrak şekilleri, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri, traverten havuzları ve traverten basamakları görmek mümkündür.
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *