Gümüşhane Haberleri
2018-06-06 10:32:56

AHVALİ VAZİYET...

Ekrem Yıldız

06 Haziran 2018, 10:32

Ramazan ayının sonlarına doğru yaklaştığımız bu günlerde eski Ramazanlara göre kıyasladığımızda gelen her bir Ramazanda ki toplumsal ahvalimizden kaçımız memnun acaba? Kaçımız bu durumu içine sindirebiliyor? Nasıl bir toplum olduk? Sorusuna bir döneme adını mühürlemişlerin üzerinden Rahmetli Aliya Izzetbegoviç’ten bir cevap aralayalım istedik.

“ Din söz  konusu olduğunda, insanları genel olarak inanan ve inanmayanlar olarak ayırırız. 
Dikkat edelim ki, bu ayrım çok sathi ve epey basitçedir.
 
Bunun içinde en kalabalık olan, üçüncü topluluk eksiktir.

O topluluk, kendini inanan sayan ve öyle ifade eden fakat hakikatte öyle olmayan kimseler topluluğudur.

Onlar az ya da çok Allah’a ibadet eden,
bayramları kutlayan,
dinin belli bazı “adet” ve sembollerini yerine getiren,
korkudan savaş alanından hemen kaçan,
ticarette son derece soğukkanlı olarak aldatan,
vicdan azabı duymadan başkasının sırtından geçinen,
içki içen ve eğlenen,
bin sene yaşayacakmış gibi hayatlarını, mallarını ve makamlarını yitirmekten korkan veya kendilerinden güçlü olanlara esirmişçesine yalakalık yapan kimselerdir. 
 
Bu tip insanların belirgin özellikleri korkudur.
Hayat için korku,
mal için korku,
makam ve mevki için korku.
Bir güç sahibi veya hükümetin desteğini kazanmak için çabadır onların yaptıkları. Bütün bu korkular arasında bir tek korku eksiktir; Allah korkusu!
 

Bu ruhla ve böylesine belirsiz ve ikiyüzlü atmosferde kendi nesillerini büyütürler.
Ancak bu üçüncü kitlenin varlığını dikkate aldığımız zaman, dünyada birçok şeyi daha kolay anlamaya başlarız ve neler olduğu ile neden öyle olduğunu anlama imkânına kavuşuruz.
 
Bugünkü İslam dünyası, içinde gerçek dinin az fakat sözel, şekli dinin çok olduğu dinlerin tipik örneğidir. Hiçbir yerde dine adanmışlık yok-fakat aynı zamanda ve sadece prensip olarak-din kayıtsız olarak öne çıkarılır ancak dinin somut taleplerinin pratikte bu kadar az yerine getirildiği görülmemiştir. İşte bu paradoks, şekil ve içeriğin bu karşıtlık durumu, İslam ülkelerinin çoğundaki vaziyeti açıklayabilir. Belki bu, iradesiz ve hareketsiz bir durum olmayan, artık uyuşukluktan uzak ancak hakiki yönü ve neticesi olmayan kendine has bir yerde sayma ve zaaf durumundadır.
 
Bu dünyadaki Kur’an’ın vaziyeti çok plastik bir biçimde durumu yansıtmaktadır. Orada, her evde Kur’an’ı özel, yüksek bir yerde bulacaksınız. O, en iyi hediye olarak kabul edilir, onun için en iyi kağıt kullanılır, insanlar ise bugün bile onun için en iyi kaligrafiyi kullanmak ve onun kapakları ve sayfalarını fantastik süslemelerle çizmekte yarışmaktadır. Çocuğun ilk okuduğu ve öğrendiği şey Kur’an’dır fakat bütün bunların yanında bu çocukların çok büyük bir bölümü Kur’an’ın gerçek içeriğini ve önemini öğrenmeden büyüyecek ve yaşlanacaktır.
 
Kur’an tartışmasız bir semboldür. Ancak kanun olmaktan çıkmıştır. Halbuki tersi olmalıydı. Dikkat edin ki, Kur’an okunmak yerine, güzel sesle seslendirilip yorumlanmaktadır. Böylece ne Araplar ne de Arap olmayanlar artık onun manasına ulaşmıyorlar ve Kur’an’ın benzersiz melodisinde, artık hiç kimse emredici ve kesin, bazen tatlı tatlı uyaran ve davet eden bazen ise tehdit eden yüksek sesle haykıran fakat her zaman ve yeniden tüm insan hayatının değişmesini talep eden hükümlerini tanıyamamaktadır.”  
…………

Sevgi ve Saygılar…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.