Gümüşhane Haberleri

Diş Beyazlatma Ne Zaman Yapılmalı?

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Duyuru

Son zamanların popüler uygulamalarından diş beyazlatma İstanbul ve diğer illerimizde ilgi gören estetik diş hekimliği prosedürleri arasında yer alır. Dr. Sait Gezer diş beyazlatma uygulamalarıyla hastalarının daha beyaz, parlak ve güzel görünen dişlere sahip olmasını sağlar.

Diş beyazlatma diş yüzeyindeki gözenekli mine ve dentin yapılarında çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan renkli organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma özelliğine sahip solüsyonlar aracılığıyla uzaklaştırılması işlemidir. Günümüzde çok sık uygulanan diş beyazlatma iki farklı yöntemle gerçekleştirilir; ev tipi diş beyazlatma ve ofis tipi diş beyazlatma.

Ev tipi diş beyazlatma diş hekiminin kontrolünde ancak kişinin ev ortamında kendi başına uygulayabileceği bir yöntem iken ofis tipi diş beyazlatma klinik ortamında diş hekimleri tarafından tamamlanan profesyonel diş beyazlatma yöntemidir. Hem ev tipi hem ofis tipi diş beyazlatma yöntemi ile etkili sonuçlar alınması mümkün olmakla birlikte hangi yöntemin uygulanacağı hasta özelinde yapılan değerlendirmeler sonucu belirlenir. Değerlendirme aşamasında hastanın dişlerinin mevcut tonu, tedavi için ayrılan süre ve elde edilmek istenilen sonuçlar gibi etkenler değerlendirilir.

Ofis Tipi Diş Beyazlatmanın Etkisine İnanamayacaksınız

Ofis bleaching diğer bir deyişle ofis tipi diş beyazlatma diş hekimi tarafından muayenehane ortamında uygulanır. Diş hekimi hastayı muayene ederek herhangi bir diş ya da diş eti sorunu olup olmadığını belirler. Tespit edilen bir sorun varsa öncelikle gerekli tedavi uygulanır. Diş taşları ve diş düzeyi temizlenir. Diş yüzeyi cilalanır ve dişlerin mevcut tonu belirlenir.

Daha sonra diş hekimi, diş beyazlatma jelinden kaynaklanabilecek olası bir hasarı önlemek için hastanın diş etlerine koruyucu bariyer uygular. Ayrıca diş beyazlatma solüsyonunun aktive edilmesi için yapılan ışık uygulaması sırasında gözleri korumak için hastaya gözlük takılır. Diş beyazlatma jeli dişlere sürülür ve UV ışık ya da lazer ile aktive edilir. Diş beyazlatma işlemi ortalama 20 ila 30 dakikalık seans şeklinde gerçekleştirilir.

Seans tamamlandıktan sonra hastanın dişleri temizlenir. Elde edilen ton değerlendirilir. Genellikle tek seanslık bir uygulama yeterli gelse de gerek görülmesi halinde seans sayıları tekrarlanabilir.

Doğru Yöntem ve Doğru Uygulama Diş Beyazlatmada Başarıyı Getirir

Kişinin ev ortamında kendi başına uygulayabileceği diş beyazlatma yöntemi olan ev tipi diş beyazlatma diş hekimi tarafından planlanır ve diş hekiminin talimatları doğrultusunda gerçekleştirilir. Ev tipi diş beyazlatma yöntemi daha uzun sürede tamamlanır. Bu aynı zamanda sonuçların ofis tipi diş beyazlatmaya göre daha uzun sürede elde edileceği anlamına gelir.

Ev tipi diş beyazlatma yönteminin uygulanacağı hasta diş hekimi tarafından muayene edilir. Ağız ve diş ölçümleri yapılarak kişiye özel diş beyazlatma plakları hazırlanır. Diş hekimi hastaya günde kaç saat ve ne şekilde uygulama yapacağını anlatır. Hastaya diş beyazlatma plaklarıyla birlikte diş beyazlatma jelini teslim eder. Hasta uygulama öncesi diş beyazlatma plaklarının içine beyazlatıcı solüsyonu sıkar. Daha sonra diş hekiminin belirttiği süre boyunca plakları dişlerine takar.

Diş Beyazlatma Öncesi Neler Yapılır?

Diş beyazlatma uygulamasının yapılabilmesi için diş hekimi muayenesinde uygulamaya engel bir sorun tespit edilmemelidir. Diş beyazlatma işlemlerinin sağlığa zararlı, tespit edilmiş bir yan etkisi yoktur. Bununla birlikte uygulamanın başarılı ve sağlıklı olması için alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tercih edilmelidir. Ayrıca hasta için uygun yöntem tespit edilmeli ve doğru tekniklerle uygulama yapılmalıdır.

Diş beyazlatma yöntemleri temelde 16 yaşının üzerindeki kişilere uygulanabilmekle birlikte tedaviye uygunluk kararı yapılan değerlendirmelerden sonra hasta özelinde verilir. İleri derecede diş eti sorunları yaşayan, ciddi düzeyde çürükleri bulunan kişilere diş beyazlatma uygulaması yapılması söz konusu değildir. Bu tür durumlarda yapılması gereken öncelikle hastanın diş ve diş eti sorunlarını çözmek daha sonra diş beyazlatma tedavisi uygulamaktır.

Diş beyazlatma yapıldıktan sonraki 24 saat içinde dişlerde ve diş etlerinde hassasiyet görülebilir. Diş beyazlatma sonrası elde edilen sonuçların uzun süre kalıcı olabilmesi için beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarında diş hekiminin tavsiyelerine uygun olacak şekilde değişiklikler yapılmalıdır. Aksi takdirde diş beyazlatma uygulamasından elde edilen fayda ve beyazlığın kalıcılık süresi azalacaktır.

Diş beyazlatma uygulaması sonrası elde edilen sonuçlar ortalama 12 ay kalıcılığını korur. Bu sürenin uzaması konusunda ağız ve diş bakımına gereken özenin gösterilmesi, dişlerde renklenmeye neden olacak yiyecek ve içecek tüketiminin kısıtlanması başta olmak üzere çeşitli faktörlerin önemli olduğu ifade edilebilir.

Ev tipi ve ofis tipi diş beyazlatma uygulamalarının yanı sıra hastanın ihtiyacı doğrultusunda tek diş beyazlatma da yapılabilir. Tek diş beyazlatma kanal tedavisinin ardından renk değişikliği meydana gelen dişlere uygulanır. Uygulama öncesi dişteki dolgu çıkarılır. Açılan boşluğu diş beyazlatma jeli koyulur. Diş geçici dolguyla sıkı bir şekilde kapatılıp birkaç gün beklenir. Daha sonra elde edilen diş rengi kontrol edilir. Uygulama yapılacak seans sayısı elde edilmek istenilen renge göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca blog bölümünde paylaşılan, dişler nasıl beyazlatılır içeriklerimiz için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.