Geleneksel yöntemlerle çalışan ortalama büyüklükteki bir işletmede, çalışanlar fatura kesme işlemini gerçekleştirmek için mesai saatlerinin yarıdan fazlasını harcar. Üstelik ortaya çıkan evrakın yasal olarak belirtilen süre dâhilinde korunması şarttır. Matbu fatura kullanmanın beraberinde getirdiği bu iki dezavantaj, iş süreçlerinde verimsizliğe ve giderlerin artmasına yol açar. Oysa 2010 yılında uygulamaya başlanan e-Fatura programı ile tüm bu sorunlar pratik biçimde çözümlenebilir.
e-Fatura Programı Ne İşe Yarar?
Matbu fatura ile satış yapmak, hem zaman hem de fazladan iş gücü gerektiren bir yöntemdir. Çünkü kullanım aşamasına geçmeden önce matbaada bastırılması ve maliyede onaylatılması gerekir. Satış sonrasındaki süreçte ise yazımı, imzalanması, kaşelenmesi, zarflanarak müşteriye kargolanması ve alıcıya ulaşıp ulaşmadığının kontrolü gibi aşamaları vardır. e fatura programı, tüm bu iş yükünü ortadan kaldırır. Dijital ortamda hazırlanan elektronik faturalar, anında karşı tarafa iletilebilir.
İş gücünün verimli kullanımına ilaveten e-Fatura programı aracılığıyla tahsilât sürecinin hız kazandığını gözlemleyebilirsiniz. Hatta nakit aşınızı çok daha kolay biçimde kontrol altında tutabilirsiniz. E-Fatura ayrıca satışların arttığı dönemde işletmeler için önemli bir konu olan arşiv oluşturma ihtiyacına da pratik çözüm sunar. 10 yıllık yasal saklama süresince dosyalama ve arşiv yeri ayırma ihtiyacını karşılama zorunluluğu geride kalır. Bunun yerine tüm faturalarınızı dijital ortamda güven içerisinde saklayabilir, gerektiğinde hızlıca yeniden görüntüleyebilirsiniz.
e-Fatura Programını Kimler Kullanabilir?
Yürürlükteki tebliğe göre e-Fatura programını kullanması zorunlu olan vergi mükellefleri şu şekilde sıralanmaktadır:
· 2021 yılı brüt satış geliri 4 milyon TL ile 2022 yılı ve sonrasında yıllarda satış geliri minimum 3 milyon TL olan mükellefler
· Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da belediyelerden yatırım veya işletme belgesi alan, konaklama hizmeti veren oteller
· 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan hesap döneminde brüt satış geliri 1 milyon TL, 2022 yılı da dâhil sonraki dönemlerde ise satış geliri minimum 500 bin TL olan satıcılar
· Gayrimenkul ve motorlu taşıt üretimi, inşası, alımı, satımı, kiralanması yapanlar ile bu işlere aracılık edenler (2020 ve 2021 yıllarını kapsayan hesap döneminde brüt satış geliri 1 milyon TL, 2022 yılı da dâhil sonraki dönemlerde ise satış geliri minimum 500 bin TL olanlar)
Tebliğde belirtilen gruplar dışında ciroları zorunlu geçiş limitinin altında kalan işletmeler de istedikleri takdirde e fatura programı kullanıcısı olabilir. Bunun için yalnızca anonim, limited, gerçek/şahıs şirketi statülerinden birine dâhil olmak yeterlidir. İşletmelerde verimliliği artırmasının yanı sıra doğanın korunmasına da ciddi oranda katkı sağlayan uygulamaya geçmeyi düşünüyorsanız, size sınırsız destek ve ödeme kolaylığı sunacak hizmet sağlayıcılara yönelmenizde fayda vardır.