Gümüşhane Haberleri

Kürtün'de olta balıkçılığı yarışması düzenlenecek

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Duyuru

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde 1. Olta Balıkçılığı yarışması düzenlenecek. Yarışmada tutulan balıklar Gümüşhane’deki yetiştirme yurdunda kalan öğrencilere gönderilecek.

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde 1. Olta Balıkçılığı yarışması düzenlenecek. Yarışmada tutulan balıklar Gümüşhane’deki yetiştirme yurdunda kalan öğrencilere gönderilecek.

Kürtün Kaymakamlığı ve Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü ortaklığında Harşit çayı üzerinde yapılan Kürtün Baraj Gölü Pamuklu mevkiinde 24 Kasım Pazar günü gerçekleştirilecek yarışma 07.00-17.00 saatleri arasında düzenlenecek.

Sportif olta balıkçılığı ve modern olta ile balık avcılığını kamuoyuna tanıtmak, amatörlük ruhunu geliştirmek, çevreye ve yaban hayatına karşı sorumlu bir şekilde yürürlükteki kanun, tüzük, yönetmenlik ve tebliğlerin duyurulmasını ve uyulmasını sağlamak, yarışma heyecanı ile olta balıkçılarını bir araya getirerek, onları kaynaştırmak, yarışma kültürü, paylaşım ve yardımlaşma anlayışını geliştirmek amacıyla düzenlenen yarışmada sazan ve gökkuşağı alabalıkları tutulacak.

200 gram altı balıkların değerlendirilmeyeceği yarışmada belirlenen bölgenin dışından olta atma ve avlanma yasak olacak.

Kayıt işlemlerinin 23 Kasım cumartesi günü 17.00'a kadar Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından kabul edileceği yarışmada yarışmacılar yemleme, olta atma ve balığı suya iade etmek için suya diz hizasına kadar girebilecek.

Mangal ve yemek ihtiyacı hariç ateş yakmak, suya ışık tutmak, alkol ve keyif verici maddeler almak, bağırmak, yüksek sesle konuşmanın yasak olduğu yarışmada balıklar büyüklüklerine ve toplam ağırlıklarına göre derecelendirilecek.

İşte yarışmanın şartnamesi:

KÜRTÜN 1 OLTA İLE BALIK TUTMA YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

Tarih                                            :

24 Kasım 2019

Yer                                               :

Kürtün Baraj Gölü Pamuklu Mevkii KÜRTÜN

Toplanma ve Kura çekimi         :

23 Kasım 2019 Cumartesi saat 13:00’da

Yarışmanın başl. günü ve saati :

24 Kasım 2019 Pazar Günü Saat: 07:00

Yarışmanın bitiş günü ve saati :

24 Ağustos 2019 Pazar günü Saat 17:00’ dir.

YARIŞMANIN AMACI :

Bu yarışma, sportif olta balıkçılığı ve modern olta ile balık avcılığını kamuoyuna tanıtmak, amatörlük ruhunu geliştirmek, çevreye ve yaban hayatına karşı sorumlu bir şekilde yürürlükteki kanun, tüzük, yönetmenlik ve tebliğlerin duyurulmasını ve uyulmasını sağlamak, yarışma heyecanı ile olta balıkçılarını bir araya getirerek, onları kaynaştırmak, yarışma kültürü, paylaşım ve yardımlaşma anlayışını geliştirmek amacıyla düzenlenecektir.

YARIŞMA KURALLARI

1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu, Su Ürünleri Yönetmeliği ve 3/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ hükümlerine ve ekli şartnameye uyulacaktır.

  1. Yarışma iki tür için yapılacak olup, bu türler “Sazan” ve “Gökkuşağı Alabalığı” balığıdır. Kabul edilecek asgari balık ağırlığı 200 gr. dır. Bunun altında olan balıklar değerlendirmeye alınmayacak olup, vakit kaybetmeden suya iade edilecektir.
  2. Her takım daha önceden tespit edilen (Pamuklu Mevkii) avlanma bölgelerinde yarışacaktır. (gerek görüldüğü takdirde sektör sayısı ve mesafesi azaltılabilir veya artırılabilir). Balık avı sadece belirlenen sektör içinde yapılabilir. Bu bölgenin dışından olta atmak ve avlanmak yasaktır. Ancak tutulan balığın kıyıya alınması esnasında komşu takımları rahatsız etmemek şartı ile ortak alan olarak ayrılan bölümler kullanılabilir. Yarışmacılar kendi sektör alanını istedikleri gibi kullanabilirler. Bu alana takım üyeleri ve görevliler dışında diğer yarışmacıların her ne surette olursa olsun girmesi yasaktır. Yarışmacılar sektörleri dışında da sessiz ve dikkatli hareket etmelidir. Yarışmacılar kıyıya dik atış yapmak zorundadır. Aksi halde oltaya takılan balığın çıkarılması esnasında komşu takımlardan herhangi bir takımın oltalarına takılarak, dolaşması veya zarar vermesi durumunda kanca veya montaj sistemi dışarıya çıkmış ise tutulan balık değerlendirmeye alınmayacaktır. Yarışmacılar sadece balığı kepçelemek için bel hizasına kadar suya girebilirler, ayrıca şişme bot ile de bütün güvenlik önlemleri alınmak ve komşu sektörlere zarar vermemek şartı ile balığı sudan kepçeleyebilirler. Yemleme, olta atma ve balığı suya iade etmek için ise suya diz hizasına kadar girebilirler. Yarışmacıların dışarıdan yardım alma hakkı yoktur. Her takımın Kepçe, Sazan yatağı ve carpsack balıklara uygun büyüklükte bulundurmaları mecburidir. Ebat ve kaliteleri de balığın güvenliğini sağlamalıdır. Takımlar tuttukları balıkları uygun kepçe ile sudan alıp, sazan yatağına koyup (sazan yatağı ve balık mutlaka ıslatılmalıdır) hemen hakemlere bildirecek ve yapılacak ölçüm, tespit işlemi sonrası tutulan balıkların kanca çıkartma işlemi, tartımı ve fotoğraflanması işlemi yapılacaktır.
  3. Kayıt işlemleri 23 Kasım 2019 Cumartesi günü Saat:17.00 kadar Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından kabul edilecek olup 24 Kasım Pazar günü saat 06:00 itibari ile yarışma startı verilecektir.
  4. Takım halinde yarış olmayacaktır. Yarışma ferdi olarak katılım yapılabilecektir. Hakemlerden izin alınmadan yarışma alanı terk edilemez. Ancak namaza gitmek isteyen yarışmacılar oltalarını sudan çekmek şartı ile hakemlerin bilgisi dahilinde namaza gidebilirler.
  5. Hayvansal kökenli canlı veya ölü yem, plastik ve metal yemlerin kullanımı kesinlikle yasaktır. Sadece un karışımları, hamur karışımları, tohumlar (Mısır, Buğday, Nohut,bezelye vb. kuru olarak kullanılmayacak olup, haşlanmış yada suda yumuşatılmış olarak kullanılmalıdır) boili ve pellet kullanılabilir. Yemleme diğer yarışmacıları rahatsız etmeyecek şekilde gün boyu yapılabilir. Suda kalarak doğaya zarar verecek poşet, çuval vb. araçlar ile yemleme yapılması yasaktır.
  6. En fazla 2 adet oltayla avlanabilir. Yedek oltaların sektör içinde bulundurulmaları yasak olup, yan tarafta veya arka kısımda dik bir şekilde durmalıdır. Avlanma bölgesi ışıklı veya ışıksız olabilecek 2 marker ile işaretlenebilir. Marker olta kamışları kolayca tanınmalı ve av yapılan olta yakınına konulmamalıdır. Bu markerler İşaret Çubukları ile belirlenen avlanma bölgesi içerisinde olmalıdır. Yarışma boyunca markerler suda kalabilir, fakat yarışma sonunda sudan çıkartılmalıdır. Olta boşlukları alınırken ve oltalar yeniden atılırken alarmlar kapatılarak gereksiz gürültüye meydan verilmemelidir.
  7. Her oltada tek iğneli, yem kanca dışında olacak şekilde (ör: hair rig, D-rig, Stiff-rig vb.) montajların kullanımı mecburidir. Damaksız iğne kullanılması birinci tercihimizdir. Kullanılacak en büyük ağırlık 80 gr. olup, suya ve doğaya en az zararı olan kaplamalı kurşunlar kullanılacaktır. Olta koptuğunda kullanılan montaj balığın ağırlıktan kolayca kurtulmasını sağlayacak düzenekte olmalıdır. Aynı zamanda kullanılan sistemlerin atış esnasında kopmayı önleyen ‘anti-shock’ olması tercihimizdir.
  8. Yarışmada ateş yakmak (mangal ve yemek ihtiyaci hariç), suya ışık tutmak, alkol ve keyif verici maddeler almak, bağırmak, yüksek sesle konuşmak yasaktır. Yarışmacılar mümkün olduğunca sessiz olacaklardır. Gelen misafirler yarışmacılar ile ancak sektör alanının geri kısmında görüşebilirler.
  9. Yarışma 24 Ağustos 2019 Pazar günü Saat:07:00’da başlayacak aynı gün saat 18:00’de sona erecek olup, 18:00’e kadar yakalanan balıklar sudan çıkartılıncaya kadar hakemler gözetiminde ek süre verilecektir.
  10. Yarışmada her hangi bir şekilde bot kullanılmayacak olup kıyıdan yarışma devam edecektir.

KURAL İHLALLERİ VE CEZALAR

Cezalar :

a) 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9’10 ncu maddelerin ihlalinde önce Sözlü uyarı, yarışmacıların kural ihlallerine devamı halinde 1. sarı kart ve devamı halinde diskalifiye edilebileceklerdir.

b) Yarışmadan atılma: Özellikle güvenlik kurallarına uymayarak tedbirsiz davranarak kendi can güvenliğini ve yarışmadaki diğer kişilerin can güvenliğini tehlikeye düşürecek hareketlerde bulunma, tedbirsiz davranarak veya kasti olarak tutulan balığa zarar vermek yada tartıya girmeyen balıkların ölümüne sebep olmak, hakemlerin ve yarışma komitesinin uyarılarını dikkate almayarak mukavemet etmek, komşu takımları bilerek ve kasten rahatsız etmek, ve (a) bendindeki maddelerin tekrar ihlalleri halinde yarışmadan atılır.

c) Yarışmadan atılan kişilerin bu cezaları sonraki yarışmalarda da değerlendirilerek diğer yarışmalara katılmaları gözden geçirilecektir.

BALIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ

1. Balığın tartılması her yarışma bölgesinde bulunacak olan hakemler tarafından tartım testi yapılmış hassas tartılarla gr. (gram) cinsinden ve tek tip standart tartım torbaları ile yapılır. Ayrıca boyu da standartlara uygun metrelerle cm. (santimetre) cinsinden ölçülür.

2. Değerlendirme esnasında yarışmacıların bulunması yeterlidir. İstek halinde komşu takımdan bir kişi değerlendirmeye şahitlik edebilir. Yarışmacılar ve şahit değerlendirmenin doğru yapıldığını ve doğru olduğunu tutanağı imzalayarak teyit eder. Fotoğraf çekilmesi ve hakemler gözetiminde balıkların korumaya alımından sonra balığın ağırlığı ve boyu ile ilgili itirazlar kabul edilmez.

YARIŞMA İKİ DALDA YAPILACAKTIR.

1. DAL: En büyük balığı tutmak için yarışılacaktır. Bu dalda değerlendirmeye alınacak balıkların Boyları 25 Cm. daha az olamaz. Bu dalda, değerleme ölçüsü Santimetre (CM) belirleyici kıstas olacaktır. Aynı boyda balık tutulması halinde Ağırlık (gram) ölçümlemesi yapılarak birinci belirlenecektir. Bu dalda sadece birincilik ödülü verilecektir.

2. DAL: Toplam Ağırlık da en çok balık için yarışılacaktır. Bu dalda değerlendirmeye alınacak balıkların ağırlıkları 200Gram dan daha az olamaz. Bu dalda tutulan balıkların toplam ağırlıkları dereceleri belirleyecektir. Eşit ağırlık çıkması durumunda adet sayısına bakılacaktır. Bu dalda sadece birincilik ödülü verilecektir.

En büyük balık dalında dereceye giren balık, en çok balık dalında da değerlendirmeye alınacaktır.

Not: Kürtün  Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü bu şartnamede değişiklik yapma hakkı saklıdır.

Ayrıntılı bilgi için: www.kurtun.gov.tr

E-mail adresi : kurtun.gsd@gmail.com

Telefon : – 0535 493 97 99 – 0553 513 61 18

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.