VALİ KAMURAN TAŞBİLEK
“Aziz Milletimizin bağımsızlık duygularını güçlendirerek ilham kaynağımız haline gelen, her mısrasında bizi biz yapan değerleri anlatan İstiklal Marşı’mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ‘’Milli Marş’’ olarak kabul edilişinin 101. yıl dönümünü büyük bir gururla kutlamanın heyecanını yaşamaktayız.
Tarih boyunca sayısız destanlar yazmış olan kahraman milletimiz Milli Mücadele döneminde bu destanlara bir yenisini eklemiştir. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy da Türk Milleti’nin vatan sevgisini ve bağımsızlığa olan aşkını en güzel şekilde anlatmış olduğu İstiklal Marşı’mızı, bu dönemde yazmıştır. İstiklal Marşı, tarihten silinmek istenen bir milletin hangi değerlere sarılarak İstiklal Mücadelesini kazandığının belgesi olarak milletimizin ortak sesi, ortak vicdanı, vatan toprağını ve bağımsızlığını her şeyden üstün tutan ecdadımıza, tüm zorluklara rağmen azim ve kararlılıkla kutsal bildiklerini koruma bilinci aşılamıştır. Milletimizin duygu ve düşüncelerine en iyi şekilde tercüman olmuş, kahramanlığını, azmini ve cesaretini ölümsüzleştirmiş olan İstiklal Marşımız, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu kutsal vatanın semalarında yankılanmaya devam edecektir.
İstiklâl Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabulünün yıl dönümünde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi, aramızdan ayrılan gazilerimizi ve Vatan Şairi Mehmet Akif ERSOY’u sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyorum.”
BELEDİYE BAŞKANI ERCAN ÇİMEN
Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü dolayısıyla mesaj yayımladı.
Başkan Çimen, İstiklal Marşı ile İstiklal Savaşı’nda milletimizin neden savaştığını, hangi duygularla vatanını koruduğunun ortaya koyduğunu belirtti.
İstiklal Marşı’nın bir milletin, imkansızlıklar içerisinde ellerinde bayrak, dillerinde tekbirle gösterdiği büyük kahramanlığın mısralara dökülmüş ifadesi olduğunu kaydederek mesajında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, İstiklal Marşı'nın milli marş olarak kabul edilmesinin 101. yıldönümünü bugün aynı coşku ve gururla kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. İstiklâl Marşımız milli karakterimizi, tarihimizi, milli mücadelenin heyecanını ve duygularını içinde taşıyan, edebiyatımızın seçkin bir örneği olarak kabul edilmiş ve bu tarihi şahlanışın, onur ve gurur mücadelesinin parlak bir anıtı olmuştur. Tarih boyunca sayısız destanlar yazmış olan kahraman milletimizin, vatanımızın bağımsızlık ve hürriyeti için göstermiş olduğu büyük fedakarlığın timsali olan İstiklal Marşı'mız, Türk milletinin vicdanın ortak sesidir. Milletimizin yaşadığı en buhranlı dönemde ‘Korkma’ diye başlayan İstiklal Marşımız, kahraman ordumuza ve aziz milletimize umut aşılamış, milli mücadele ruhunun canlanmasına vesile olmuştur. Bu duygularla İstiklal Marşı’mızın kabulünün yıl dönümü vesilesiyle bir kez daha fikirleri, idealleri, hayatıyla milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinmiş olan İstiklal Marşımızın yazarı Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u ve istiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını şükran ve rahmetle anıyorum.”
REKTÖR PROF.DR HALİL İBRAHİM ZEYBEK
İstiklal Marşı’nın milletin ruhunu, tarihini ve ideallerini en iyi şekilde anlatan ve hiçbir zaman ölmeyecek bir eser olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek mesajında şunları söyledi: “Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nı Anadolu’da milli mücadelenin zor şartlar altında sürdürüldüğü günlerde kaleme almıştır. Bu anlamda milli marşımızın Anadolu’nun her karış toprağında verilen mücadele ruhuyla kaleme alındığını ifade etmek mümkündür. İstiklal Marşımız her bir kelimesinde, dizesinde, satırında bizlere çok derin anlamlar ve mesajlar iletmektedir. Bu yönüyle Türk tarihine ve Türk Milletinin üstün yönlerine ayna tutma özelliğine sahip olan İstiklal Marşı sadece yazıldığı o kara günlerin değil, milli birlik ve beraberliğimizin geçmişten geleceğe kadar sürecek bir varoluşun, bir kaderin marşı olma niteliğine sahiptir. Bizler; Çanakkale’de, Dumlupınar’da Sakarya’da, Büyük Taarruz’da ve Anadolu’nun savunmasında verilen mücadelelerde sayısız şehit vermiş bir toplumuz. Üzerinden 101 yıl geçmesine rağmen aynı coşku ve güç ile içeride ve dışarıda ülkemizin bağımsızlık mücadelesini vermeye devam ediyoruz. Çünkü bu ülke kolay kazanılmadı. Bu sebeple de zor şartlar altında kazanılan bu vatanı korumak, İstiklal Marşı’na sahip çıkmak bizlerin en büyük vazifesidir.
Bu vesileyle Meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi tarafından büyük coşku ve alkışlar arasında arka arkaya 3 kez okunan ve milli marş olarak kabul edilen İstiklal Marşımızın kabulünün 101’inci yıldönümünü kutluyor; bize böylesi anlamlı bir marş hediye eden milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve bütün İstiklal kahramanlarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”
AK PARTİ İL BAŞKANI AV.CELALETTİN KÖSE
"Milletimizin onurlu mücadelesi ve vatan sevgisi, bağımsız bir ülke, hür bir millet iddiasının mısralarla ifadesi ve parlak bir geleceğin müjdecisi olan İstiklal Marşımızın kabulünün 101'nci yıldönümünü kutluyoruz.” ifadelerini kullanan Köse “Milli marşlar, Milletlerin birliğini sağlayan ve yaşatan temel öğelerdendir. İstiklal Marşı, Türk Milletinin bağımsızlık ve özgürlük savaşını ölümsüzleştiren, Türk Milletini ortak düşünce ve değerler düzleminde buluşturan eşsiz bir eserdir. İçinde yaşadığı toplumun değerlerini çok iyi bilen, ömrünü vatana, millete adamış milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un bu uyanış destanında bir milletin yeniden var olması, yeniden tarih sahnesinde hak ettiği yeri almasının yanı sıra her kıtasında iman tazeleten, her mısrasında ecdada rahmet okutan, her kelimesinde ruhumuzu aydınlatan İstiklal Marşımız, milli bilincimizin ve hürriyet aşkımızın en berrak ifadesidir. Türk Milletini ortak değerler ve düşünce düzleminde buluşturan İstiklal Marşımız ve sahip olduğumuz her değer bağımsızlık mücadelesinden izler taşıyor. Bize ve genç nesillerimize düşen en temel vazife de bu mücadeleyi daima diri tutmak ve gelecek nesillere aktarılması için mücadeleyi sürdürmektir. Yüce Allah'tan bu Millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmamasını niyaz ediyor, İstiklal Marşımızın TBMM'de kabulünün 101’nci yılı nedeniyle milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve bu vatan uğruna can veren bütün şehitlerimizi ve gazi olan kahramanlarımızı şükran ve minnetle anıyorum."
GTSO BAŞKANI İSMAİL AKÇAY
"Topraklarımızın işgal altında olduğu yıllarda Vatan Şairimiz Mehmet Akif ERSOY, tarihi boyunca sayısız destanlar yazmış olan kahraman milletimizin vatan sevgisini, bağımsızlığa olan düşkünlüğünü, milli mücadele ruhunu, fedakarlığını ve cesaretini en özel şekilde dizelere dökerek Milli Marşımızla ölümsüzleştirmiştir.
Yüce Türk Milletinin, Kahraman ordumuzun hiçbir dayatmaya boyun eğmeyeceğini duyuran, gerektiğinde milletimizin birlik ve beraberlik ile başaramayacağı hiçbir şeyin olmayacağının da sembolü olmuştur. Bizlere her zaman moral ve güç kaynağı olan İstiklal Marşımızın kabulünün 101. Yıl dönümünü kutluyor, Başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere, kurtuluş savaşımızda şehit düşen tüm kahraman askerlerimizi, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet, şükran ve minnetle anıyorum.’’
TÜRK BÜRO SEN İL TEMSİLCİSİ FARUK ÜNLÜ
“İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 101. yılında, Türk milletinin vatanı ve bağımsızlığı uğruna yokluklar içinde verdiği kurtuluş mücadelesini eşsiz bir biçimde mısralara dökerek bizlere ölümsüz bir rehber bırakan büyük şair ve dava adamı Mehmet Akif Ersoy’u saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.
Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalandığı ve son vatan toprağımız Anadolu’nun dört bir yanının düşman işgaline uğradığı kara günlerde bir avuç vatan sevdalısı, Türk’ün istiklal ateşini yakmak ve Türk milletinin dünya durdukça var olacağını haykırmak üzere “Ya istiklâl ya ölüm!” parolasıyla yola çıkmıştır.
Uzun yılar süren savaşlar nedeniyle ekonomik ve teknolojik olarak çökmüş olan Türk milleti; neredeyse her ailenin bir şehit verdiği bu ortamda yedi düvele karşı tarihte eşi görülmemiş, muhteşem bir destan yazmıştır. Bundan 100 yıl kadar önce yaşadığımız olağanüstü günlerde Devletimizin kuruluş destanı, fiili olarak cephelerde Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yazılırken manevi ve kültürel destanının mimarı da hiç kuşkusuz ki, istiklâl şairimiz Mehmet Akif Ersoy olmuştur.
Dilimizin en güzel şekliyle kullanıldığı, ay yıldızlı al bayrağımıza seslenen ve kahraman ordumuza ithaf edilen, Mehmet Akif Ersoy’un dizeleriyle ölümsüzleşen, bağımsızlık destanımız İstiklal Marşımız, Kurtuluş Savaşı’nın en zorlu dönemlerinde Türk milletine ve ordumuza büyük bir manevi güç aşılamıştır.
Bu eşsiz eser; Bilge Kağan’ın Orhun Yazıtlarında, Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’unda dillendirdiği gibi Türk milletine, zorluklar karşısında birlik olduğumuz müddetçe hiçbir gücün Türk’ün bileğini bükemeyeceğini, Türk milletinin en önemli hasletleri olan azim, kararlılık ve cesaretin, yüreğimizdeki imanla bütünleştiğinde her kötülüğe galip geleceğimizi müjdelemektedir.
Topraklarımızda gözleri olanlar, bugün de dört bir koldan devletimize ve milletimize karşı bir saldırı daha başlatmış görünmektedir. Ülkemizin yakın çevresi bir ateş çemberine döndürülmüş, Akdeniz, Ege ve Karadeniz’de sular ısınmaya başlamıştır. Ordumuz ve güvenlik güçlerimiz içeriden ve dışarıdan gelecek her türlü tehdide karşı Gök Vatan, Mavi Vatan ve Anavatanımızı korumak üzere teyakkuz halindedir. Bu nedenle sayısız şehit vererek elde ettiğimiz istiklâl ve bağımsızlığımızı ilelebet payidar kılmak için bizler de Türk milletinin bir ferdi olarak her türlü tedbiri almak ve uyanık olmak zorundayız. Sahip olduğumuz değerlerimizi, cumhuriyetimizi, devletimizi, vatanımızı korumak zorundayız.
Milli birlik ve beraberliğimizi muhafaza edip İstiklal Marşımızdaki ruha sarıldığımızda, Türk milletinin üzerinde planlanan her türlü oyunun bozulacağından, ihanet içinde bulunanların bertaraf edileceğinden ve devletimizin ebediyen bu topraklarda hüküm süreceğinden en ufak bir şüphemiz yoktur. Geleceğimizden endişe etmiyor, korkmuyor, damarlarımızdaki asil kana güveniyoruz. Geçmişimizden aldığımız dersle, İstiklâl Marşımızın verdiği feyzle, muhteşem ceddimizin açtığı yoldan giderek, mukaddes vatanımızda daima hür ve bağımsız olarak yaşayacağız.
Verdiği mücadele ile Türk milletinin yeniden ayağa kalkmasını sağlayan, vatanımızın kurtarıcısı, devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına; vatanı, milleti ve ülkesi için canlarını vermekten çekinmeyen tüm gazi ve şehitlerimize olan minnetlerimizi bir kere daha ifade ediyoruz. Bizlere İstiklâl Marşımızı hediye eden Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyoruz. Vatan, bayrak, devlet ve istiklalimizi en kutsal emanet bilip canımız pahasına sahip çıkacağımıza dair söz veriyor, Akif’in dediği gibi “Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın.” diyor, İstiklal Marşımızın kabulünün 101. yıldönümünü kutluyoruz.”