Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla hac farizasını yerine getirmek üzere hacca gidecek hacı adaylarının başvuru ve kayıt yenileme işlemleri tamamlandı. Bu yıl Gümüşhane’den 446 yeni kayıt işlemi yapıldı.
“Gümüşhane’den 3 bin 152 kişi kuraya katılacak”
Gümüşhane Müftüsü Ercan Aksu, 2017 yılında kutsal topraklara gitmek için 596 yeni kayıt ile birlikte toplam kuraya katılan kişi sayısının 2 bin 846 kişi olarak gerçekleştiğini ve bu yıl Gümüşhane’de 446 yeni kayıt işlemi yapıldığını kaydederek, “Yine 2017 yılında kuraya girip hacca gidemeyen 2 bin 706 hacı adayımızın ise kayıtları Başkanlığımız tarafından otomatik yenilenmiştir. Böylece bu yıl için Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla hac farizasını yerine getirmek için Gümüşhane’den 3 bin 152 kişi kuraya katılacaktır” dedi.
Kesin kayıt işlemleri 29 Ocak-09 Şubat 2018 tarihleri arasında
2018 yılı hac kurasının 25 Ocakta, Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek yerde, bilgisayar ortamında ve basın huzurunda çekileceğini anımsatan Aksu, “Kura neticesinde hacca gitmeye hak kazanan hacı adaylarının kesin kayıt işlemleri ise 29 Ocak-09 Şubat 2018 tarihleri arasında İl Müftülüklerince gerçekleştirilecektir” diye konuştu.
“Toplumu dini konularda aydınlatmaya yönelik çeşitli faaliyetler icra ediyoruz"
Aksu, Gümüşhane İl Müftülüğü olarak, yalnızca hac ve umre işleri değil, toplumun milli ve manevi gelişimine katkı sunmak üzere İslam dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işlerin yanında; vaaz, hutbe, kandil programları, mevlit, Kur’an Ziyafeti, konferans, seminer, panel ve benzeri faaliyetler ile her türlü basın ve yayın vasıtalarından yararlanarak cami içinde ve dışında, merkez, ilçe, kasaba, köy ve mahallelerde, çeşitli kamu kurumlarında, toplumu dini konularda aydınlatmaya yönelik çeşitli faaliyetler de icra etmekte olduklarını söyledi.
Aksu, “Bunun dışında 4-6 yaş Kur’an Kursları başta olmak üzere, çeşitli Kur’an Kurslarında, KYK yurtlarında, okullarda, sevgi evlerinde, rehabilitasyon merkezi, cezaevi gibi mekanlarda Kur’an-ı Kerim, dini bilgiler, değerler eğitimi ve din eğitiminin yanında manevi rehberlik gibi çeşitli hizmetler yürütmekteyiz. Bu hizmetleri daha etkili, verimli bir şekilde yürütmek için müftülük hizmet binası, Kur’an kursu, öğrenci yurdu ve camiden müteşekkil külliye inşa ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Müftülere verilen nikâh kıyma yetkisi
Yine Müftülere verilen nikâh kıyma yetkisinin de yürürlüğe girdiğini dile getiren Aksu şunları söyledi: “Resmi nikâh kıyma yetkisiyle birlikte Müftülere ve ilgili personele Nüfus ve Vatandaşlık İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından gerekli seminer verildi. Müftülük olarak gerekli alt yapı çalışmalarımızı tamamladık. Şimdi ise Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından hazırlanan resmi nikâhla ilgili uygulama rehberini bekliyoruz. Bu rehber geldikten sonra biz de randevu verip vatandaşlarımızdan gelecek nikâh kıyma taleplerini inşallah yerine getireceğiz.”
Figen Tok