Gümüşhane Haberleri

Acembol Zirvesine Zafer tırmanışı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane’de Dağcılık İl Temsilciliği ve İzcilik İl Temsilciliği ortaklığında şehrin en yüksek noktalarından birisi olan ve bugüne kadar Abdalmusa Zirvesi olarak bilinen Acembol Zirvesine, Zafer Tırmanışı gerçekleştirildi.

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102.yıldönümü nedeniyle gerçekleştirilen etkinliğe çeşitli yaş ve meslek gruplarından 17 sporcu katılırken sporcuların tamamı zirve yaptı.

Torul ilçesine bağlı Gümüştuğ köyünün Yılanlı yaylasından etkinliğe başlayan sporcular zorlu yolları aşarak Acembol Zirvesi eteklerine ulaştı. Burada kayaların içerisinden ve dik rampalardan güçlükçe çıkan sporcular Acembol Gölleri- 3 Göller manzarası eşliğinde zirve tırmanışına başladı.

Zirveye ulaştıktan sonra zirve defterini imzalayıp yemek yedikten sonra geri dönüş yolunda aniden bastıran dolu yağışına tutulan sporcular aynı yolu geri inerek adrenalin dolu etkinliği tamamladı.

Etkinliğe katılan sporculardan Gümüşhane Üniversitesi akademisyenlerinden Ayşe Dağlı, “Bugün Gümüşhane İzcilik Kulübüyle zirve tırmanışı gerçekleştirdik. İlk defa 3331'e tırmandım. Daha önce bu rakamın daha az tepelerine tırmanmıştım. Benim için ilk deneyim oldu. Çok heyecanlandım. Çok hoşuma gitti ve duygulandım. Daha önce çok namını duymuştum buranın. Benim için kafamda bir plandı ve bunu gerçekleştirmek bugün nasip oldu. Dönerken dolu doluya tutulduk ve o dolu eşliğinde de yine bir iniş gerçekleştirdik. Çok adrenalin yaşadığımı düşünüyorum. Ekip arkadaşlarımla da çok uyumlu bir süreç geçirdik bu esnada. Abdalmusa Tepesi'ne çıktığımız zaman bir defter olduğunu keşfettim. Ve oraya bazı şeyler not ettim. Ben ilk defa bir zirveye çıkıp bu zirvede bir şeyleri kayıt altına aldım. Bu da beni çok mutlu etti. İnanılmaz deneyimler yaşadım, hiç yaşamadığım deneyimler yaşadım. Hele o manzara o göllerin manzarası Gümüşhane'nin o eşsiz güzelliğine şahit oldum. Beni çok heyecanlandırdı” dedi.

Giresun’dan katılan izci lideri Turgay Kiraz, davet üzerine katıldığı etkinliğin güzel bir faaliyet olduğunu belirterek, “30 Ağustos Zafer Bayramı'nın akabinde Zafer Tırmanışı adı altında AbdalMusa'ya tırmandık bugün. Ekip çok iyiydi. Yukarıda tabii ki defterimizi de doldurduk, yazılarımızı yazdık. Güzel bir faaliyet oldu. Sis, yağmur dolu. Bütün iklimi yaşattı bize. Arkadaşlara, organizasyonu sağlayan tüm ekibe gönülden teşekkür ediyoruz. Yurdumuzun dört tarafında bu şekilde yüksek dağlarımız var. Bu dağlara zirve yapılarak hem günün anlamı önemi belirtilmiş oldu hem de sporcular için iyi bir faaliyet oldu” diye konuştu.

Gümüşhane Dağcılık İl Temsilcisi Yılmaz Şahin de “Bugün özel bir gündü. 30 Ağustos Zafer Bayramımızın kutlamalarını zirvede yapmak için 17 sporcu arkadaşımızla birlikte AbdalMusa Zirvesi'ne tırmandık. Güzel bir parkurdu. Kayalık ama 17 sporcu ile katıldık 17 sporcumuza da zirve yaptırdık. Bunun gururunu yaşıyoruz. Ayrıca bugünü bize hediye eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ve tüm şehitlerimizi andık. Zirvede yemek yedik. Çok güzeldi zirvemiz. Sonra dönüşte doluya yakalandık. Zaman zaman ellerimize vuran dolular ellerimizi acıtsa da çok güzel bir etkinlikti. Katılan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

NOT:
Bugüne kadar Abdalmusa Zirvesi diye tırmanış gerçekleştirilen ve bizim de tırmanarak defalarca haberini yaptığımız bu zirve 3 bin 265 metre yükseklikteki Acembol veya Canboğul Zirvesidir. Abdalmusa Zirvesi, buranın yakınında 3 bin 334 metre yükseklikte yer alan başka bir zirve. Bu bilgi hem Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü’nün harita servislerinden hem de bölgede uzun yıllar çalışma yapmış tecrübeli doğaseverler ile yöre halkının ifadeleriyle teyit edilmiştir. Haberde yapılan röportajlardaki yer ismi ve rakım bilgileri kullanıcıların bilgileri bu yönde olduğu için değiştirilmemiştir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.