Gümüşhane Haberleri

Araköy ekmeği satışları patladı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Geçtiğimiz Cuma akşamı TV 8'de yayınlanan Masterchef Türkiye programına konuk olan dünyaca ünlü ekşi maya araştırmacısı Belçikalı Karl De Smedt'in "Yediğim en iyi 3 ekmekten birisi" dediği Kürtün Araköy Ekmeğinin satışları programdan sonra adeta patladı.

Ekşi maya ekmek üzerine kütüphane kuran ve dünyanın her noktasında bu konuda araştırmalar yapan Belçikalı şef Karl De Smedt’in Gümüşhane ekmeğiyle ilgili sözleri sektöre hareketlilik getirdi.

Daha önce ekşi mayalı ekmek araştırması için birden fazla kez Gümüşhane’ye gelen ve Türkiye’de ekmek üzerine ekol isimlerden birisi olan Hakan Doğan aracılığıyla geldiği Gümüşhane’de Kürtün ilçesine bağlı Araköy köyünde Ali Bodur’un fırınında yediği ekmeği bugüne kadar yediği en iyi ekmeklerden birisi olduğunu ifade eden Karl De Smedt’in sözlerinin sosyal medya platformlarında gündem olması ve ardından yaptığımız Kürtün ekmeği haberi satışlara doping etkisi oluşturdu.

Türkiye’nin her yerine, ABD, Almanya, Güney Kore, Suudi Arabistan olmak üzere çok sayıda ülkeye de hem tazesi hem kurusu gönderilen Kürtün Ekmeğinin program ve haberimizin ardından normal zamanlardaki günlük sipariş sayısını 100’e katladı.

Hem internet üzerinden satışı gerçekleştirilen hem de telefonla sipariş verilebilen ekmeğe tahminlerin çok üzerinde sipariş gelince Araköy Köyündeki fırınlar güçlerini birleştirip mesai yaparak yetiştirmeye çalıştı. Hazırlanan ekmekler sabahın erken saatlerinden itibaren Türkiye’nin dört bir yanına gönderilmek üzere kargo araçlarına dolduruldu.

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Araköy köyünde 100 yıllık ekşi mayayla taş fırınlarda yapılan ve uzun süre bozulmama özelliğine sahip coğrafi işaret belgeli Araköy Ekmeği yıllar önce taş fırında pişirilerek at sırtında Güvende, Kazıkbeli, Kadırga ve civar yaylalara götürülerek “Gara Ekmek” veya “Harç Ekmeği” adıyla satılıyordu.

Kürtün baraj gölünün kıyısında yer alan Araköy köyünde zamanla bir sektöre dönüşen atadan kalma ekmek yapımı Doğube Mahallesi'nin adının ‘Ekmekçiler' Mahallesi olarak değişmesine neden oldu. 

2019 yılında Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) tarafından coğrafi işaret belgesi de alınan Araköy Ekmeği için köyde yaşayan ailelerde 7'den 70'e, kadınından erkeğine herkes bu işle meşgul oluyor. Günün 24 saati bacası tüten fırınlar nedeniyle mahalle ve köy buram buram ekmek kokuyor.

Yaklaşık 100 yıllık ekşi maya, su, un ve tuz kullanılarak yapılan Araköy ekmeğinin her biri 4 kilogram gelirken, bir tanesi normal bir ailenin 7 günlük ekmek ihtiyacını karşılayabiliyor. 

Bayatlamadan bir hafta durabilen ekmek ayrıca dolapta saklandığında bu süre 6 aya ulaşıyor. Odun ateşinde taş fırında pişirilen ekmekler Türkiye'nin dört bir tarafına hem yaş hem kuru olarak gönderiliyor. 

200 derecelik fırında yaklaşık 4 saat boyunca pişen ekmekler özellikle Doğu Karadeniz sahilindeki illerde yoğun olarak satılırken, Gümüşhane bölgesinde ise kuru ekmek diye tabir edilen el kırması peksimet şeklinde daha çok satılıyor.
 

Yorumlar (1)

Güngör 2 Yıl Önce

Araköy ekmeği ve peksimeti, kaliteli, lezzetli internetten sipariş edebilirsiniz. İnternetten araköy ekmeği yazın çıkar, birde internetten e ticaret sitelerine araköy ekmeği yazın, satış olarak alabilirsiniz.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.