Gümüşhane Haberleri

Artabel Tabiat Parkı masaya yatırıldı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında yer alan Artabel Gölleri Tabiat Parkı için özel bir firma tarafından hazırlanan uzun devreli gelişme planı halkın katılımı toplantısı gerçekleştirildi.

Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında yer alan Artabel Gölleri Tabiat Parkı için özel bir firma tarafından hazırlanan uzun devreli gelişme planı halkın katılımı toplantısı gerçekleştirildi.

Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Cahit Karatepe, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Torul Kaymakamı Şafak Gürçam, Şiran Kaymakam Vekili Kelkit Kaymakamı Niyazi Erten, Torul Belediye Başkanı Selami Bostan, Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, Tarım İl Müdürü Hasan Irkın, Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, yöre halkı, muhtarlar ve kamu personeli katıldı.

Toplantının başlangıcında konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, milli parkların, bilimsel ve estetik bakımdan milli ve milletlerarası ender bulunan, tabi ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçalarını ifade ettiğini, tabiat parklarının ise regrasyonel değeri öne çıkan korunan alanlar olduğunu söyledi.

-GÜMÜŞHANE'DE 15 ADET KORUNAN ALAN VAR

Gümüşhane’de 1 adet tabiat koruma alanı, 3 adet tabiat parkı, 10 adet tabiat anıtı ve 1 adet yaban hayatı geliştirme sahası olmak üzere toplam 15 adet korunan alan olduğunu kaydeden Bulut, bu alanların 6 ayrı statüde yer aldığını dile getirdi.

Bir miras özelliği taşıyan bu nadide eserlerin sürdürülebilir kullanımı ve gelecek nesillere aktarılmasının bu alanların iyi yönetilmesi ile mümkün olduğunu dile getiren Bulut, “Bu da ancak alanların özelliklerine göre korunma kriterlerinin belirlendiği ve uygulandığı uzun devreli gelişim planlarının varlığı ile mümkün olabilecektir. Bakanlık olarak biz bu alanların gelişim planlarının bitirilerek biran önce hayata geçirilmesi için çalışmalarımızı yoğunlaştırmış vaziyetteyiz.” dedi.

Doğu Karadeniz Bölgesinin turizm ve ekoturizm bakımından son derece önemli bir noktaya doğru ilerlediğini de kaydeden Bulut, şunları söyledi: “İnşallah önümüzdeki yıllarda bölgemize 1 milyon turistin gelmesi hedefleniyor. Bu 1 milyon turistin gelmesi için kalacak yer, gezecek, görecek, yiyecek, barınma yeri gibi tesislerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu tesislerin yapılabileceği yerler de karadenizin doğal güzelliklerinin birebir yaşanabileceği yaylalar, tabiat parkları, milli parklar, göller, doğal yaşamın devam ettiği alanlardır.”

Bulut’un ardından söz alan AKS Planlama firması Şehir ve Bölge Plancısı Umut Cırık, hazırlanan proje hakkında detaylı bilgiler aktardı. 1998 yılında 5 bin 859 hektar büyüklüğündeki alanın Bakanlık tarafından “Artabel Gölleri Tabiat Parkı” olarak ilan edildiğini kaydeden Cırık, yaptıkları çalışmada bölgede 20'nin üzerinde buzu gölü ve insan sağlığına faydalı atmosferi bulunduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Artabel Gölleri Tabiat Parkı sınırları içinde koruma-kullanma dengesinin sağlanması amacıyla,  Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile AKS Planlama arasında 26 Temmuz 2011 tarihinde imzalanan sözleşme ile bölgenin 1/25.000 Ölçekli Uzun Devreli Gelişme Planı çalışmalarına başlanıldığını kaydeden Cırık, toplam 9 kişi ile yürütülen projenin bir yıl içerisinde bakanlığa teslim edileceğini ifade etti.

Uzun Devreli Gelişme Planı çalışmalarının toplamda 4 aşamada gerçekleştirileceğini kaydeden Cırık, çalışmalar kapsamında ‘Çalışma Yöntemi ve İş Programı’ ile ‘Faaliyet Raporu’nun idareye teslim edildiğini, ‘Ön Değerlendirme Raporu’ çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.

Önümüzdeki Mayıs ve Haziran aylarında yeniden arazi çalışması yapılacağını dile getiren Cırık, Mayıs ayında buna benzer bir toplantının yeniden yapılarak planın son şeklinin verileceğini söyledi. Cırık, harita ve fotoğraflar eşliğinde hazırlanan plan hakkında katılımcılara bilgiler aktardı.

Toplantıda daha sonra katılımcılardan gelen sorular cevaplandırılarak, planda olması gereken bazı konular not edildi. Burada söz alan yöre halkı özellikle bölgeye araç yolu yapımına karşı çıktı.

-“MİLLİ PARK SINIRINDA HES’E MÜSAADE ETMİYORUZ”

Kaynağını Artabel tabiat parkından alan Gülaçar ve Gümüştuğ dereleri boyunca yapılması planlanan Hidro Elektrik Santralleri ile ilgili soruların cevaplandıran Bölge Müdürü Mustafa Bulut, “HES’ler doğaya ve çevreye zarar verdiği müddetçe biz genel müdürlük olarak karşısında yer alacağız. Çevreye zarar vermeyen, ülkemizin kaynaklarının değerlendirildiği yapılara da destek olacağız. Milli parka ve parkın gelişmesine uzun devrede gelişimine zarar verecek yapılar olursa gerekli önlemleri almayı düşünürüz. Milli Parkın sınırları içerisinde biz HES’lere müsaade etmiyoruz. Bunları enine boyuna tartışır ve ÇED sürecinde değerlendiririz. Bizim görevimiz sadece milli parkları korumak değil aynı zamanda derelerde ki doğal yaşamı da korumak. Özellikle balık yaşamını korumak asli görevimiz. Bununla ilgili Gümüşhane’de uygun yerlerdeki derelere alabalık atacağız.” dedi.

Toplantıda ayrıca Artabel Tabiat Parkı’nın Giresun ili sınırlarına da girdiği bilgisi, Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın tarafından düzeltildi. Yalçın, aynı haritaların Doğu Karadeniz Turizm Master Planı çerçevesinde karşılarına çıktığını ve bunun düzeltilerek, parkın sadece Gümüşhane sınırları içerisinde yer aldığını projeye işlettiklerini belirterek, firma yetkililerine resmi haritaları teslim etti.

Toplantı daha sonra verilen kokteyl ile sona erdi.








Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.