Gümüşhane Haberleri

Artabele olan akademik ilgi hız kesmiyor

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane’nin çatısı olan Artabel Gölleri Tabiat Parkına olan akademik ilgi her gün artarak devam ediyor.

Gümüşhane’nin çatısı olan Artabel Gölleri Tabiat Parkına olan akademik ilgi her gün artarak devam ediyor.

Geçtiğimiz Cumartesi günü yağmur ve kar yağışına rağmen bölgeye giden Yrd. Doç. Dr. Tuba Acet ve Yrd. Doç. Dr. Kadriye Özcan bilimsel çalışmalarına başladı.

Alınan izin takvimine göre yıl boyunca belirli aralıklarla alanda devam edeceğini belirten Acet, Artabel Gölleri Tabiat Parkının coğrafi konumu, farklı yükselti ve iklim koşulları nedeniyle zengin bir biyoçeşitliliğe sahip olduğunu, özellikle bu bölgeye özgü endemik ve lokal endemik bitkilerin geniş yayılış gösterdiğini söyledi.

Şuana kadar yapılan çalışmalarla genel olarak bitkilerin sistematik özelliklerinin belirlenmeye çalışıldığını kaydeden Acet, “Endemik bitkiler içerisinde bazı türler, sadece belirli sıcaklık ve yüksekliklerde yaşayabilen lokal endemiklerdir ve yaşadıkları yerin zorlu şartlarında hayatta kalabilmek için, benzer bitki türlerine oranla çok daha fazla sekonder metabolit üretme kapasitesine sahiplerdir. Planlanan çalışma ile, literatürde sadece tür tanısı yapılmış, herhangi bir sekonder metabolit üretimi veya biyolojik aktivitesi araştırılmamış olan lokal endemik bitki türlerinin tıbbi ve aromatik özellikleri araştırılmaktadır. Gümüşhane Üniversitesi Bilimsel Araştırmaları Destekleme Birimi tarafından desteklenen bu projede, Yrd. Doç. Dr. Tuba ACET yürütücü ve Giresun Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kadriye ÖZCAN araştırmacı olarak görev almaktadır ve bu proje ile günümüzde hastalıkların tedavisinde veya gıda takviyesi olarak kullanılan pek çok kimyasala karşı, doğal yollardan elde edilen bileşiklerin alternatif olarak sunulması amaçlanmaktadır” dedi.

Proje için ayrıca TAGEM ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden özel çalışma izinlerinin alındığını dile getiren Acet, bölgeye zarar vermeden, türleri tehlikeye atmadan, büyük bir titizlikle çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, şöyle konuştu: “Artabel’i ve tüm büyülü güzelliklerini ilk keşfetmeme vesile olan, değerli hemşerimiz, hem fotoğraf sanatçısı hem de iyi bir eğitimci olan Sayın Vehbi Yalçın Bey’e ve o bölgedeki çalışmalarımızda bize her konuda yardımcı olan araç desteği sağlayan Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne ve arazi çalışmalarımıza kurum adına refakat eden Sayın Yusuf Özkan Bey’e şükranlarımı sunarım. İnşallah İlimizi ve tüm güzelliklerini ulusal ve uluslararası tüm platformlarda tanıtacağız. Ayrıca, Gümüşhane’nin şehir merkezinden ibaret olamadığını, dünyada az rastlanır nitelikte güzelliklere sahip, vatanımızın cennet bir köşesi olduğunu göstermek de öncelikli amaçlarımızdan biridir.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.