Gümüşhane kent merkezinde dönemin Belediye Başkanı Sebahattin Aytaç tarafından yaptırılarak 1965 yılında hizmete sunulan Atatürk Parkına teleferik istasyonuyla ilgili tartışmalara son nokta konuldu. İstasyon 30 metre ileri çekilerek parkın kenarına yapılacak.
TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, Belediye Başkanı Ercan Çimen ve yüklenici firma yetkilisiyle birlikte Gümüşhane gündeminin bir numaralı konusu haline gelen Atatürk Parkında incelemelerde bulundu.
Karşıyaka Tabiat Parkına yapılacak olan bin 50 metre uzunluğunda, saatte 454 kişi taşıma kapasiteli ve 3,5 dakikada ulaşımı sağlayacak teleferiğin istasyonunun Atatürk Parkındaki havuzun olduğu alanda bulunan kısma denk geleceğinin Gümüşhane basını tarafından haberleştirilmesinin ardından yapılan çalışmalar sonucunda istasyon alanı planlanandan 30 metre uzakta parkın köşesindeki alana çekildi.
Konuyla ilgili Gümüşhane basının harekete geçirdiği siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları da yaptıkları açıklamalarla parkın ortasına teleferik istasyonu kurulması konusunu eleştirmişti. CHP İl Başkanı Bedri Ağaç, Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir, GÜSİAD Gümüşhane Şube Başkanı Ali Ateş konuyla ilgili açıklama yayınlamış, MHP İl Başkanı Nadim Aydın da 21 Eylül günü parkta basın açıklaması yaparak durumu eleştireceklerini duyurmuştu.
İncelemelerin ardından teleferik istasyonunun yeni yerini değerlendiren Pektaş, teleferik projesinde 2 hedefleri olduğunu, bunlardan birisinin parkı en az şekilde işgal edecek şekilde, ikincisinin de en az ağacı sökecek şekilde projeyi hayata geçirmek olduğunu söyledi
“Hem parkı en az işgal edecek şekilde hem de en az ağacı sökecek şekilde projemizi hayata geçiriyoruz”
En son yapılan çalışmayla 12 tane ağacın Erzurum’dan getirilecek makineyle sökülüp parkın başka bir yerine aktarılacağını kaydeden Pektaş, “Ben aynı zamanda Çevre Komisyonu başkanıyım. Dolayısıyla bir ağacın ne kadar kıymetli olduğunu biliyoruz. Böyle bir ağacın yerine başka bir ağacı dikseniz ancak 20 senede meydana gelir. Dolayısıyla biz hem parkı en az işgal edecek şekilde hem de en az ağacı sökecek şekilde projemizi hayata geçiriyoruz. Hiçbir problemimiz yok” dedi.
Türkiye’de bir ilk olacak
Gümüşhane Karşıyaka Tabiat Parkı ve teleferik işinin Türkiye’de bir ilk olduğunu kaydeden Pektaş, şöyle konuştu: “Yap-İşlet-Devre modeliyle yapılan ilk teleferik ve tabiat parkı burası. Bugüne kadar bakanlık hep kamu yatırım olarak kendisi yapıyordu tabiat parklarını. İlk defa burada hem teleferik hem de yukarıda 840 dönüm alan üzerindeki tabiat parkı yap-işlet-devret modeliyle yapılıyor. Sadece teleferiğin maliyeti 6,5 milyon avroyu bulacak.”
“3,5 dakikada tabiat parkına ulaşılacak, saatte 454 kişi taşıyacak”
Yüklenici firmayla sürekli görüştüklerini, özellikle teleferiği dünyanın en iyi firmasının yapmasını istediklerini ifade eden Pektaş, “Uzun süre görüşmeler yapıldı. Projeler yapıldı ve bitti. Güzel bir proje. Saatte 454 kişi taşıyabilecek bir kapasite var. 3,5 dakikada Karşıyaka Tabiat Parkına çıkacağız. Bin 50 metre uzunluğunda önemli bir proje. Tabiat parkının altyapısı da hemen hemen yapıldı. Şuanda sadece firma gelecek Gümüşhane mimarisine uygun şekilde 22 bungalov evi yapacak. Bunlar bizim ilk etapta yapacağımız projeler. Daha sonra talep olursa tabiat parkının içerisinde yeni projeler düşünülebilir. Orada sosyal alanımız, tesisimiz olacak. Belki düğünler yapılacak. 10-12 ay gibi bir sürede buranın inşaatını bitireceğiz. 30 yıl işletecek firma. Sonra tekrar kamuya devredecek” şeklinde konuştu.
“Bazı şeyler ilk olunca hayalini kurmak bile zor”
Bazı şeyleri Gümüşhane’de ilk defa yaptıkları için bunun hayalini kurmanın bile zor olduğuna değinen Pektaş, “Sema Doğan parkı ortada. Herkes çok memnun. O kadar kalabalık ki insanlar yer bulamıyor. Belki 2 sema doğan parkı daha yapsak Gümüşhane’de onu kaldıracak kapasite var” dedi.
"Gümüşhane'de ciddi kamu yatırımları var"
Gümüşhane gibi şehirlerin ağırlıklı olarak kamu yatırımlarıyla ayakta duran şehirler olduğunu dile getiren Pektaş, “Şuanda Gümüşhane’de ciddi bir şekilde kamu yatırımları var. Gümüşhane’yi modern bir şehir haline getirmek istiyoruz. Kimse alınmasın: Gümüşhane büyük bir köydü. Gümüşhane’de Belediye’nin en temel hizmet birimleri bile yoktu. Şuanda hepsi yapılıyor ve ortaya çıkmaya başladı. İtfaiye, işletme binamız, mezbahanemiz, modern Pazar yerimiz. Daha yapılacak çok işimiz var. Bir şehrin modern şehir olmasının şartları vardır. Bir: öncelikle temiz ve kaliteli içme suyuna sahip olacaksınız. Dünyadaki standart neyse ona sahip olacaksınız. İki: Atık sularınızı modern bir şekilde toplayıp çevreye zarar vermeden götürüp arıtma tesisinde arıtıp alıcı ortama vereceksiniz. Üç: Katı atıklarınızı düzenli bir şekilde toplayıp bertaraf edeceksiniz. Dört: Mutlaka çevre yolunuz olacak. Beş: Sosyal alanlarınız olacak. Halkımızın günlük ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal alanlarınızın olması lazım. Bunlar parklar, AVM’ler ve diğer sosyal alanlardır. Biz Gümüşhane’de çalışmalar yapıyoruz. Çok alanı yeşil alan ve park yapmak istiyoruz. Mesela Tarım Müdürlüğümüzün yeri. Başka bir yeri Tarım Bakanlığına gösteriyoruz. Orada 2 bin metrekarelik alanı yeşil alan ve park yapmak istiyoruz. Bizim park alanlarını artırmamız lazım. Şuanda insanlarımızın aileleriyle gidip yemek yiyebilecekleri, kendileri yerken çocuklarının vakit geçirebileceği bir ortam yok. Biz AVM’yi o yüzden yaptıralım dedik. Gümüşhane’de burası ve AVM yap-işlet-devret modelindir. İki projemizin değeri 50 milyon liranın üzerinde. Bunları biz yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
"12 ay içinde bitirilecek"
Yüklenici firma yetkilisi Murat Ağcabağ da teleferiğin Gümüşhane’ye hayırlı olması temennisinde bulunarak, “İnşallah herhangi bir sorun olmadan 12 ay içinde bitireceğiz. Bizde artık Gümüşhaneli olduk. Buraya değer katacağını birkaç yıl sonra göreceksiniz. Bizim için bir ağaç çok önemli. 1,5-2 gündür çalışıp projenin yerini değiştirdik. Şuanda 30 metre kadar öne çektik” dedi.