Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, düzenlediği basın toplantısında Gümüşhane’nin 2016-2023 yılları arasında uygulayacağı Turizm Stratejisi ve Eylem Planı’nı anlattı.
Müdürlük Konferans salonunda sunum eşliğinde planlanan çalışmaların yanı sıra devam eden yatırımlar hakkında da bilgi veren Ateş, “Gümüşhane’de turizm sektörünün gelişmesini sağlamak amacıyla üst ölçekli plan ve strateji belgeleri olan; 10. Kalkınma Planı, Türkiye Turizm Stratejisi 2023, Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi, TR90 Doğu Karadeniz Bölge Planı, DOKAP Eylem Planı (2014-2018) ve Doğu Karadeniz Master Planı göz önünde bulundurularak; Turizm Altyapısının Geliştirilmesi ve Kapasitenin Güçlendirilmesi, Turizme Yönelik Farkındalığın Artırılması, Nitelikli İşgücünün Teminine Yönelik Çalışmalar ve Turizm Tanıtım ve İşbirliği Koordinasyonuna Yönelik Çalışmalar olmak üzere üç adet strateji belirlenmiştir” dedi.
“Eşsiz doğasıyla uluslararası alternatif turizmin yeni cazibe merkezi Gümüşhane” misyonuyla yola çıktıklarını belirten Ateş, “Gümüşhane’de turizm özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yoğunlaşmaktadır. Son yıllarda sezonun nisan ayından ekim ayına kadar uzadığı görülmektedir. Sayısal olarak iç turizm daha ön planda olmakla birlikte yabancı turistlerde ilimizin değişik bölgelerine gelmektedirler. Bölgemizi ziyaret eden turist sayısı 2015 yılında 2012 yılına göre %22 artış göstermiştir. İlimizdeki olumlu gelişmeler yatırımcıların ilgisini çekmiş, 3 ve 4 yıldızlı otel yatırımları başlamıştır. Bu gelişmelerin yaşanmasında en büyük etkenlerden biri de Gümüşhane’de var olan doğal ve kültürel alanların ilgi çekmeye başlaması ve konaklama açığının artmasıdır” şeklinde konuştu.
Kitle turizm hareketliliği içerisinde yer alan insanların tüketim taleplerinde meydana gelen değişim son yıllarda turizm sektöründe ürün çeşitlendirme çalışmaları ve klasik turizm ürünü olarak adlandırılan deniz, kum ve güneş üçlemesine alternatif olarak ortaya çıkan alternatif turizm türlerinin ortaya çıkmasına neden olduğunun altını çizen Hüseyin Ateş, “Alternatif turizm, kitlesel klasik turizme alternatif olarak gelişen turizm türlerini ele alan bir kavramdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alternatif turizm; “sosyal ve ekolojik uyuma, yerel ve yabancı girişimcilerin işbirliğine ve gelişmede yerli malzeme kullanılmasına öncelik verme amacını güden bir turizm çeşididir” şeklinde tanımlanmaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesi doğal kaynaklarının zenginliği ve coğrafi yapısı nedeniyle doğa turizmi temelli bir yapılanma için Türkiye’deki en uygun bölgelerden bir tanesidir. Bu açıdan Gümüşhane’nin en önemli avantajı, dünyada giderek büyüyen bir akım olan “alternatif turizm” alanında konuklarına farklı seçenekler sunabilme potansiyeline sahip olmasıdır. Her ne kadar bu potansiyelden yeterince yararlanılamıyor olsa da, yayla turizmi, agro turizm, kültür turizmi, kış turizmi, macera turizmi, eko turizm, su sporları, mağara turizmi, av turizmi gibi turizm türleri açısından Gümüşhane’nin uygun altyapı ve olanaklara sahip olması büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.
Gümüşhane için kültür turizminin de çok önemli olduğunun altını çizen Ateş, “Sahip olduğu doğa güzelliklerin yanı sıra Gümüşhane önemli bir tarih kentidir ve buna paralel olarak çok sayıda kültür varlığını bünyesinde barındırmaktadır. İl genelinde toplam 390 adet tescilli taşınmaz kültür varlığı mevcuttur. Bunlar arasında Süleymaniye, Satala, Krom Vadisi, Santa Harabeleri ve İmera Manastırı olmak üzere birçok cami, köprü ve kaleler bulunmaktadır” dedi.
Rakamlardaki artışlara ve yüksek potansiyele rağmen Gümüşhane’nin zengin tarihinin, kültürel mirasının, doğal güzelliklerinin ve ikliminin yeteri kadar kullanılamadığına dikkat çeken Ateş, “Doğa turizminde belirli bir aşama kaydedilse de halen altyapı eksikliklerinin mevcut olduğu bilinmektedir. Pek çok sektörde olduğu gibi turizm sektöründe çalışanların niteliği ve devamlılığı önemli bir sorundur. Ayrıca turizme dair istatistiklerin elde edilmesinde ve doğru verilere ulaşılmasında problemler mevcuttur. Uydu hesaplamaları, turizmin “Ulusal Hesaplar Sistemi” içindeki gerçek yerinin belirlenmesi amacıyla, turizme ilişkin bilgilerin arz ve talep açısından uyumlaştırılarak ulusal hesaplar içerisine yerleştirilmesini öngören yardımcı bir yöntemdir. Fakat henüz dünyada bile çok yaygınlaşmamıştır. (Türkiye turizm istatistik verileri, çıkış yapan ziyaretçiler anketi, vatandaş giriş anketi, yabancılara ait gayrimenkul verileri, sınır istatistikleri, turizm işletme belgeli ve belediye belgeli konaklama istatistikleri, belediye belgeli konaklama tesisleri envanteri, diğer turizm belgeli tesislerin istatistiklerini kapsamaktadır.) Bu noktada Gümüşhane turizmini geleceğe taşımak açısından İlimizde bulunan tüm paydaşların aynı amaçlar doğrultusunda ortak çalışmalarının sağlanması gerekmektedir” açıklamalarında bulundu.
Ateş; sunumunun devamında belirledikleri üç adet stratejinin detaylarını şu şekilde açıkladı:
Turizm Altyapısının Geliştirilmesi ve Kapasitenin Güçlendirilmesi:
Eylem 1: Mevcut Kış Turizm Merkezlerinin ve Tabiat Parkların imar ve altyapı çalışmalarının hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi, yeni turizm alanlarının ilanına yönelik çalışmaların yapılması.
Eylem 2: Tarihi, kültürel ve doğal mirasın korunması, geliştirilmesi ve turizme kazandırılmasına yönelik çalışmaların yapılması.
Eylem 3: Mevzuat düzenlemelerine bağlı olarak yaylalardaki çarpık yapılaşmanın önlenmesi, bu alanların yöresel mimari özellikleri kapsamında projelendirilmesi, geleneksel yaylacılığın canlandırılması, yaylaların bozulmasını önleyecek her türlü tedbirin alınması
Eylem 4: İlçe Merkezlerinin mimari yapısının bir kimliğe büründürülebilmesi anlamında gerekli çalışmaların yapılması (Örneğin; aynı renk ve aynı mimari özellikte yapıların çoğalması, mevcut olanlar üzerinde neler yapılabileceğinin kararlaştırılıp bu fikirlerin hayata geçirilmesi, binaların dış cephe renklerinin bir çerçeveye oturtulması vb.)
Eylem 5: Gümüşhane şehrinin tarih, kültür, sanat, edebiyat ve ticaret kenti kimliğini ortaya koyacak tematik müzelerin oluşturulması.
Eylem 6: Turizm destinasyonlarındaki ulaşım altyapısının güçlendirilmesi ve çeşitlendirilmesi.
Eylem 7: Kış Turizmine Yönelik stratejilerin gerçekleştirilmesi.
Eylem 8: Kırsal kalkınma modeli çerçevesinde ev pansiyonculuğunun geliştirilmesi; butik otelciliğin, köy ve yayla evlerinin konaklamaya açılmasının yaygınlaştırılması.
Eylem 10: Yeşil yol projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda sürdürülebilirlik, çevreye duyarlılık, yöresel özgün mimariye uygunluk ilkeleri çerçevesinde gerekli tedbirlerin alınması.
Eylem 11: Turizm yatırım ortamının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılması.
Eylem 12: Turizm Faaliyetlerinin Geliştirilmesi, Yaygınlaştırılması ve Çeşitlendirilmesi.
Eylem 13: Kış Turizm Merkezlerinde Gerekli Plan Çalışmalarının Tamamlanması.
Turizme Yönelik Farkındalığın Artırılması, Nitelikli İşgücünün Teminine Yönelik Çalışmalar:
Eylem 1: Kamu, özel sektör ve Stk’ların turizmin şehrimizin kalkınmasında oynadığı rol konusunda bilinçlendirilmesi ve bu konuda farkındalık yaratılması.
Eylem 2: Aile işletmelerine finansal ve teknik konularda eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesi.
Eylem 3: Halkın turizm gelirlerinden aldığı payı artırmak üzere eğitimler verilmesi.
Eylem 4: Yöresel ürünler ve el sanatlarının geliştirilmesi, turizmde değerlendirilmesi.
Turizm Tanıtım ve İşbirliği Koordinasyonuna Yönelik Çalışmalar:
Eylem 1: Turizm danışmanlık hizmeti verebilecek kişi veya kurumların gönüllülük esasına göre belirlenerek "turist dostu" belgesi verilmesi.
Eylem 2: Yurt içi ve yurt dışı fuarlar ve diğer tanıtım etkinliklerinin sektörle birlikte etkin katılım sağlanması.
Eylem 3: Tanıtım faaliyetlerinde sosyal medya, dijital uygulamalar ve yeni nesil teknolojilerin etkin bir şekilde kullanımının sağlanması.
Eylem 4: Akıllı şehir uygulamaları çerçevesinde turistlere yönelik mobil uygulamalar geliştirilmesi.
Gümüşhane Turizm Stratejileri ve Eylem Planı kapsamında hayata geçirilmesi planlanan projelerin finansmanında kamu kaynakları, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ve DOKAP destekleri, Avrupa Birliği fonları, Dünya Bankası fonları ve Uluslararası kuruluşlara ait fonların kullanılmasının öngörüldüğünü ifade eden İl Müdürü Hüseyin Ateş, gerek finans konusunda gerekse projeler konusunda Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in, milletvekilleri Hacı Osman Akgül ve Cihan Pektaş’ın önemli destekleri olduğunu belirterek kendilerine teşekkür etti.