Gümüşhane, Giresun, Ordu başta olmak üzere tüm Karadeniz’de haberleşme aracı olarak yüzyıllardır kullanılan “Islık Dili”, “Kuş Dili” geleneği, Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine kaydettirilmek üzere UNESCO’ya sunulacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine kaydettirilmek üzere “Islık Dili” konulu aday dosya hazırlıkları kapsamında Kürtün’e gelen bakanlıkça görevlendirilen çekim ekibi, ilçeye bağlı Taşlıca köyünde çekimler yaptı.
Çekimlerin toplam 6 ilde planlandığını kaydeden İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, çekim ekibine Kürtün İlçe Halk Eğitim Müdürü Ekrem Olgun ve İsmail Güvendi’nin eşlik ettiğini, bu kapsamda Taşlıca Köyü’nde çekimler yapıldığını söyledi.
Karadeniz bölgesi halkının haberleşme için yüzyıllardır Kuşdilini kullandığını belirten Ateş, “Kültür ve Turizm Bakanlığı UNESCO’ya sunmak üzere Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine kaydettirmek için bir proje hazırladı. Bu proje kapsamında Gümüşhane’ye gelen çekim ekibi Taşlıca Köyünde sürdürülen geleneğin son temsilcilerini kayıt altına aldı. Hazırlanan görseller öncelikle bakanlığımıza, bakanlığımız da UNESCO ya sunacak” dedi.
Kültürel mirasımız ile ilgili çalışmaların Pazartesi günü yapıldığını dile getiren Ateş, “İlçemizin Taşlıca Köyü’nün yanı sıra Elceğiz, Günyüzü, Üçtaş köylerinde de kullanılıyor ancak her geçen gün unutulmaya başlandı. Bakanlığımızın bu çalışması ile birlikte kültürel varlığımız gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarılmış olacak” diye konuştu.