Gümüşhane Haberleri

CHP heyetinden Gümüşhane madenlerine inceleme

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, İstanbul Milletvekilleri Turan Aydoğan ve Emine Gülizar Emecan, Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya’dan oluşan heyet Gümüşhane’de faaliyet gösteren maden tesislerinde incelemelerde bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, İstanbul Milletvekilleri Turan Aydoğan ve Emine Gülizar Emecan, Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya’dan oluşan heyet Gümüşhane’de faaliyet gösteren maden tesislerinde incelemelerde bulundu.

Gümüşhane Dayanışma Platformu (GÜDAP) tarafından gündeme getirilen ve CHP İl Başkanlığı tarafından düzenlenen programda Gümüşhane’de madencilik faaliyetleri ve bunların çevre ve doğaya etkilerini yerinde incelemek ve halkın konu ile ilgili dilek ve temennilerini öğrenmek üzere CHP heyeti bir günlük bir çalışma ziyaretinde bulundu.

CHP Gümüşhane İl Başkanı Bedri Ağaç ile tesisleri ziyaret eden heyet ilk olarak Karamustafa köyünde faaliyet gösteren Yıldız Bakır Maden Sanayi A.Ş. tarafından işletilen kurşun-çinko-altın madeni zenginleştirme tesisine geldi.

Karaca ve beraberindeki heyet Yıldız Bakır Maden Sanayi A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Ömer Özcan'dan 17 Temmuz’da atık suyun kaza sonucu dereye karışmasına ilişkin bilgi aldı.

Bilgilendirme ve incelemelerin ardından Karaca ve beraberindeki heyet Karamustafa ve Boyluca köylüleri ile köy kahvesinde bir araya gelerek köylüleri dinledi.

Köy kahvesinde basın açıklamasında bulunan Karaca, 17 Temmuz tarihinde köyde hizmet veren maden firmasında boru patlaması sonucu atık suyun dereye karışmasının ardından köylülerin partilerine şikayet ilettiklerini hatırlattı. Şikayet üzerine olan biteni yerinde incelemek için oluşturdukları heyetle köye geldiklerini bildiren Karaca, kentte yapacakları incelemelerin ardından konuyu raporlaştıracaklarını söyledi.

Vatandaşların işiyle, aşıyla, ekmeği ile uğraşmak için kente gelmediklerini, sadece insan sağlığına, doğaya ve insanlarımıza yaşanabilir bir Gümüşhane bırakmak için ne yapılması gerektiği sorusunun peşinde olduklarını dile getiren Karaca, “Burada bir inceleme yapmak ve bunu da sizlerle paylaşmak istiyoruz. Yerinde yaptığımız ilk incelemenin ardından bazı sorularımıza da sizlerin aracılığı ve yerinde yaptığımız incelemeler ile cevap bulmaya çalışacağız. Neleri merak ediyoruz ? 17 temmuz tarihinde gerçekleşen patlama sonucunda oluşan zarara ve patlamanın nedenleri konusunda hukuki bir süreç başlatılmış mıdır? Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı bu konuyla alakalı bir soruşturma başlatmış mıdır? Eğer başlatmış ise aradan geçen bir aylık süreçte gelinen durum ve soruşturma sonucu nedir? Bu sorumuza yanıt bulmaya çalışacağız. Burada ki maden işletmelerinde maden işletmesinin Gümüşhane halkına yaklaşık 12 yıldan beri kattığı katma değer nedir? Gümüşhane maden kenti ise eğer bu kentteki maden işletmelerinin insan sağlığına, çevreye, doğaya, havamıza suyumuza verebileceği muhtemel zararları araştıran düzenli denetleyen kurumların bu denetlemeyi sağlıklı bir şekilde yürütecek yetkili, liyakatli çalışanları var mıdır? Eğer var ise bu çalışmalarını denetimlerini hangi periyotlarla yapmaktalar? Denetim sonrasında oluşan raporları kamuoyuyla paylaşmakta mıdırlar? Ya da 17 Temmuz sonrası oluşan kaza gibi vatandaşlarımız raporlara sonuçlara rahatlıkla ulaşabilmekte midirler? Ulaşamıyor iseler bunun önündeki engeller nelerdir?” dedi.

Gümüşhane'nin bir maden şehri olarak bilindiğini kaydeden Karaca, resmi kurumların maden işletmeciliğinin halk sağlığı üzerinde bir sağlık sorunu oluşturup oluşturmadığı, oluşması muhtemel sağlık sorunlarında işletmeye başladığı günden itibaren bir artışın var olup olmadığı yönünde bir sağlık taraması yapılıp yapılmadığı sorusunu yönelterek, “Biz bu sorularımızın da cevabını burada bulmaya çalışacağız. Çünkü CHP sadece ve sadece vatandaşımızın sorunlarına duyarlılık yaratarak her konuda sağlık konusunda tarım konusunda halkımızın bizi yanında görmek istediği her konuda vatandaşımız dinlemek vatandaşımızın sorunlarına ses vermek ve bu sorunların çözüm yollarını ortaya koyabilmek adına sizlerle birlikte yan yana olmaya da devam edecektir” diye konuştu.

Karamustafa Köyü Muhtarı Tuncer Çelik de duyarlılıkları için CHP heyetine teşekkür etti. Kaza sonucu derelerinde kirlilik oluştuğunu savunan Çelik, maden yetkililerini önlem alma noktasında sorumsuzlukla suçladı.

Madende denetimlerin düzgün yapılmadığını iddia eden Çelik, “Defalarca uyardım kendilerini. Belki de olayın 10 gün öncesin de uyardım. Kalıcı bir önlem alın dedim. Bunlar ileriki yıllarda da olacak. Ben mücadelemi vermeye devam edeceğim. Bu şirketin sadece kirlilikle ilgili değil. Ormanı falan da almış götürmüş. İşin başında size şunu yapacağız, bunu yapacağız diyorlardı ama neredeyse köylüden para dilenecekler. İşçimiz, minibüsçümüz mağdurdur.  Aralık ayından beri alacağı olanlar var. Bu insanlar nasıl geçinir diye düşünmüyorlar. Bunun bize maddi olarak bir faydası yok. İnşallah düzelir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Karaca ve beraberindeki heyet, kentte faaliyet gösteren Koza Altın İşletmeleri A.Ş'ye ait Demirkaynak Köyü'ndeki Mastra Altın Madeni'ni de ziyaret ederek çalışmalarla ilgili yetkililerden bilgi aldı.
 

Yorumlar (1)

Maden gerçeği 5 Yıl Önce

Madenlerin gümüşhane halkına emeği karşılığında aldıkları maaş haricinde kattığı hiç bir şey yoktur. hatta maaşlarını dahi zamanında alamadıkları için mağdur olan halk vardır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.