Gümüşhane Haberleri

Damak Çatlatan Lezzet: Gümüşhane Kuymağı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane yaylalarının, kirlenmemiş havası, billur gibi soğuk suları ve binbir çiçekle bezenmiş coğrafyasında olgunlaşan bitkileri ile beslenen hayvanlardan elde edilen tereyağı ve kaymaktan yapılan kuymağın lezzeti damak çatlatıyor.

Gümüşhane yaylalarının,  kirlenmemiş havası, billur gibi soğuk suları ve binbir çiçekle bezenmiş coğrafyasında olgunlaşan bitkileri ile beslenen hayvanlardan elde edilen tereyağı ve kaymaktan yapılan kuymağın lezzeti damak çatlatıyor.

Gümüşhane’nin Yaydemir köyü yaylasında halen geleneksel usullerle üretilen tereyağı ve sütten elde edilen kaymakla yapılan kuymak Gümüşhane mutfağının önemli yemeklerinden.

Yaydemir köyü yaylasında yaşayan Güner Yalçın, kuymağın tarifini verirken malzeme olarak, beş, altı yemek kaşığı tereyağı, dört yemek kaşığı kaymak, iki yemek kaşığı un ve iki çay bardağı da su kullanılması gerektiğini söyledi.

Yalçın, “Kuymak yaparken tereyağı ve kaymağı bol kullanılmazsanız yaptığınız kuymak un kuymağı olur.  Geleneksel mutfağımıza sahip çıkıp onun lezzetlerini unutmamalıyız, soframızdan süt, tereyağı, peynir, yoğurt ve ayranı eksik etmemeliyiz.” dedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.