Gümüşhane Haberleri

Demir'den Mermer Ocağı Uyarısı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Saadet Partisi (SP) Gümüşhane İl Başkanı Avukat Akın Demir, Torul ilçesine bağlı Kalecik köyünde mermer üretim alanı olarak işletilen ocağın çevre katliamına sebep olduğunu öne sürerek, tesisin Çinli bir işletmeye devredileceğinin konuşulduğunu söyledi.

Saadet Partisi (SP) Gümüşhane İl Başkanı Avukat Akın Demir, Torul ilçesine bağlı Kalecik köyünde mermer üretim alanı olarak işletilen ocağın çevre katliamına sebep olduğunu öne sürerek, tesisin Çinli bir işletmeye devredileceğinin konuşulduğunu söyledi.

Yaptığı açıklamada çevrenin insan yaşamının doğal ortamı olduğunu, bu doğal ortamın bilinçsiz bir şekilde kullanılması sonrasında büyük felaketlerin yaşandığını kaydeden Demir, bu anlamda Torul ilçesinin Kalecik köyünde büyük felaketlerin yaşanmaması için geç olmadan idarecileri uyarma duyarlılığı hissettiğini söyledi.

Mirvena vadisine yakın bir noktada üretim yapan bu işletmenin herhangi bir arıtma işlemi yapmadan atık suları musalla deresine bıraktığını, aynı zamanda üretimden kaynaklanan ağır toz nedeni ile de çevre bağ, bahçe ve tarlaların büyük oranda hasar gördüğünü iddia eden Demir, “Atık suların bilinçsiz bir şekilde çevreye bırakılması sonrasında çevrede otlayan hayvanların bu sulardan içmesi sonrası ölümlerin olduğu, ağır toz nedeni ile çevrede ki ağaçların bağ ve bahçenin kuruduğu ve üretim yapılamadığı bilinen bazı tespitlerdir. Ayrıca ocaktan çıkarılan mermer bloklarının düzensiz bir şekilde üst üste yığılması sonrasında adeta Çin seddini andıran görüntüler ortaya çıktığı gibi bloklara yakın bir vaziyette köy yolunun ve evlerin olması nedeni ile de adeta kazaya ortam hazırlanmıştır. Çıkarılan ağır mermer blokları dere yatağından taşınmakta bu anlamda dere yatağı tahrip edilmektedir. İşletmenin faaliyet öncesi taahhüt ettiği dere üzerine köprü yapma edimi yıllar geçmesine rağmen hala yerine getirilebilmiş değildir.” dedi.

Sermaye karşısında bir köy ve halkının sahipsiz bırakıldığını öne süren Demir, derelerde ve yaylalarda dolaşan Milletvekillerinin yaşam alanında meydana gelen hadise karşısında sessiz kaldıklarını, bu sessizliği de izah edebilmenin mümkün olmadığı ifadelerini kullandı.

Maden alanlarının çalıştırılmasının ekonomi açısından vazgeçilmez unsurlar olduğunu fakat bu üretim yapılırken ortak değer olan çevre ve insan sağlığının gözetilmesini, üretimin gerçekleştiği yerde istihdam alanı oluşturulması gerektiğini kaydeden Demir, “Maalesef bu üretim alanında ki işçiler dışarıdan getirildiği gibi şuanda Çinli bir işletmeye devredileceği konuşulmaktadır. Bu istihdam açısından kötü bir karne olduğu gibi aynı zamanda insan ve çevre sağlığına da dikkat edilmemesi işin tuzu biberi olmuştur. Gümüşhane’nin değerlerinin korunduğu insan ve çevre sağlığına dikkat edildiği ve de istihdam alanına dönüşmesi beklentisi ile Sayın Vekillerimizi göreve davet ediyoruz.” dedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.