Gümüşhane Haberleri

Doğu Karadeniz Bölgesinin Organik Tarım Master Planı Çıkarıldı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

-GÜMÜŞHANE’NİN ORGANİK GIDA VADİSİ İLAN EDİLMESİ YOLUNDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Gümüşhane Üniversitenin, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) desteği ile yürüttüğü “Vizyon 2023: Doğu Karadeniz Bölgesi Organik Tarım Master Planı” projesi kapanış toplantısı yapıldı.

Mühendislik Fakültesi Çok Amaçlı Salonda yapılan toplantıya Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Özdener, Rektör Prof.Dr. İhsan Günaydın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Yalçın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, ilçe tarım müdürleri, akademisyenler ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

-GÜMÜŞHANE’NİN ORGANİK GIDA VADİSİ İLAN EDİLMESİ YOLUNDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Toplantıda yaptığı konuşmada Gümüşhane ve bölgesinin uzun bir süre sanayinin nimetlerinden faydalanamadığını ve buna bağlı olarak nüfusun sürekli dışarıya göç ettiğini kaydeden Vali Dr. Yusuf Mayda, bundan sonra bu durumun pozitif etkilerini de görmek istediklerini söyledi. Gümüşhane’de gerek Kelkit vadisinde gerekse de merkezde organik tarım ve hayvancılık konusunda çalışmaya müsait alanların yer aldığını dile getiren Vali Mayda, “DOKA’nın teşvikleri ve üniversitemizin gayretleri ile önümüzdeki günlerde somut bir adım atılmasını bekliyoruz. Bölgemizin organik gıda vadisi şeklinde ilan edilmesi yolunda çalışmalar devam ediyor. AB ülkelerinde yalnızca Hollanda’da bulunan Gıda Vadisi örneğine paralel bir düzenleme ile Gümüşhane’de de organik gıda vadisi ilan edilmesi gündemde. DOKA bu yönde bir çalışma içerisine girdi.” dedi.

-“DOKA BÖLGESEL KALKINMAYI TEŞVİK EDİYOR”

DOKA’nın bölgesel kalkınmayı teşvik ettiğini, kaynakları bölge düzeyinde kullandığının altını çizen Vali Mayda, Gümüşhane’nin de ajansın sağladığı bu katkılarından önemli ölçüde faydalandığını dile getirdi. Vali Mayda, çeşitli projelerle Gümüşhane’ye kayda değer bir kaynak aktarımının sağlandığın ifade eden Vali Mayda, şöyle konuştu: “Son yapılan genel kurul toplantısında Gümüşhane’nin 4 asil projesinin yanısıra 4 yedek olmak üzere toplam 8 projesi kabul edildi. Proje yapılacak ve o projelere karşılık alınacak kaynak ta ilimize aktarılacak.”

-VALİ MAYDA, REKTÖR GÜNAYDIN'DAN TIP FAKÜLTESİ İSTEDİ

Konuşmasında üniversitenin sosyal ve ekonomik yönden Gümüşhane’ye büyük katkılar sağladığını da belirten Vali Mayda, Rektör Günaydın’dan Tıp Fakültesi talebinde bulunarak, “Biz Üniversitemizin büyümesini istiyoruz. Elden geldiğince yurt ve bina ihtiyaçlarının karşılanmasında destek olmaya çalışıyoruz. Edebiyat fakültemiz açıldı. Bu bağlamda sayın Rektörümüzden altyapısı yavaş yavaş oluşan Tıp Fakültesini de istiyoruz artık.” diye konuştu.

-“ÜNİVERSİTEYE BAĞLI 3 MESLEK YÜKSEK OKULUNDA ORGANİK TARIM BÖLÜMÜ VAR”

Toplantıda konuşan Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İhsan Günaydın ise bu tür projelerin bölgenin organik tarım ve hayvancılık potansiyelinin değerlendirilmesinde yeni bir umut ve yeni bir heyecan oluşturması temennisinde bulundu.

Organik tarımın doğayı sömürmeyen, sürdürülebilir bir tarım çeşidi olduğunu kaydeden Rektör Günaydın, organik tarımın Türkiye ve Dünya genelindeki durumundan bahsetti. Üniversite olarak toplumsal yarar oluşturmak istediklerini dile getiren Rektör Günaydın, bilimsel araştırmalar yapmak, projeler üretmek ve sorunlara çözüm üretme amacına uygun olarak Gümüşhane Üniversitesine bağlı 3 meslek yüksekokulunda organik tarımla ilgili programlarının yer aldığını ifade etti.

-PROJE 3 AY SÜRDÜ

Projenin 3 ay sürdüğünü ve Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Ordu ve Gümüşhane illeri ile paydaş olduklarını ifade eden proje koordinatörü ve Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç.Dr. Vecihi Aksakal, proje kapsamında paydaş illerde analizler yapıldığını ve çalıştayların da proje sonrasında da devam edeceğini söyledi.

-BÖLGE KALKINMASININ ÖNEMLİ DİNAMİĞİ: ORGANİK TARIM

Proje sonucunda bölge kalkınmasının önemli dinamiklerinden birisinin organik tarım olduğunu ve bunun da master planının hazırlandığını dile getiren Aksakal, Doğu Karadeniz bölgesinin sanayileşmede geri kaldığını ve bölge halkının genellikle tarımsal üretimden geçimini sağladığını söyledi. Aksakal, bölgede ağırlıklı tarımdan doları gizli işsizliğin fazlalığına dikkati çekerek, bir diğer dikkat çeken konunun ise bölgenin kırsalda verdiği göç oranının oldukça fazla olduğunu söyledi.

Aksakal, proje ile Doğu Karadeniz illerini kapsayan TR90 bölgesinde; sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için bölgenin organik tarım bakımından mevcut kaynakların, fırsatların ve kısıtlarının analiz edilmesi ve bölge potansiyelinin optimal düzeyde kullanılmasına yönelik stratejiler geliştirerek, bölgeye uygun organik tarım program ve proje alanlarının ortaya konmasının amaçlandığını dile getirdi.

Toplantıda daha sonra Yrd.Doç.Dr. Mustafa Yıldırım tarafından, “Doğu Karadeniz Bölgesinin Mevcut Tarımsal Durumu” ve Doç.Dr. Bahri Bayram’ın “Doğu Karadeniz Bölgesi Organik Tarım Vizyon ve Stratejileri” konulu sunumları gerçekleştirildi.

Program kokteyl ile sona erdi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.