Gümüşhane Haberleri

Doğu Karadenizin İlk Sucuk ve Kavurma Fabrikası Gümüşhane'de

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Yeşildere köyünde açılan sucuk ve kavurma fabrikası şehirde bir ilk olma özelliği taşıyor. Tamamen yerli hayvanlardan üretim yapılan fabrikanın ürünleri kent merkezinde yok satıyor.

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Yeşildere köyünde açılan sucuk ve kavurma fabrikası şehirde bir ilk olma özelliği taşıyor. Tamamen yerli hayvanlardan üretim yapılan fabrikanın ürünleri kent merkezinde yok satıyor.

Şuanda günlük 500 kilogramlık kapasite ile çalışan “Gümüş Nur” fabrikası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınan Kırsal Kalkınma desteği ile kapasitesini artırarak yılsonuna kadar günlük 2-4 tona ulaşacak.

Ustasının Kayseri’den geldiği fabrikanın sahiplerinden Salih Yağlıdere, 2007 yılında açmaya niyetlendikleri fabrikayı 2014 yılı itibariyle Adem Eryılmaz'la birlikte hizmete sunduklarını söyledi.

Yağlıdere, ürettikleri sucuk ve kavurmayı geçtiğimiz aylarda İstanbul’da yapılan Feshane Gümüşhane günlerinde vatandaşların beğenisine sunduklarını ve oldukça olumlu geri dönüşler aldıklarını, şimdilik sadece Gümüşhane pazarına sundukları ürünlerin yok sattığını söyledi.

“FABRİKA YAKIN KÖYLERE GELİR KAPISI OLDU”

Fabrikanın Gümüşhane ve yakın köyler için çok önemli bir tesis olduğunu dile getiren Yağlıdere, “Köylerdeki vatandaşlarımızı bir nevi hayvancılığa yönlendirmek maksadıyla gerçekleştirdik bu yatırımı. Gümüşhane’ye bu gibi bir tesise ihtiyacı vardı. Bizde bu ihtiyacı giderdik.” dedi.

Tesisin 2 bin 14 metrekare arsa üzerine 650 metrekare kapalı alana sahip olduğunu ifade eden Yağlıdere, kavurma ve sucuk imalatının ayrı bölümlerde gerçekleştirildiğini ve tesiste bütün hijyen kurallarına uygun üretim yapıldığını söyledi.

“ODUN ATEŞİNDE KAVURMA”

Ürettikleri sucuğun ustasının Kayseri’den geldiğini ve herhangi bir katkı maddesi olmadığını, tamamen doğal olarak üretildiğini belirten Yağlıdere, kavurmanın da odun ateşinde özel olarak pişirildiğini kaydetti.

"ETLER GÜMÜŞHANE VE BAYBURT’UN KÖYLERİNDEKİ HAYVANLARDAN”

Sucuk ve kavurma üretiminde kullandıkları etlerin Gümüşhane’nin ilçeleri ve köyleri ile Bayburt’tan temin ettikten sonra Gümüşhane Belediyesinin mezbahasında kestirdiklerini, ardından fabrikadaki soğuk hava deposunda iki gün dinlendirdikten sonra ürettiklerini belirten Yağlıdere, ürünlerin piyasada büyük ilgi gördüğünü sucuk ve kavurmanın tadının çok beğenildiğini dile getirdi.

“KIRSAL KALKINMA DESTEĞİ İLE 800 BİN LİRALIK YENİ MAKİNE İLE KAPASİTE ARTIRILACAK”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kırsal Kalkınma hibe programı kapsamında 800 bin liralık proje hazırladıklarını projenin kabul edildiğini ifade eden Yağlıdere, “Projenin yüzde 50’sini hibe olarak alıp makinelerimizi hem yenileyeceğiz, hem de kapasite artıracağız. Şuanda günlük 500 kilogram olarak üretim gerçekleştiriyoruz. İlerleyen zamanlarda kapasite artırımıyla günlük 2-4 tona ulaşacağız. Böylelikle yılda 970 ton mal üretmeyi planlıyoruz.” diye konuştu. 

“40 YIL ÖNCEKİ SUCUĞUN TADINDA SUCUK ÜRETİYORUZ”

İşletmenin ustalığını yapan ve Kayseri’den Gürsel Ünlüçoban ise 1976 yılından beri bu işin içerisinde olduğunu belirterek, “Kayseri’de başladığım sucuk işini hala devam ettiriyorum. Gümüşhane’de ürettiğimiz sucuk tamamen doğal ürünlerden olmakla birlikte tat olarak da 40 yıl önceki tariflerle yapıyoruz. Aynı lezzeti sürdürüyoruz kesinlikle katkısı yok.” dedi.


Yorumlar (4)

Servet 4 Yıl Önce

Tlf alabilirmiyiz

Aynur sezen 4 Yıl Önce

Kargoyla gönderiyormusunuz fiatları alabilirmiyim

Vatandaş 4 Yıl Önce

Tesis çoktan kapandı :(

Vatandaş 4 Yıl Önce

Tesis çoktan kapandı :(

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.