Gümüşhane Haberleri

DSİ’den son 21 yılda Gümüşhane’ye marka yatırımlar

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, son 21 yılda Gümüşhane’ye 23 milyar 475 milyon 163 bin 487 TL değerinde 101 tesis inşa ederek, işletmeye aldıklarını söyledi.

“Gümüşhane İçin Hizmet Ürettik, Son 21 yılda 101 adet tesisi hizmete aldık”

Gümüşhane’ye yapılan yatırımlar hakkında detaylara değinen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “2003-2024 yılları arasında Gümüşhane ilimize toplam 23.475.163.487 TL yatırım yaparak, 101 adet tesis hizmete aldık. Bu tesislerin 22 adedi baraj, 4 adedi gölet, 11 adedi sulama, 51 adedi taşkın kontrol, 13 adedi ise HES tesisidir” dedi.

“Bahçecik Barajı Tamamlandı, İçme Suyu Arıtma Tesisi ve İsale Hattı İnşaatları İse Devam Ediyor”

Gümüşhane’nin en önemli yatırımlarından biri olan ve şehrin 2055 yılına kadarki İçme Suyu sorununu ortadan kaldıracak olan Bahçecik projesine değinen Genel Müdür Balta, “Gümüşhaneli vatandaşlarımızın İçme Suyu sorununu ortadan kaldırmak amacıyla Bahçecik Barajını inşa ettik. 2021 yılında hizmete alınan barajımızın temelden yüksekliği 69 m olup, 3,21 milyon m³ su biriktirme hacmine sahiptir. Bu barajdan temin edeceğimiz yıllık 5,46 milyon m³ içme suyunu, şuanda inşaat çalışmaları devam eden arıtma tesisinde arıtacağız ve daha sonra 29 km’lik isale hattı vasıtasıyla temiz su depolarına aktaracağız. Şu anda arıtma tesisi ve isale hattı inşaatımızda % 51 fiziki gerçekleşemeye ulaşmış durumdayız. Çalışmalarımız tamamlandığında Gümüşhaneli vatandaşlarımız memba kalitesinde temiz ve güvenli bir içme suyuna kavuşmuş olacaklardır” ifadelerini kullandı. 

“Gümüşhane İlimizde 17 Baraj ve 1 Gölet İnşaatı Devam Ediyor”

Gümüşhane’de 2003 yılından bugüne kadar 22 baraj ve 4 göletin tamamlandığını ifade eden Genel Müdür Balta, “Tamamladığımız bu tesislerimizle 351 milyon m³ su biriktirme hacmine ulaşıldı. Gümüşhane ilimizde hali hazırda işletme aşamasında 22, inşaat aşamamızda 17, planlama ve proje aşamasında 10 barajımız bulunmaktadır. Ayrıca 4 adet işletme aşamasında, 1 adet inşaat aşamasında ve 5 adette planlama ve proje aşamasında göletimiz bulunmaktadır” diye konuştu.

“Gümüşhane’nin Bereketli Topraklarına Can Suyu Olduk”

Gümüşhane’de inşa edilen baraj ve göletlerin faydaya dönüşebilmesi için modern sulama tesisleri de inşa ettiklerini kaydeden Genel Müdür Balta, “Gümüşhane İlimizde 2003 yılından bugüne kadar 11 sulama tesisi tamamlanmış olup, toplamda 177.880 dekar zirai tarım arazisi sulamaya açılmıştır. Böylece çiftçilere yıllık 889 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmıştır. Gümüşhane İlimizde işletme halinde 11, inşaat aşamasında 16, planlama ve proje aşamasında 12, sulama tesisimiz bulunmaktadır” dedi.

“Gümüşhane’de Taşkın Riskleri Tesislerimizle Bertaraf Ediliyor”

Gümüşhane’de taşkın kontrol projelerini de paylaşan Genel Müdür Balta, “2003 yılından bugüne kadar tamamlanan 51 dere ıslahı ile Gümüşhane şehir merkezinin yanı sıra, 50 adet yerleşim yeri ve 5 760 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Gümüşhane ilimizde 14 adet taşkın kontrol işimiz devam etmekte olup, 5 adet taşkın kontrol projemizde yatırım programındadır. Bunun yanı sıra Gümüşhane ilimizde makinalı çalışmalarımızla da derelerimizi daha güvenli hale getirmeye ve olası taşkınlar öncesi bentlerimizi temizleyerek, tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz” diye konuştu.

“Gümüşhane’de HES’lerin Vasıtasıyla Suyun Gücünü Kullanmaya Devam Ediyoruz”

Gümüşhane’deki yenilenebilir enerji kaynaklarına da değinen Genel Müdür Balta şöyle devam etti: “Gümüşhane İlimizde son 21 yılda 13 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisini işletmeye aldık. Bu 13 HES tesisimizin kurulu gücü 519,74 MW, yıllık enerji üretimi ise 1,43 milyar kilowattsaat'tir. Gümüşhane’de Planlama ve Proje aşamasında ise 1 adet HES tesisimiz bulunmaktadır.” 

Gümüşhane ilindeki çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Genel Müdür Balta, “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak hayata geçirdiğimiz projeler hakkında değerli Gümüşhanelilerin özellikle de tesislerimizden birebir faydalanan vatandaşlarımızdan almış olduğumuz olumlu geri dönüşler bizi ve ekibimizi motive ediyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ekonomik gelirimizi artıracak, milletimizin refah düzeyini yükseltecek, özetle “Türkiye Yüzyılı” idealimizi perçinleyecek projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.

Köklü kurumsal geçmişi 1914 yılı ‘’Umur’u Nafıa Müdüriyet-i Umumiyesi’’ne kadar uzanan DSİ Genel Müdürlüğü (DSİ) Türkiye’nin su ve enerji gücü olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade den DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, ‘Bizler maziden atiye uzanan, tarihini "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" ilkesinin üzerine inşa eden köklü bir geleneğin mensuplarıyız. 18 Aralık 1953 yılında kurulan Genel Müdürlüğümüz kurulduğu tarihten bu yana ''Su Vatandır'' anlayışıyla çalışmalarını sürdürerek işletmeye aldığı baraj ve göletler ile 183 milyar metreküp su depolama kapasitesi geliştirmiştir. Tamamlanan projeler ile 71 milyon dekar arazi sulamaya açılmış, yaklaşık 2 milyon hektar alan taşkınlardan korunmuştur. Hizmete alınan içme suyu tesisleri ile yıllık 5,2 milyar metreküp memba kalitesinde içme suyu temin edilmektedir. Güç ve ilhamını aziz milletimizden alan DSİ dün olduğu gibi bundan sonrada hayata geçireceği projeler ile Türkiye Yüzyılına damga vurmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.