Gümüşhane Haberleri

Ekmek İsrafı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Toprak Mahsulleri Ofisi Trabzon Şube Müdürü Vahit Özer ve Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, ekmek israfını önleme kampanyası çerçevesinde Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı ve İl Müftüsü Dr. Süleyman Aktaş’ı ziyaret etti.

Toprak Mahsulleri Ofisi Trabzon Şube Müdürü Vahit Özer ve Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, ekmek israfını önleme kampanyası çerçevesinde Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı ve İl Müftüsü Dr. Süleyman Aktaş’ı ziyaret etti.

Gün boyunca ilk olarak Vali Dr. Yusuf Mayda’yı ziyaret eden heyet daha sonra Belediye Başkanı Mustafa Canlı’yı ziyaret etti.

Ekmek israfı konusunda Başkan Canlı’ya bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, halkın ekmek israfı konusunda bilinçlendirilmesi için neler yapılması gerektiği hususunda görüşlerini dile getirdi.

Ekmeğin zengin fakir bütün sofralarda baş köşedeki yerini koruduğunu dile getiren Başkan Canlı, ülke genelindeki ekmek israfının geldiği noktanın ürkütücü olduğuna dikkat çekti. Ekmeğin, aroması, bereketi ve tadıyla insanlık tarafından kutsal nimet sayılan bu mübarek yiyecek olduğunu vurgulayan Başkan Canlı, israfı önlemek için her ailenin tüketeceği kadar ekmek alması gerektiğini söyledi.

Gümüşhane’de ekmek israfının çok fazla olmadığını vurgulayan Başkan Mustafa Canlı “Ekmek bizim için en kutsal nimetlerdendir. Yerde bir küçük bir parça bulsak öpüp başımıza koyduktan sonra çiğnenmeyecek bir noktaya bırakma terbiyesiyle büyüyen insanlarız. Kazandığımız maaşa ekmek parası deriz. Edeceğimiz yeminlerde ekmeği ön plana çıkarırız. Bunları, halk olarak ekmeğe ne derece önem verdiğimizi göstermek için söylüyorum. Bunun yanında yinede ekmeği israfa eden insanların sayısı hiç de az değil. Dünyada binlerce insan aç iken bizlerin ekmeği israf etmesi kabul edilebilecek bir davranış değildir. Dinimiz bize “yiyiniz için ama israf etmeyiniz” emrini vermektedir. Bu emir doğrultusunda hareket etmeli, tüketeceğimiz kadar ekmek satın almalı ekmeği asla çöpe atmamalıyız.” şeklinde konuştu.

Ekmeğin tazeliğini 1-1,5 gün koruduğunu belirten Başkan Mustafa Canlı, bayatlayan ekmeğin birçok şekilde kullanılabileceğini söyledi. Bayat ekmeğin çöpe atılmaması gerektiğine dikkat çeken Başkan Canlı, tatlı çeşitlerinden köfte harcına kadar değişik kullanım alanları bulunan bayat ekmeğin hiçbir şekilde kullanılmayacaksa bir köşeye ufalanıp kuşlara verilebileceğini sözlerine ekledi.

Toprak Mahsulleri Ofisi Trabzon Şube Müdürü Vahit Özer ise Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’nın bir sosyal sorumluluk projesi olarak 17 Ocak 2013 tarihinde başlatıldığını,  kampanyanın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TMO koordinasyonunda, tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde, etkili bir şekilde yürütülerek hedefine ulaşması için çaba sarf edildiğini dile getirdi.

Özer Şöyle dedi: “Başbakanlık Genelgesine göre bu kampanya ile israf konusunda toplumsal duyarlılık oluşturulması, israfın üretim ve tüketim aşamalarında önlenmesi, ekmeğin uygun yöntemler ile muhafazasının sağlanması, bayat veya ihtiyaç fazlası ekmeğin yine insan gıdası olarak değerlendirilmesi konularında toplumun bilinçlendirilmesi ve tam buğday ekmeği tüketiminin yaygınlaştırılması” hedeflenmektedir. Bu konularla alakalı Sayın Belediye Başkanı ile görüşerek yapılması gerekenler hususunu değerlendirdik.”



İL MÜFTÜSÜ DR. SÜLEYMAN AKTAŞ’I ZİYARET

Heyet daha sonra İl Müftüsü Dr. Süleyman Aktaş’ı makamında ziyaret ederek toprağın önemi ve ekmek israfının önlenmesi konusunda fikir alış verişinde bulundu.

İl Müftüsü Dr. Süleyman Aktaş, insanın topraktan yaratıldığını söyleyerek, tüm insanlığın ona gerekli önemi vermesini söyledi.

Aktaş ayrıca ekmek israfı konusunda ‘Yiyiniz içiniz fakat israf etmeyiniz’ ayetini hatırlatarak bütün insanlığın buna önem ve itina göstermesini, sadece bir günde 6 milyon ekmeğin çöpe atıldığını hatırlattı.

Türkiye’de çöpe atılan ekmeğin parasal değerinin 1,5 milyar TL olduğunu kaydeden Müftü Aktaş, bu parayla 80 hastane ve 500 okul inşa edilebileceğine vurgu yaparak, “Evimizde, iş yerimizde ve tüm kamu kuruluşlarımız da daha duyarlı davranmamız gerekiyor. Buna yönelik tüm görevlilerimizle beraber elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz.” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.