Gümüşhane Haberleri

Engelliler Günü mesajları

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane'de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yayımlanan mesajlar.

VALİ OKAY MEMİŞ

“Engelli vatandaşlarımızı topluma kazandırmak ve hayat standartlarını yükseltmek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilen 3 Aralık günü, engelli olarak tanımlanan bireylerimizin haklarına dikkat çekilmesi açısından önem taşımaktadır.
 
Devletimiz, sosyal devlet olmanın da bir gereği olarak, engelli vatandaşlarımıza eğitim, sağlık ve istihdam haklarına ait hizmetleri sunmakta, bu kapsamda çıkarılan yasalarla uygulamaya konulan evde bakım hizmetleri, danışmanlık, destek, bakım ve rehabilitasyon hizmetleri, ilimizde de yoğun bir şekilde yürütülmektedir. Bu bağlamda, ilimiz genelinde bulunan engellilerimize evde bakım hizmetleri verilmekte, çok sayıda engellimizin de Umut Evleri’nde bakımı sağlanmakta, engelli vatandaşlarımızın sosyal yaşama aktif olarak katılma konusundaki sıkıntılarını ortadan kaldırmaya ve tüm vatandaşlarımıza sunulan kamusal hizmetlerden sorunsuz bir şekilde yararlanabilmelerine yönelik çalışmalarımız artarak devam etmektedir.
 
Her sağlıklı insanın da engelli adayı olduğu gerçeğinin unutulmaması temennisiyle, tüm engelli vatandaşlarımıza aileleri ve sevdikleriyle birlikte mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir ömür diliyorum.”

BELEDİYE BAŞKANI ERCAN ÇİMEN

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla mesaj yayınladı.

Başkan Çimen, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün, ülkemizdeki ve dünyadaki tüm engelliler için hayırlara vesile olmasını dileyerek, engelli kardeşlerimizin hayatın her alanında sergiledikleri üstün başarılarla, azim ve kararlılıklarıyla toplumun her kesimini örnek olduklarını belirtti. 

Tüm engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak için herkesin üzerine sorumluluk düştüğünü kaydeden Başkan Çimen, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Engelli kardeşlerimizin hayatlarını daha yaşanılır bir hale getirmek, günlük hayatta karşılaştıkları zorlukları en aza indirgemek, hepimizin ortak görevidir. Ülkemiz bugün engellilerin hayat şatlarının iyileştirilmesi, sosyal ve ekonomik olarak desteklenmesi, geleceğe güvenle bakmaları konusunda dünyada örnek gösterilecek bir konuma ulaşmıştır. Bundan sonraki süreçte de yapılacak olan çalışmalarla engellilerimizi çok daha müreffeh bir seviyeye hep beraber taşımalıyız. Unutmayalım ki hepimiz birer engelli adayıyız. Bugünlerimizi sağlık ile yaşıyor olmamız, yarınlarımızı da bu şekilde geçireceğimizin garantisini veremiyor. Engellilik, sadece engellilerin ve ailelerinin maruz kaldığı bir sağlık sorunu değil, sosyal boyutlarıyla her birimizi yakından ilgilendiren toplumsal bir durumdur. Engelli kardeşlerimize destek olmak, hizmetlerinde bulunmak her şeyden önce bir gönül işidir. Bu duygu ve düşüncelerle tüm engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutluyor, engelli vatandaşlarımızı saygı ve muhabbetle selamlıyorum.”

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF.DR. HALİL İBRAHİM ZEYBEK

"Engelli olmak demek, sadece engeli bulunan kişilerle ve onların yakınlarıyla ilgili bir sorun olmaktan ziyade, tüm toplumu ilgilendiren bir sorundur. Bu sorunun giderilmesi için ise hepimizin üzerine düşen görevler bulunmaktadır. Engeli bulunan bireylerimizin de sağlıklı bireyler gibi sağlık, yaşam, eğitim vb. hakları bulunmaktadır. Söz konusu eğitim olunca, bizler de üniversiteler olarak engelli bireylerimizin bu haklardan faydalanmaları konusunda üzerimize düşen görevi yürütmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu konuyla ilgili olarak Üniversitemizde İlim Yayma Cemiyeti ve Gençlik Spor Bakanlığı işbirliği ile birlikte öğrenim gören engelli öğrencilerimize yönelik olarak 'Engel Tanımayan Akademisyenler Projesi' başlattık. Bunun yanı sıra kampüsümüzde ve ilgili birimlerimizde engeli bulunan öğrencilerimizin işlerini kolaylaştırmak adına onlara yönelik düzenlemelerimiz bulunmaktadır. Hepimizin potansiyel birer engelli adayı olabileceğinden hareketle gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerde de bu konuya öncelik veriyoruz. Çünkü eğitim, herkesin hakkı olduğu gibi onların da hakkıdır. Engellerin ortadan kaldırılması ve toplumun bu konuya daha duyarlı olması adına da eğitim alanında daha hassas olmak gerektiğine inanıyoruz. Bu düşünceden hareketle engellerin yıkıldığı bir dünya olması dileğiyle 3 Aralık Engelliler Gününü kutluyor, tüm engelli vatandaşlarımızın yaşadıkları sorunlara karşı duyarlılığın artmasını diliyorum. Allah hepimizi kalp engelli, düşünme ve duygu engelli olmaktan korusun."
 

GÜMÜŞHANE ENGELLİLER SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANI MÜRSEL ERYILMAZ

“Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde onbeşi yani 1 milyardan fazla kişi çeşitli yeti yitimi ( Engellik ) durumuna sahiptir. Engellilik oldukça çeşitlilik göstermekte nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeniyle de engelli sayısı giderek artmaktadır.

Devletimizin Engellilere tanıdığı sosyal haklar olan; 

İşkur tarafından Ceza paraları engelli vatandaşlarımızın istihdamı, mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyonu için kullanılmaktadır. 

Türk hava yolları ile seyahat halinde belirlenen esaslar doğrultusunda engeliler %40 indirimden yararlanmaktadır. 

Belediyeler ve Belediyelere bağlı özel kuruluşlar toplu taşıma araçlarından engelliler ücretsiz veya indirimli olarak yararlandırmak zorundadır. 

%50 üzeri ağır bakım gerektiren engelli hastalara evde bakım hizmeti ve refakatçisine devletimiz tarafından ücret ödenmektedir.

18 yaşını bitirmiş ve herhangi bir yerden geliri olmayanlar emekli sandığına veya bulunduğu yerdeki valilik veya kaymakamlık makamlarına başvuru yaparak 2022 sayılı yasa gereğince aylık bağlanmasını talep edebilmektedirler. 

Bu ve buna benzer bir çok kolaylığı devletimiz Engelli kardeşlerimize sağlamaktadır. Gerek Devlet Kurumu gerek Özel Sektör olsun incelenerek engelli kardeşlerimizin daha fazla istihdam edilmeleri sağlanmaktadır. 2002 yılında Kamuda çalışan engelli memur sayısı 5 bin 777 iken 2015 yılı son verilerine göre çalışan engelli memur sayısı 40 bin 656 ‘ya ulaştı. Ayrıca 2002 yılı gerek Kamu gerek Özel sektörde çalışan işçi sayısı 45 bin 621 iken bu rakam 2015 yılı sonu itibari ile 98 bin 855 ‘e yükselmiştir. Bu ve buna benzer hizmetlerinden dolayı Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Sayın Başbakanımıza Sayın Bakanımıza ve   ilgili tüm yetkililere teşekkür ediyoruz.

Bilinmelidir ki Engelli kardeşlerimiz toplumun en fazla korunmaya ihtiyacı olan kişileridir. Ülkemizde sayısal olarak 8 milyonu aşkın engelli kardeşimiz var onlar sesleri duyulmayan iş aş verilmeyen en önemlisi kamusal haklardan yararlandırılmayan bireyler olarak anılmamalı aksine Engellilerin yaşamları kolaylaştırılmalı, kamusal alanlardan faydalanmaları sağlanmalı ve kamusal alanlar engellilere uygun hale getirilmelidir. 

Birçok Kamuda çalışan veya çalışmayan Engelli kardeşlerimizle birebir görüşmeler sağladık sorunlarını dinleyip çözüm yönünde ön ayak olmaya çalıştık. Bir çok engelli kardeşimiz; sıkıntılarını anlatma yolunda olsun iş görebilme düzeyi yönünde olsun birtakım şikayette bulundular. Özellikle Kamuda çalışan Engelli kardeşlerimiz Birim yetkililerine derdimizi  anlatamıyoruz dendi. Sanki engelli değil normal çalışanmışız gibi bizlere muameleler yapıldığı söylendi. Buradan tüm yetkili arkadaşlara ve Sayın Valimize seslenmek istiyorum Kamuda çalışan engelli kardeşlerimizin sorunları dinlenmeli ve o doğrultuda çözümler üretilmelidir. Temennimiz bir an önce tüm engelli kardeşlerimizin sorunlarının çözüme kavuşmasıdır.

Bütün bu duygu ve düşüncelerle tüm engelli kardeşlerimizin 3 Aralık dünya engelliler gününü kutlar. Engelli adayı olan her bireylerinde engelli kardeşlerimizin yaşam haklarına saygı duymalarını ve çözüm üretmelerini beklerim. Saygılarımla...”

İYİ PARTİ İL BAŞKANI ALİ ATEŞ


“Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybeden kardeşlerimizin toplumsal hayata uyum sağlamalarını ve günlük ihtiyaçlarını gidermelerini temin etmek hepimizin insanlık görevidir.

Engellilere; korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetleri sunmak sosyal devlet olmanın da bir gereği ve yükümlülüğüdür. İnsan onur ve haysiyetinin dokunulmazlığı temelinde, engellilerin ve engelliliğin her türlü istismarına karşı politikalar geliştirmek, önlemler almak devlet ve hükümetlerin asli vazifeleri arasındadır.

Bize göre engelli olmak kusur, acizlik ve acınacak bir durum değildir. Engelli olmayı; ayıplanacak, horlanacak, suçlanacak, eksiklik olarak tasvir edilecek bir insanlık hali şeklinde değerlendirmemek hepimize düşen bir sorumluluktur. Her ne olursa olsun, engelliliği kader olarak görüp de duyarsız ve hareketsiz kalmak doğru, ahlaki ve insani bir tutum da olmayacaktır.

Engelli kardeşlerimizin, hayatlarını huzur ve güven içinde sürdürmeleri, toplum içinde kendi kendilerine yetebilecek beceri ve imkânlara sahip olmaları lazımdır. Engellilerin önündeki tüm sanal veya somut engelleri kaldırmak başta siyasi iktidar olmak kaydıyla herkesin hedefi olmalıdır. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın şiarından hareketle, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün tüm engelli vatandaşlarımıza aradıkları, bekledikleri ve özledikleri ortamlara ulaşmaları için bir dönüm olmasını temenni ediyorum. Biz her zaman engelli kardeşlerimizin yanındayız ve her fırsatta da haklarını savunmayı inançla sürdürmekten vazgeçmeyeceğiz.”
 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.