Gümüşhane Haberleri

Erken teşhis hayat kurtarır

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, 1-7 Nisan kanser haftası nedeniyle yaptığı açıklamada erken teşhisin çok önemli olduğu kanser hastalığının dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edildiğini söyledi.

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, 1-7 Nisan kanser haftası nedeniyle yaptığı açıklamada erken teşhisin çok önemli olduğu kanser hastalığının dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edildiğini söyledi.

Yaptığı açıklamada kişinin yaşam süresini önemli ölçüde kısaltan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kanser hastalığının ölümler arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Pehlivan, “Kanser bir hücre hastalığıdır. Normal yapısı değişmiş hücrelerin, anormal kontrolsüz çoğalması ve yayılmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır.  Kanser %90 oranında çevresel, %10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır” dedi.

Dengesiz beslenme, sigara, alkol, çevresel kirlilik, besinlerdeki katkı maddeleri, çok fazla tuz tüketilmesi, uzun süre güneşe maruz kalmak, radyasyon, hepatit gibi virüslerin yol açtığı bazı hastalıklar ve genetik yatkınlığın kanseri oluşturan başlıca nedenler olduğunun altını çizen Pehlivan, “Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin oluşması kanserle mücadele de en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Kanserle mücadele konusunda KETEM’lerin (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri) kurulması, çeşitli tarama programlarının ve eğitim çalışmalarının yapılması kanserle mücadele konusunda verimlilikleri arttırmaktadır. KETEM birimlerinde ve aile sağlığı merkezlerinde “Erken teşhis hayat kurtarır!” prensibiyle meme, kolorektal ve serviks kanserlerine karşı bilgilendirme ve tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir” diye konuştu.

Meme kanseri taramasının 40-69 yaş grubundaki kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi (KETEM'de), rahim ağzı kanseri taramasının 30-65 yaş grubundaki kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA & pap-smear testi (KETEM ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde), kalın bağırsak kanseri taramasının 50-70 yaş grubundaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi (KETEM, Toplum Sağlığı Merkezlerinde ve Aile Sağlığı Merkezinde) yapılması gerektiğini ifade eden Pehlivan, tüm vatandaşları bilgi almak ve ücretsiz taramalarını yaptırmak üzere, KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerine beklediklerini kaydetti.

İletişim;

Merkez KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi)

Adres: Karaer Mahallesi, Tekel Sokak No:1 (Merkez Toplum Sağlığı Binası)

Tel: 0 456 213 80 10

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.