Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafında ortaklaşa finanse edilen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleştirilen Gümüşhane Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi’nin (İŞGEM) birinci Yönetim Komitesi toplantısı yapıldı.
Gümüş Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Gümüşhane Vali Yardımcısı Murat Kahraman, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Proje Geliştirme Uygulama Birimi Başkanı Mehmet Bozdağan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sözleşme yöneticisi Umut Kerim Sağlam, Gümüşhane İŞGEM Projesi İnşaat Bileşeni Takım Lideri Francisco Guerreiro, Gümüşhane İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, ilgililer ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
8 MİLYON AVROLUK PROJE
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Proje Geliştirme ve Uygulama Birimi Başkanı Mehmet Bozdoğan, yaptığı konuşmada, yaklaşık 8 milyon Avro bütçeye sahip Gümüşhane İŞGEM projesi bölgesel girişimciliğin artırılmasında ve güçlendirilmesinde önemli bir rol oynayacağını belirterek, “Proje ile girişimcilere destek olunarak, geleneksel ürünlerin bölge ekonomisine yaptığı katkı artıyor ve ürün standardizasyonu sağlanıyor. Böylelikle, Gümüşhane’nin bölgesel rekabet edebilirlikte güçlenmesi ve istihdamın artması hedefleniyor” dedi.
PROJENİN SAHİPLENMESİ
Bozdoğan, Gümüşhane İŞGEM’in bölge sanayisini büyük bir katkı sağlayacağını, yeni ve mevcut firmaların İŞGEM için yer almaları istediklerini ve yeni pazarlara açılmaları için bir fırsat olduğunu belirtti. Bozdoğan, ayrıca, DOKA’nın projede öncü rol oynamasına rağmen projenin sürdürülebilirliği ve gelişmesi açısından Yönetim Komitesi üyelerinin projeyi sahiplenmesinin önemine değindi.
Gümüşhane İŞGEM Projesi Teknik Yardım Bileşeni Konsorsiyum Lideri Planet S.A’dan Petros Catsis ise sunumunda proje yönetimi ve uygulama stratejisi hakkında açıklama yaptı ve projenin başarısı için herkesin katılımın kritik önem taşıdığını belirtti.
Gümüşhane İŞGEM Projesi İnşaat Bileşeni Takım Lideri Francisco Guerreiro da sunumunda Gümüşhane İŞGEM’in ana bina ve çeşitli tesislerinin inşası ve şu anda gelinen aşama ile ilgili bilgi verdi.
GELENEKSEL VE ORGANİK ÜRÜNLER İŞ GELİŞTİRME MERKEZİ (İŞGEM) PROJESİ NEDİR?
Gümüşhane'nin kalkınması için büyük bir potansiyel barındıran geleneksel ürünlerin imalatına geçilmesi ve yeni ihracat pazarlarına odaklanarak yerel KOBİ'lerin rekabet güçlerinin artırılması amacıyla Gümüşhane Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) kuruluyor. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından Rekabetçi Sektörler Programına sunulan Gümüşhane Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Projesi ile yöresel ürün üretiminde iş geliştirmek isteyenlere eşit girişim, iş ve gelir olanağı sağlanması hedefleniyor.
İŞLETMELERİN YÜZDE 25'İ KADINLARA VE GENÇ GİRİŞİMCİLERE TAHSİS EDİLECEK
Kurulacak İŞGEM'de 20 girişimciye yer verilecek. İşletmeler şeffaf, adil ve rekabete dayalı bir süreç içinde seçilecek. İşletmelerin yüzde 25’i kadın ve genç girişimciler için tahsis edilecek. Girişimcilerin iş planları profesyonel danışmanlık hizmeti sunan uzmanlar tarafından yeniden tasarlanacak ve ihracat odaklı iş planları oluşturulacak. İŞGEM için bir iş planı ve işletim kılavuzu hazırlanacak ve İŞGEM'in kurumsal kapasitesi artırılacak.
KENDİ MARKALARI OLUŞTURULACAK
Proje bünyesinde işletmelerin ortak kullanımına açık, köme ve pestil ürünleri için pilot üretim ve paketleme ünitesi ile eğitim salonu da oluşturulacak. Paketleme ünitesi ile ürünlerin daha sağlıklı saklanması ve raf ömürlerinin uzaması sağlanırken, bu imkana sahip olmayan girişimciler kendi markalarını oluşturarak iç ve dış piyasaya mallarını daha rahat pazarlayabilecek.
KOBİ’lerin rekabet güçleri eğitimler ve uzun dönemli danışmanlık hizmetleriyle de artırılacak. Güçlü ve tam donanımlı bir altyapı ile KOBİ'lere destek sağlayacak olan Gümüşhane Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi Projesinin, bölgesel girişimciliğin artırılması ve desteklenmesinde öncü rol oynaması bekleniyor.
İbrahim Özdemir-Figen Tok