Kurban bayramı nedeniyle evlerde toplanan etler için en iyi saklama şekli kavurma.
Anadolu’da yüzyıllar boyu etler, kavurma yapılarak saklanırdı. Gümüşhane’nin Tandırlık Köyü Muhtarı Salih Köse bu geleneği devam ettirenlerden biri. Babadan gördüğü şekilde kavurma yapan Köse, en iyi kavurmanın keçiden yapıldığını ifade ediyor.
Keçi etinin bu aylarda en lezzetli et olduğunu söyleyen Köse, kavurmanın tarifini de şu şekilde yapıyor.
“Keçi kesilip soyma işlemi bittikten sonra bir süre bekletilir. Daha sonra kemikleri ile birlikte küçük parçalar haline getirilir. Keçinin yağı ayrı bir kapta eritilerek saklanır. Etteki kıkırdak yapılar kavurmaya konmaz. Konduğu takdirde kavurmada koku olur. Doğranmış et, eritilmiş yağ ile birlikte kazan veya tencerelere konur. Pişirme sürecinde sürekli karıştırılan kavurma, yarı pişmiş duruma geldiğinde tuzu atılır. Ayrıca bu esnada kavurmaya iki bardak sıcak su ilave edilir. Ağzı kapatılan kavurma pişmeye bırakılır. Su eklendiğinde beyazlaşan kavurma suyu, kırmızı renk aldığında kavurma pişmiş demektir. Kazan veya tenceredeki tenekelere, kaplara aktarılarak soğumaya bırakılır.”
Etin En Güzel Hali: Kavurma !!!
Etin En Güzel Hali: Kavurma !!!
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Haberleri
Gümüşhane
Kurban bayramı nedeniyle evlerde toplanan etler için en iyi saklama şekli kavurma.
Paylaş:
Ceren demiralp 6 Ay Önce
Keçi eti nasıl yapılır