Gümüşhane Haberleri

Filinta’ya Gümüşhaneli danışman

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

TRT’nin iddialı dizilerinden Filinta – Bin Yılın Şafağında adlı dizinin tarih danışmanlığı Gümüşhaneli tarihçi Prof.Dr. Necmettin Alkan yapıyor.

TRT’nin iddialı dizilerinden Filinta – Bin Yılın Şafağında adlı dizinin tarih danışmanlığı Gümüşhaneli tarihçi Prof.Dr. Necmettin Alkan yapıyor.

Yakın tarihimizi, o devirde dönen entrikaları, Hollywood ayarındaki mekanı ve çekimleri ile ikinci sezonunda da adından söz ettirmeye devam eden dizi “Dünyayı adaletle yöneten Osmanlı ve onun torunları olan bu büyük milletin; Adaleti sağlarken hayatını kaybeden aziz şehitlerin hatırasına” ithaf ediliyor.

Dizinin tarih danışmanlığını ise Gümüşhaneli akademisyen KTÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Alkan yapıyor. Dizinin daha önceki tarih danışmanı ise yine Gümüşhaneli olan Nihal Atsız'ın oğlu Yağmur Atsız'dı.

Sultan Abdulaziz ve Sultan Abdulhamid dönemi üzerine kurgulanmış senaryosuyla izleyicinin karşısına çıkan dizi her Cuma Saat 20.00'da TRT 1 ekranlarında yayınlanıyor.

Prof. Dr. Necmettin Alkan kimdir

1966 yılında Gümüşhane Köse Altuntaş Köyü’nde doğdu. İlkokulu Altıntaş Köyü’nde tamamladı. 1978 yılında İstanbul’a göç etti. Ümraniye Ortaokulu ve Ümraniye Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden 1990’da mezun oldu. 1991’den itibaren eğitimine Almanya’da devam etti. Diploma denkliğinden dolayı, Freiburg’ta Albert Ludwig Üniversitesi’nde Yakınçağ Tarihi, Sosyal ve İktisat Tarihi ile Şarkiyat Bölümlerinde yeniden yüksek tahsil yapmak zorunda kaldı. II. Abdülhamid ve II. Wilhelm Dönemlerindeki Osmanlı-Alman Münasebetleri doktora tezi ile 2003’te aynı üniversitede Felsefe Doktoru unvanını aldı. Meslekî kariyerine KTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde başladı. Sırasıyla 2003’de Dr. Öğretim Görevlisi ve ardından 2004’de Yrd. Doç. Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yaptı. Aynı üniversitede 2009 yılında Doç. Dr. ve 2014 yılında Profesör oldu. Tarih Bölümü Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Başta “Yakınçağ Osmanlı Tarihi” olmak üzere, “Osmanlı Modernleşme Tarihi”, “Balkan Tarihi” ve “Bosna-Hersek Tarihi”, “Medeniyet Tarihi” ve “Tarih Felsefesi” alanlarıyla ilgileniyor. Üniversite verdiği dersler ise, “Osmanlı Yakınçağ Tarihi (1789-1918)”, “Osmanlı Yenileşmesi ve Fikir Hareketleri”, “Medeniyet Tarihi”, “Sömürgecilik Tarihi”, “Balkan Tarihi” ve “Tarih Felsefesi”dir. Evli olup, beş çocuk babasıdır. Başta tarih alanındaki bilimsel dergilerde olmak üzere, popüler tarih dergileri ve günlük gazetelerde 100’ün üzerinde makale kaleme aldı. 24 bilimsel toplantıya iştirak etti. Çeşitli şehirlerde tarih konferansları verdi. Mahallî ve ulusal yayın yapan TV kanallarında programlara katıldı. Başlıca telif eserleri ise şunlardır: Dağılan Yugoslavya Mozaiğinde Bosna (1995), Die deutsche Weltpolitik und die Konkurrenz der Mächte um das osmanische Erbe. Die deutsch-osmanischen Beziehungen in der deutschen Presse 1890-1909, Lit Verlag, Münster 2003. Avrupa Karikatürlerinde II. Abdulhamid ve Osmanlı İmajı (2006), Mutlakiyetten Meşrutiyete II. Abdülhamid ve Jöntürkler (2009), Selanik İstanbul’a Karşı: 31 Mart Vak’ası ve Sultan II. Abdülhamid’in Tahttan İndirilmesi (2011), Selanik’in Yükselişi: Jön Türkler Abdülhamid’e Karşı 1908 İhtilâli (2012), Ve Selanik Düştü: 1912-1913 Balkan Savaşı ve Hezimeti (2014), Ali Şükrü Bey: Hürriyet Uğruna 39 Yıl (2015)
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.