Gümüşhane Araştırma ve Geliştirme Takımı (GARAGE) 2011 yılından bu yana sıfırdan başlayarak tamamen Gümüşhane Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri tarafından elektrikli araç, 20 bin feete kadar yükselebilen İnsansız Hava Aracı (İHA), drone ve roket üretiyor.
Ürettikleri ve geliştirdikleri projelerle çeşitli yarışmalardan ödül alan GAREGE Takımı Türkiye’de katıldıkları TÜBİTAK ve Roketsan tarafından düzenlenen yarışmalarda mühendislik bölümü öğrencilerine karşı proje geliştiren tek MYO bölümü olma özelliğini de taşıyor.
Gümüşhanelilerin ve Gümüşhane Üniversitesinin göğsünü kabartmaya devam etmek isteyen ancak ürettikleri projeler ve katıldıkları yarışmalara sponsor bulmakta güçlük çeken GAREGE Takımı Gümüşhanelilerden destek bekliyor.
“Elektromobil ve hidromobil projelerimizi daha da geliştirmeyi hedefliyoruz”
Ürettikleri projelerini daha da geliştirmek ve rakiplerinin önüne geçmek için sponsor arayışında olduklarını belirten Gümüşhane Üniversitesi MYO Mekatronik Bölümü 2. sınıf öğrencisi Furkan Kızılet, “Biz Gümüşhane Gümüşhane Araştırma Geliştirme Teknoloji Takımı(GARAGE) olarak TÜBİTAK projelerine 2011 yılından beri katılıyoruz. Roket, İHA, drone, elektromobil, hidromobil ve otonom araçlar tasarlayarak yarışmalara katılıyoruz. Geçtiğimiz yıl Roketsan ve TÜBİTAK tarafından Sakarya’da düzenlenen yarışmada 3.lük kazandık. Başka bir ödülü ise Kocaeli İzmit Körfez pistinde Elektromobil yarışmasından da 10. olduk. Şu anda elektromobil, hidromobil ve iha üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte elektromobil ve hidromobil projelerimizi daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. Hidromobil aracımız tam batarya ile 3 saat gidebiliyor. Aracımız 120 kilometre hıza ulaşabiliyor. 1 depo tam olarak 3 saatte doluyor” dedi
“Bizi destekleyecek sponsor arayışındayız”
Projelerine ve katıldıkları yarışmalarda güçlü bir sponsor desteğine ihtiyaç duyduklarını ancak yeterli destek göremediklerinin altını çizen Kızılet, “Proje çalışmalarımıza pek destek göremiyoruz. Geçen yıl katıldığımız TÜBİTAK yarışmasına yalnızca Kral Pestil sponsor olmuştu. İlerleyen süreçteki elektro mobil, İHA gibi projelerimiz ve katıldığımız yarışma sürecinde bizi destekleyecek sponsor arayışındayız. Görüşmelerimiz devam ediyor ancak sonuç alamıyoruz. Geçmiş yıllarda üniversitemizden projelerimiz için maddi destek olmamıştı ulaşım dışında ama önümüzdeki yıl Gümüşhane Üniversitesi Rektörlüğü paydaş üniversite olarak bize yardımlarını sunma sözü verdi. Tüm sponsorluk anlaşmalarına açığız yeter ki destek görelim” ifadelerini kullandı.
“Araçlarımızı baştan sonra kendi ellerimizle yapıyoruz”
Geliştirdikleri projelerin yalnızca motor, elektrik ya da mühendislik hesaplamalarında kalmayarak aracın tümünü sıfırdan inşa ettikleri belirten GAREGE Takımı üyesi Furkan Kızılet, “Bizim en büyük ayrıcalıklarımızdan biri de tüm araçlarımızı baştan sonra kendi ellerimizle yapıyoruz. Başka üniversitelerde bizim gibi projeler yapan arkadaşlarımız araçlarının gövdesi sanayide yaptırırken biz tamamiyle kendi el işçiliğimizle sıfırdan meydana getiriyoruz. Araçlarımızı önce tasarım ardından araştırma ve geliştirme (arge) çalışmaları yaparak geliştirmeye başlıyoruz. Daha sonra bunları fiili olarak harekete döküyoruz. Önce teknik dış iskeleti yapıldıktan sonra mühendislik hesaplamalı yapıyoruz ve en son yürüme aksanının ardından sıfırdan bir araç üretiyoruz” diye konuştu.
“En verimli şekilde çevremizi korumak istiyoruz”
Doğaya daha az zarar vermek ve geleceğimize sahip çıkmalıyız diyerek sonraki nesillere güzel bir miras bırakmanın projelerinin temelinde yer aldığını belirten Kızılet, “Projemizi, bölümdeki hocalarımız ve arkadaşlarımızla yaklaşık 40 kişilik bir ekiple yapıyoruz. Projelerimizin temel taşı ülkemize daha yararlı teknolojik ürünler kazandırmak ve daha yenilenebilir enerji, benzinli araçların doğaya sağladığı karbondioksit salınımını en aza indirerek en verimli şekilde çevremizi korumak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Haber: Zeynep KAYA
NAZIROĞLU 2 Yıl Önce
Helal olsun size evlatlar