Gümüşhane Haberleri

Girişimcilik engel tanımıyor

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Engelli ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmasını hedefleyen Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), sağlamış olduğu hibe desteğiyle Gümüşhane’de engelli vatandaşları kendi işinin patronu yapıyor.

Engelli ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmasını hedefleyen Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), sağlamış olduğu hibe desteğiyle Gümüşhane’de engelli vatandaşları kendi işinin patronu yapıyor.

İŞKUR ihtiyaç sahibi engellilere ve eski hükümlülere sağladığı 36 bin liraya kadar varan hibe desteğiyle, bu yönde hazırlanan ve desteğe değer bulunan projeler için desteğini ve takibini sürdürüyor.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Gümüşhane Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı, bu kapsamda engellilere yönelik hibe desteğinden yararlanarak, Torul ilçesi Yıldız köyünde Marangozhane ( Mobilya ve Ağaç Ürünleri Üretimi) açan Kadir Şaş’ı iş yerinde ziyaret etti.

“Engelli ve eski hükümlüleri işgücü piyasasına entegre etmeyi amaçlıyoruz”

Ziyaretinde proje sahibi Şaş’la çalışmaları hakkında sohbet eden Aşıcı, daha sonra gazetemize yaptığı açıklamada, engelli vatandaşları başkalarına bağımlı yaşamaktan kurtarmanın en önemli yolunun istihdamdan geçmekte olduğunu belirterek, “Çalışan, üreten ve sürekli gelir elde eden engelli  vatandaşımız aynı zamanda sosyal toplumla da, toplumsal yaşamla da birleşmiş olacaktır. Engelli ve eski hükümlüleri işgücü piyasasına entegre edebilmek amacıyla Türkiye İş Kurumu olarak birçok faaliyet yürütmekteyiz. Bu faaliyetlerimizin birisi de hibe programlarımızdır” diye konuştu.

İŞKUR’un hibesinden bir engelli vatandaş daha iş sahibi oldu

Aşıcı, proje sahibi Kadir Şaş’ın ahşap oyma konusunda oldukça yetenekli biri olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: “Kadir Şaş, kurumumuza gelerek bu konuda bir işyeri açmak istediği ve kendisine nasıl yardım edeceğimiz konusunda bizimle istişarede bulundu. Biz de kendisine hibe programımızdan bahsettik. Hibe programımız 36 bin liraya kadar kendi işini kurma yönünde engelli vatandaşlarımıza verdiğimiz bir proje. Bu proje kapsamında Kadir Şaş kendi programını hazırlayarak, bize verdi. 2015 yılı aralık ayının sonunda vermiş olduğu proje İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurumunda değerlendirildikten sonra, kamu ve sosyal tarafın içerisinde bulunduğu bir kurul tarafından bu yılın Mart ayı sonunda üst kurul tarafından Ankara’da onaylanmıştır. Bu yıl 2016 yılının mayıs ayında da Kadir Şaş’la biz bir sözleşme imzaladık. Ve bu işyeri için malzemelerini almasına, makinalarını almasına ve sanayi elektriğini kurması yönünde kendisine destek olduk. Kadir Şaş’a yaklaşık 27 bin 500 lira ödeme yapılmıştır. 3 yıl boyunca kurumumuzca takip edilecek olan bu proje 3 yıl sonra yani  2019 yılının mayıs ayında tamamıyla Kadir Şaş’a bırakılacaktır.”

Hedeflerinin engelli vatandaşların kendi işlerini kurarak işgücü piyasasına entegreleri olduğunu dile getiren Aşıçı, bu kapsamda 6 projelerinin bulunduğunu, bunlardan 5 tanesinin engelli vatandaşlar,  1 tanesinin de eski hükümlü bir vatandaş için halen devam etmekte olduğunu söyledi.

“Programları 3 yıl takip edeceğiz”

Projelerin toplamda 3 yıl süreceği bilgisini veren Aşıcı, “3 yıl sonra alınmış olan bu malzemelerin hepsini engelli ve eski hükümlümüze bırakacağız. Onlara ait olacak. Biz programları 3 yıl takip edeceğiz. Bugüne kadar Gümüşhane İŞKUR Müdürlüğümüze teslim edilen 2 tane Arıcılık, Pencere Üretim Tesisi (PVC), Bilgisayar Ana Kartları ve Ekran Kartları Tamiri, Pestil İmalathanesi ve Marangozhane ( Mobilya ve Ağaç Ürünleri Üretimi ) konulu toplam 6 proje, ilgili komisyon tarafından değerlendirilmiş, hayata geçirilmiş ve halen devam etmektedir. Bu proje sahiplerine kurumumuzca yaklaşık 165 bin lira ödeme yapılmıştır” şeklinde konuştu.

Başvurular 9 Aralıkta sona erecek

Engelli ve eski hükümlülerin kendi işini kurmasını, engellilerin, mesleki eğitim alarak istihdam edilmesi ve rehabilitasyonunu hedefleyen hibe projelerinin finansmanının  belli sayıda engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezalarından karşılandığını anımsatan Aşıcı, daha sonra şunları kaydetti: “2017/ 1. Dönem hibe programına ilişkin başvuru rehberi www.iskur.gov.tr adresinde yayınlanmıştır. Başvurular 9 Aralık 2016 tarihinde sona erecektir.  İŞKUR’a kayıtlı 18 yaşından büyük, eski hükümlü veya en az yüzde 40 engelli olma şartının arandığı hibe programı için hazırlanan projeler, kamu ve sosyal tarafların temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından değerlendirilecektir.  Başta engellilere yönelik çalışma yapan bütün sivil toplum kuruluşları, Üniversiteler, Belediyeler, Özel Sektör İş Yerleri, Kamu Kurum ve Kuruluşları ile bu kapsamda kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlüler, hazırladıkları projeleri 9 Aralık 2016 tarihine kadar Gümüşhane Çalışma ve İş Kurma İl Müdürlüğüne teslim edebilirler.”

“Devletimizden Allah razı olsun”

Projenin sahibi Kadir Şaş da İŞKUR’un sağlamış olduğu bu hibe desteğinden dolayı oldukça mutlu olduğunu ifade ederek,  “İş-Kur’un hibe desteğini duydum ve başvuru yaptım. Müdürümüz ve oradaki görevliler de bana yardımcı oldu. Projemiz kabul gördü ve 27 bin 500 liralık hibe desteği aldım. Aldığım bu destekle ailemi daha rahat geçindireceğim.  Emeği geçenlerden, devletimizden Allah razı olsun.  Benim gibi ihtiyaç sahibi tüm engelliler bu destekten yararlanabilirler” diye konuştu.

Şaş, açtığı marangozhane ’de ağaç doğrama, ağaç oyma, yayık, külek, kemençe, saz, sofra, masa, kapı gibi çeşitli ağaç ürünlerini yaptığını ve bu ürünleri de  çevre il ve ilçelere sattığını sözlerine ekledi.

İbrahim Özdemir-Figen Tok
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.