18-29 Kasım tarihleri arasında kutlanan Girişimcilik Haftası kapsamında Gümüşhane Üniversitesinde ‘Girişimcilik’ teması adı altında konuk konuşmacıların katılım gösterdiği bir söyleşi programı düzenlendi.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA), TR90 Bölgesi'nde faaliyet gösteren tüm üniversitelerde girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi adına 18-29 Kasım tarihlerini “Girişimcilik Haftası” ilan etmesiyle birlikte Gümüşhane Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen program açılış konuşmaları başladı ve ardından başarı hikâyelerinin anlatılmasıyla devam etti.
Gençlerin girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak değerlendirmeleri için girişimcilik temasını gündemde tutmaya yönelik farkındalık oluşturulması amacıyla düzenlenen program kapsamında 18-19 Kasım tarihlerinde Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde İnovasyon Kampı gerçekleştirildi. Bölgelerarası üniversitelerde 4 farklı üniversiteden 10 grubun yarıştığı programda Gümüşhane Üniversitesi öğrencileri Ahmet Muhammed Boğaz, Nuri Erdoğan ve Mehtap Yazgan inovasyon programında proje birincisi oldular. Hazırladıkları projeyi Kongre Merkezi’nde katılımcılara tanıtan öğrencilerimiz, projeden olumlu geri dönüşümler aldı.
Faaliyet kapsamında kendi girişimini kurmuş başarılı girişimcilerin tecrübelerini ve başarılarında rol oynayan kritik noktaları aktaracakları söyleşi programının açılış konuşması Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Gümüşhane İl Temsilcisi ve Girişimcilik Çalışma Grubu Üyesi Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Çavuşoğlu tarafından yapıldı.
Çavuşoğlu yaptığı açılış konuşmasında, “Girişimcilik en temel ifadeyle kâr amacı ile riski üstüne alan ve iş kuran kişinin atılım olarak ifade edilebilir ki özellikle son yıllarda her yerde sıkça telaffuz edilen bir konu haline gelmiştir. Kurumsal şirketlerdeki çalışma şartlarının ağır olması ve daha fazla para kazanma düşüncesi genel olarak insanları yeni girişimler yapmaya itmektedir. Dünyanın en kapsamlı girişimcilik projesi sayılan Küresel Girişimcilik Monitörü (GEM) 2016 raporu sonuçlarına baktığımızda ülkemizin girişimcilik istatistikleri kendi kategorisinde yer alan ülkeler bazında hatırı sayılır bir konumda olduğunu görmekteyiz. Dünya genelinde girişimcilerin % 55’i önümüzdeki beş yıl içinde 6 veya daha fazla iş yaratmayı düşünen girişimci sayısı % 48’1’dir. Araştırmaya katılan 62 ülke arasında ülkemiz 2’nci sırada yer almaktadır. Tüm bu bilgiler ışığında, ülkemiz ve bölgemizdeki girişimcilik faaliyetlerini daha da canlandırmak ve girişimcilik ekosisteminde yer alan hizmet sağlayıcıların kurumsal kapasitelerinin ve hizmet kalitelerinin geliştirilmesi amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı DOKA 2020-2023 yılları arasında çeşitli faaliyetler yürütmeyi planlamıştır. Bu kapsamda TR90 Bölgesi (Doğu Karadeniz Bölgesi)’nde faaliyet gösteren tüm üniversitelerin kuluçka merkezleri, teknoparkları, teknoloji transfer ofisleri veya bu oluşumları bulunmayan üniversitelerde de girişimcilik konusunda çalışma yürüten akademisyenleri ile bölgesel bazda hareket etmek, tecrübe paylaşımı ve girişimcilik ekosisteminde yol haritası çizmek üzere bir çalışma grubu oluşturarak bu faaliyetleri yürütmektedir. Üniversitemizde 20-22 Kasım tarihleri arasında girişimcilik temasıyla düzenlenen söyleşi programında üniversitelerden akademisyenlerin ve kamu kurumundan uzmanların katılımı ile başarılı girişimcilerin hikâyeleri paylaşılacaktır. Bu amaçla programın yapılmasında desteklerini esirgemeyen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere DOKA’ya, Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ve Rektör Yardımcısı Bahri Bayram’a, İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Ş. Arslan’a, İşletme ve İktisat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Tatlı’ya ve son olarak programın eksiksiz bir şekilde tamamlanmasında emek gösteren öğrenci kulüpleri Damla Kulübü, Çaylak Reklamcılık Kulübü, Genç Girişimciler Kulübü, Tiyatro Kulübü ve diğer katılım gösteren kulüplerimize teşekkür ediyor, programın faydalı geçmesini temenni ediyorum” sözlerine yer verdi.
Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise düzenlenen program hakkında düşüncelerini dile getiren konuşmasında, “Aslında biz adaptasyon kabiliyeti son derece yüksek bir milletiz. 1970’li yıllarda Libya’da inşaat şirketlerimiz vardı. İşçilerimiz +60 derece gibi yüksek sıcaklıklar altında uzun zaman boyunca inşaat yaptılar. Zamanla Kaddafi döneminde şirketler yaptıkları işlerden ücret alamamaya başladılar. İşçilerimiz de geri dönmeye başladılar. 1980’li yılların sonunda komünizmin çökmesi ve Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte bizim inşaat firmalarımız Rusya’da inşaat sektörünü eline geçirdi. Bu sefer Vladivostok’ta dünyanın en soğuk yerlerinin birinde -50 derecede aynı işte çalışmaya başladılar. Yani bizim insanımız 110 derece genliğe sahip alanda aynı işi başarıyla sürdürebiliyor. Konu girişimcilik olunca, girişimcilik ekosistemi gibi bir kavram ortaya çıkıyor. Bu kavram ilgisi girişimcilik olan herkesin çok sık kullandığı bir kavramdır. Choen tarafından girişimcilik ekosistemi şu şekilde tanımlanıyor; Aynı coğrafyayı paylaşan aktörlerin birbirleriyle uyum içerisinde sürdürülebilir kalkınma için kendilerini adanmışlıklarıdır. Girişimcilik ekosisteminin üç temel bileşeni vardır: Girişimciler, örgütler ve kurumlar. Bizim şuan yaptığımız etkinlik bir kurum etkinliğidir. Çünkü üniversiteler girişimcilik ekosisteminin önemli kurumlarıdır. Girişim için orijinal bir fikir gerekiyor. Aktörlerin bir araya gelmesi ve iletişim sıkıntısı yaşamadan uyum içerisinde bir arada çalışmaları gerekiyor. Diğer yandan girişimcilik ekosistemi bir takım yeni kavramları kullanmamıza vesile oldu. Start-up, melek yatırımcılar gibi daha önceden kullanılmayan birçok kavramları hayatımıza taşıdı. Bu etkinliğin düzenlenmesinde Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bahri Bayram’a, kurumumuz adına KÜSİ Temsilcimiz Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Çavuşoğlu’na, bütün dekanlarımıza, emeği geçen yöneticilerimize, öğretim üyelerimize ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum. Trabzon’daki İnovasyon etkinliği kampında üniversitemizi başarıyla temsil eden öğrencilerimizi de yürekten kutluyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.
İş fikri olan öğrencilerin fikirlerini hayata geçirmek için yol haritalarını ve öğrencilerin profesyonel iş hayatındaki başarılarını da şekillendirmeleri hedeflenen etkinlikte, KOSGEB Gümüşhane Hizmet Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Melike Çelikkıran ve DOKA Gümüşhane Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Serkan Atabaş ‘Girişimcilik Fırsatları’ başlıklı sunumlar gerçekleştirdi.
İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Burak Türten de ‘Başarı Hikâyesi’ başlıklı sunumunda bugüne kadar yaptığı çalışmaları, aldığı başarı ödüllerini ve Gümüşhane Üniversitesi Film Atölyesi’nin kuruluş hikâyelerini anlattı.