Gümüşhane Haberleri

Giysi Paylaşım Odası Projesi yeniden hayata döndü

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane Üniversitesi bünyesinde yer alan Giysi Paylaşım Odası Projesi 7 yıldır gönüllülük örneklerinin en güzelini yaşatmaya kısa bir aranın ardından devam ediyor.

Gümüşhane Üniversitesi Sosyoloji Bölümü akademisyen ve öğrencilerinin 2017 yılından bugüne dek yürüttükleri “Giysi Paylaşım Odası” projesi paylaşma ve dayanışmanın en kıymetli örneklerinden biri olma özelliğini sürdürüyor. 

Pandemi ve uzaktan eğitim sürecinin sonlanmasıyla Gümüşhane Üniversitesi Merkez Kampüsünde yer alan prefabrik konutta varlığını sürdürmeye yeniden başlayan proje, ihtiyaç sahibi öğrencilere ücretsiz şekilde kıyafet desteği sağlıyor.

Proje bağış yapanları manevi olarak iyi hissetmelerinin yanı sıra tüketim çılgınlığından doğan fazla ürünlerinde ihtiyaç sahiplerine ulaşmasına vesile oluyor. 

“Projemiz gönüllülük esasına dayalı olarak ayakta durabilen bir çalışma”

Projenin öğrencilerin desteğine ve gönüllülüğüne dayandığını kaydeden Giysi Paylaşım Odası Projesi Koordinatörü Sosyoloji Bölümü Arş Gör. Alperen Gençosmanoğlu, “Projemizin mimarı daha önce bölümümüzde görev yapan Doç. Dr. Orhan Bingöl hocamızdır. Şu anda projenin koordinatörlüğünü ben ve yine Sosyoloji Bölümünden Doç. Dr. Sefa Erbaş hocamız ile birlikte yürütmekteyiz. 2017 yılında başlayan projemiz daha sonra pandemi süreci ve uzaktan eğitimin devreye girmesi ile aksamıştı. Ancak bu yıl dönem ortası itibari ile yeniden aktif hale getirmiş bulunmaktayız. Projemiz var oluş itibariyle öğrencilerimizin desteğine ve gönüllülüğüne dayanmaktadır. Bağışlar ve ihtiyacını karşılayan öğrencilerimizin yanı sıra giysi paylaşım odamızın kontrol altında tutulması ve işlerin yürümesi için yine Sosyoloji bölümü öğrencilerimiz gönüllü olarak burada çalışıyorlar. Ama bu noktada Sosyoloji bölümü öğrencilerimizin dışında başka bölümlerde okuyan öğrencilerimize de kapılarımız her zaman açık. Çünkü projemiz gönüllülük esasına dayalı olarak ayakta durabilen bir çalışma aksi halde yürütmek mümkün olmaz. Buradaki amacımız, öğrencilerimizin ve kampüsümüzdeki tüm bileşenlerin gelip buradan ihtiyacı olduğu kıyafetleri buradan ücretsiz bir şekilde alabildiği bir sistem oluşturabilmek. Sistemin işleyişinde hem şefaflık hem de gizlilik esastır. Buraya gelen ve ihtiyacı dahilinde bir ürün alan kişinin kim olduğu sorulmadığı gibi kayıt altına da alınmaz. Yalnızca hangi ürünün alındığı not edilir” dedi.

“Daha fazla ihtiyaç sahibi öğrencimize ulaşmamız ancak daha fazla bağış ve duyuru ile mümkün”

Gerek öğrencililer gerekse akademisyenler dahil gönüllü olan herkese ulaşarak onlardan kullanılabilecek durumda olan temiz kıyafet ya da ayakkabı gibi ürünleri bağışlamalarını istediklerini ifade eden Gençosmanoğlu, “Böylelikle yeni kaynaklar sağlarken aynı zamanda da israfı önlemeye katkı da sunmuş oluyorlar. İsrafın önüne geçmek için yapılabilecek en güzel adım dolaplarımızdan başlamak olabilir. Bağışçılarımız bu şekilde ihtiyacı olan öğrencilerimizin mutluluk sebebi olurken aynı zaman da duygusal olarak kendilerini de iyi hissetmiş oluyorlar. Tüm bunların yanı sıra yardımlaşma ve dayanışma duygularımızı da aktif hale getirmiş oluyoruz. Böylelikle toplumsal dayanışma ve yardımlaşma ruhunu dinç tutarken aynı zamanda da kampüsümüzde bulunan herkesin aidiyet duygusunu pekiştirmek amacıyla bu çabanın içinde bulunuyoruz. Projemizin parçası olan herkes bu dayanışma ağının bir parçası haline geliyor. Önceki yıllarda 3 yıl boyunca kesintisiz aktif ilerlettiğimiz Giysi Paylaşım Projemiz’e hem Gümüşhane hem de Gümüşhane dışından pek çok işletmeci oldukça destekte bulunmuştu. Daha fazla ihtiyaç sahibi öğrencimize ulaşmamız ancak daha fazla bağış ve duyuru ile mümkün. İnsanların içindeki yardımlaşma ve dayanışma isteğinin fiiliyata dönüşmesi uygun faaliyetlerle karşılaşması ile mümkün olabiliyor” diye konuştu.

“Elimizde yeterince kışlık kıyafet yok”

Burada gönüllü olarak çalışmak beni çok iyi hissettiriyor vurgusunu yapan Giysi Paylaşım Odası Projesi Gönüllüsü ve Sosyoloji bölümü 2. sınıf öğrencisi Melike Yılmaz ise projede görev yapmanın kendisini çok hissettirdiğini belirterek, “Ben ve arkadaşlarım burada kıyafet almak ya da vermek isteyen arkadaşlarımıza yardımcı olmak için giysi paylaşım odamızda gönüllü olarak çalışıyoruz. Dersimiz bittiğinde buraya geliyoruz dersimiz varsa nöbetimizi başka bir arkadaşımıza devrediyoruz. Böylelikle dönüşümlü olarak burada bulunuyor ve projemiz derslerimizi aksatmadan destek oluyoruz. Burada gönüllü olarak çalışmak beni çok iyi hissettiriyor. İnsanlara yardımcı olabilmek ve bir yardım projesinde yer alabilmek çok güzel. Şuan burada eksikliğini hissettiğimiz en önemli şeylerden biri mont ve erkek kıyafetleri. Kış aylarındayız havalar Gümüşhane’de artık iyice soğudu ama bizim elimizde yeterince kışlık kıyafet yok. Eldiven, atkı, mont, bot ve erkek kıyafetlerine ihtiyacımız var. Bunları kendi imkanlarıyla tedarik edemeyen arkadaşlarımızdan giysi odamıza gelenler oluyor ama ne yazık ki çoğu elleri boş dönüyor” dedi.

Haber: Zeynep KAYA

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.