Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay, kamu kurumlarından şehir adına beklentilerini ve önerilerini açıkladı.
Geçtiğimiz günlerde Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz’un da katılımıyla Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen Kamu - Özel Sektör İstişare Toplantısında hazırlanan detaylı sunumda ilimizi yakından ilgilendiren konular 14 maddede açıklandı.
Odaların, 5174 sayılı Kanun Kapsamında üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslekî disiplin, ahlâk ve dayanışmayı korumak ve bu Kanunda yazılı hizmetler ile mevzuatla odalara verilen görevleri yerine getirmek amacıyla kurulan, tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlar olduğunu ifade eden Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay, “İlimizin aciliyetle ele alınması ve hızla çözümlenmesi gereken sorunları var. Arkadaşlarımızla uzun ve titiz bir çalışma sonucunda hazırladığımız raporu kamuoyu ile paylaştık. Sayın Valimizin de katıldığı toplantıda kamu kurumlarımızdan beklentilerimizi ve önerilerimizi açıkladık. Dikkate alınarak gerekli çalışmaların yapılacağını umut ediyoruz” dedi.
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen Kamu - Özel Sektör İstişare Toplantısında açıklanan maddeler şu şekilde;
1- Pirahmet Köyü kavşağı ile Torul ilçemiz arasındaki Transit yol güzergahı sağlı, sollu Ticaret Alanı olarak düzenlenmeli, planlanmalı.
2- Otoparklarımız yetersizdir. Caddelere parkeden araçlar esnaf ve tüccarın ticaretini olumsuz etkiliyor. Yeterli otoparklar yapılarak işyerlerinin önü araç parkı işgalinden kurtarılması gereklidir.
3- Hafriyat döküm sahaları tespit edilerek inşaat yatırımcılarının önü açılmalı.
4- Karaca Mağarası yol ayrımındaki transit yola cephe 125 ada 1 parseldeki hazine arsasındaki inşaat şantiyesi kaldırılarak bu araziye İpekyolu doğal ve yöresel ürünler turizm ticaret merkezi veya Küçük Sanayi Sitesi gibi genele hitabeden bir proje yapılmalı.
5- Gümüşhane Merkez ilçe civarında uygun olan mera, hazine, orman olmayan orman arazileri tespit edilip, gerekli çalışmalar yapılarak 500 m2 - 1.000 m2 parseller hazırlanıp, özel sektöre ve turizm yatırımcısına açılmalı. Buralarda hem ticari mekanlar, hem de dağ ve yayla mahalleleri kurulması sağlanmalı.
6- Kamu kurumlarının mal ve hizmet alımlarının il dışından yapılmasını doğru bulmuyoruz. İlimizde her türlü mal ve hizmeti sunacak özel sektör mevcuttur.
7- Tüketici Hakem Heyeti Kurulu üyeleri, tüketici ağırlıklı olarak esnaf aleyhine 1 Esnaf temsilcisi, 4 tüketiciden kurulmuş. Kararların %90'ı bilgisizlikten esnaf aleyhine veriliyor. 500,00-TL'lik hakem heyeti kararının iptali için 550,00-TL'lik masrafla dava açabiliyorsunuz. Birçok karar haksız yere esnafı mağdur ediyor. Hakem heyetinin onayladığı şikayetlerin yaklaşık % 80'i bankalarla ilgili şikayetler olmakla beraber, sanki bütün şikayetlerden esnaf sorumlu gibi algı oluşturuluyor. Heyet bu konuda daha hassas çalışmalı.
8- Kamu kurumları hata yapınca mahkemeye gidin, ya da maddi hata diyorlar. Özel sektör hata yapınca ceza kesiyorlar.
9- Biz oda olarak son beş yıldır üniversite öğrencilerine, Ticaret ve Sanayi Odası olarak müşteri memnuniyeti anketi yaptırıyoruz. Ortalama % 87,41 çıkıyor. Kamu kurumları da bu anketi yaptırmalı. Kamu kurumları da müşteri memnuniyetini esas almalı.
10- Kamu Kurumlarının Ticaret ve Sanayi Odasının iş ve işleyişi ile ilgili karar vermeleri, yönlendirme yapmaları doğru değil. Kooperatif genel kurul tescillerinin gerekli olup olmadığını kamu kurumları bilemez. Bazı Kamu Kurumlarının yanlış yönlendirmeleri birçok Kooperatifin kapanmasına ve mağdur olmasına sebep olmuştur.
11- Sanayi Sicil Belgesi verilirken diğer Odalardan alınan Kapasite Raporlarının kabul edilmesi yasal değildir. Yasal olarak Kapasite Raporlarının işletmenin bulunduğu yerdeki Ticaret ve Sanayi Odasından alınma mecburiyeti vardır.
12- Belediyeler ve Özel İdareler tarafından İşyeri Ruhsatları verilirken, işletmelerin bulunduğu yerdeki Odalardan Ticari ikametgah veya Oda Kayıt Belgesi istemeleri zorunludur. Başka bir ilden alınmış olan Oda belgesi ile işyeri ruhsatı verilmesi kanuni değildir. Bunun sonucunda işetmelere ceza yazılması ve yıllarca sürecek mahkeme süreci yaşanmaktadır. Bu itibarla Belediyeler, Özel İdareler ruhsat verirken işletmelerin bulunduğu yerin adresini gösteren Oda belgesi istemelidirler. Belediyelerin ve Özel İdarelerin, İşletmenin olduğu yerden Oda Belgesi istemeden verdikleri ruhsatlar ceza ve dava konusudur.
13- Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesindeki müzemizde yetkili yoktur. Müze Müdürlüğüne atama yapılarak Trabzon’a bağımlı olmaktan kurtulmalıyız.
14- Transit yoldan Ahmet Ziyaüddin Caddesi ve Fuadiye Caddelerinin girişlerine nizami kavşak düzenlemeleri yapılmalıdır.
GTSO, Kamu’dan Beklentilerini açıkladı
GTSO, Kamu’dan Beklentilerini açıkladı
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Haberleri
Gümüşhane
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay, kamu kurumlarından şehir adına beklentilerini ve önerilerini açıkladı.
Paylaş: