Gümüşhane Haberleri

GÜÇDER'den Geri Dönüşüme İlk Adım

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüştuğ Vadisi Çevre Koruma Kültür ve Turizm Derneği’nin (GÜÇDER) hazırladığı ‘Bilinçli Toplum Temiz Çevre’ adlı proje ile Torul ilçe merkezinde ve Gümüştuğ Çit Deresi Köylerinde geri dönüşüm projesi başlatarak örnek bir adım attı.

Gümüştuğ Vadisi Çevre Koruma Kültür ve Turizm Derneği’nin  (GÜÇDER) hazırladığı ‘Bilinçli Toplum Temiz Çevre’ adlı proje ile Torul ilçe merkezinde ve Gümüştuğ Çit Deresi Köylerinde geri dönüşüm projesi başlatarak örnek bir adım attı.

Proje kapsamında yöre halkı çevre eğitimi seminerleri ile bilinçlendirilerek köylere ve Torul ilçe merkezinde belirli noktalara pil ve ambalaj atığı konteynırları konularak beş çeşit ambalaj atığı, evsel atıklar ile karıştırılmadan ayrı ayrı toplanarak ekonomiye kazandırılacak.

Dernek Başkanı Mehmet Dede, yaptığı açıklamada “Bilgi çağında yaşıyoruz, tükettiğimiz hemen hemen her şey ambalaj ile satılıyor, alıyoruz, kullanıyoruz sonrasını düşünmeden evsel atıklar ile karıştırarak çöpe veya rastgele çevreye atıyoruz. Ürettiğimiz atıkların hepsinin üzerinde teknik kodları bulunmaktadır. Bunların çoğu geri dönüştürülebilir maddelerden üretilmekte ve tekrar hammadde olarak kullanılabilmektedir. Bu konuda tüketiciler olarak bilinç düzeyimiz düşük olduğu kadar yerel yönetimlerce de henüz gerekli altyapı oluşturamamış durumdadır. Bu durumu Harşit Çayı ve Torul Barajının kenarlarına baktığımızda daha iyi görebiliriz. Çevreye attığımız her şey bir şekilde derelere karışıp oradan da göllerde ve göl kenarlarında birikmektedir. Oysa ülkemiz için bu iki taraflı ekonomik kayıp anlamına geliyor. Bir taraftan temizleme maliyeti yüksek çevre kirliliğine neden oluyoruz.  Diğer taraftan da tekrar hammadde olarak kullanılabilecek bu atıkların ekonomik olarak değerlendirilemiyor.  Bizler de dernek olarak bu durumun değişmesi için bir adım atmamız gerektiğini düşündük ve “Bir Seçenek Daha Var” diyerek bu projeyi hazırladık. Gümüşhane Valiliği ve İç İçişleri Bakanlığımız uygun buldular ve finansal destek sağlandı. Proje kapsamında şu ana kadar 700’e yakın ilk ve orta öğrenim çağındaki öğrenciyi çevre mühendisi ve biyologlar tarafından verilen çevre eğitimi seminerleri ile buluşturduk. Bu eğitimlerimizi yıl boyunca Torul Merkezde ve Gümüştuğ-Çit deresindeki köylerde yaşayan vatandaşlarımızı kapsayacak şekilde sürdüreceğiz. Yine proje kapsamında 1000 adet ham bez kumaş çanta yaptırdık öğrencilerimize ve vatandaşlarımıza dağıtmaktayız.  Projemizin ana faaliyeti olarak çeşitli boylarda olmak 129 adet konteynır aldık bunları da yaz başına kadar Torul ilçe merkezinde ve Gümüştuğ-Çit Deresinde bulunan köylerdeki uygun noktalara yerleştireceğiz. Bu köylerde vatandaşlarımızın çöplük olarak kullandığı alanları çöp toplama etkinlikleri yaparak temizleyerek eski doğal haline kavuşturmayı hedefliyoruz. Buralarda artık insanımız kullandığı ürünün ambalajını bundan sonra rastgele doğaya bırakmayacak, derelere atmayacak. Bu konteynırlarda ayrı ayrı toplanılan pil, cam, plastik, kağıt metal gibi atıklar bağlantı kurduğumuz firmalar tarafından boşaltıp götürecek. Ümit ediyoruz ülke ekonomisine değer katacak bu atıkları Gümüşhane’de ilk olan bu projemiz ile dere ve göllerimizde bundan sonra görmeyeceğiz.” dedi.

Dede, eğitim seminerlerinde katılımcılara; çevre ve halk sağlığı, çevre kirliliği, çevre, ekosistem, sağlık, ekoloji, çevre sağlığı, çevre eğitimi nedir? çevre kirliliği nedir? çevre kirliliğinin nedenleri, çevre kirliliği çeşitleri, başlıca çevre sorunları, toprak, hava, su, gürültü kirliliği, elektromanyetik kirlilik, görüntü kirliliği, ışık kirliliği, yerelde öne çıkan çevre sorunları, plastiklerin kullanımı ve tehlikeleri, plastiklerin insan ve çevre sağlığı açısından tehlikesi, evimizdeki tehlikeli atıklar (pil, yağ, kimyasal vb.), ambalaj atıkları ve geri dönüşüm, bizler ne yapabiliriz konularında eğitim verildi ve katılımcıların önerileri alındı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.