Gümüşhane Haberleri

GÜ'de 'Çalışma Hayatında İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri' Düzenlendi

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane Üniversitesi’nde (GÜ) “Çalışma Hayatında İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları” konulu seminer düzenlendi.

Gümüşhane Üniversitesi’nde (GÜ) “Çalışma Hayatında İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları” konulu seminer düzenlendi.

Gümüşhane Meslek Yüksekokulu Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü İş Sağlığı ve Güvenliği Programınca organize edilen ve Sağlık Yüksekokulu Çok Amaçlı Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminer, Soma’da meydana gelen maden kazasında hayatını kaybeden işçiler için saygı duruşuyla başladı.

Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Program Koordinatörü ve A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Dr. Selçuk Sincar’ın konuşmacı olarak katıldığı seminer kapsamında, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, risk analizi, acil durum eylem planı ve geçtiğimiz günlerde Soma’da meydana gelen maden kazasının nedenleri üzerine konuşuldu.

İş sağlığı ve güvenliğinin ana amacının, insanın en temel hakkı olan yaşama hakkını tehdit eden tehlikelerden korumak ve daha sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak olduğunu belirten Sincar,  iş sağlığı ve güvenliğinin temelinde toplumda ve çalışma hayatında güvenlik kültürünün oluşturulması ve bunun alışkanlık haline getirilmesi olduğunu söyledi.

Sincar, işe uygun eleman alımının iş sağlığı ve güvenliği açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Çalışana görev verirken çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne almak, çalışanları eğitmek, toplu koruma tedbirlerine göre öncelik vermek, risklerle kaynağında mücadele etmek, çalışanlara uygun talimatlar vermek, iş yerinde uygulanacak iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri, çalışma şekilleri ve üretim yöntemleri, çalışanların sağlık ve güvenliği yönünden korunma düzeyini yükseltecek ve iş yerinin idari yapılanmasının her kademesinde uygulanabilir nitelikte olmasını sağlayacaktır” dedi.

İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının bir takım oyunu olduğunu ve iş yerinde çalışanların tümünün katılımının ve sorumluluğa ortak olmasının sağlanması gerektiğini ifade eden Sincar, “İş sağlığı ve güvenliği sisteminin başarısı; kişilerin güvenliğini tehdit eden davranışları izlemesi ve bildirilmesi ilkesine dayandığından, duyumlar cezalandırma ve kınama fırsatı gibi görünmemelidir. İş sağlığı ve güvenliğinde öncelikle yaptığımız işi en iyi şekilde öğrenmemiz gerekiyor. Çalıştığımız iş ekipmanlarını tanımamız da çok önemli. İşimizi ve ekipmanlarını bilirsek gelebilecek tehlikeleri de bilerek önlem almayı alışkanlık haile getiririz. En çabuk biten işin, devamlı önlemleri alınarak yapılan iş olduğunu unutmamalıyız” şeklinde konuştu.

İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili daha birçok önemli hususun anlatıldığı seminer, GÜ Sağlık Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aydın Kıvanç’ın konuşmacı Dr. Selçuk Sincar’a teşekkür belgesi ve plaket takdimiyle sona erdi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.