Dr. Öğr. Üyesi Murat Ödemiş’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen programa Bayburt Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programından Öğr. Gör. Mehmet Nazikgül konuk oldu.
Konuk katılımcı Öğr. Gör. Mehmet Nazikgül pastacılık mesleğini farklı açılardan ele alarak öncelikle mesleki kariyerinin başında olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencilerine pastacılık mesleğine nasıl adım atacakları, meslekte başarılı olmaları için hangi eğitimlerden geçmeleri gerektiğini ve hangi eğitim kurumlarını ve kursları tercih edebilecekleri hakkında bilgiler verdi.
Söyleşi programı öncesinde mesleki kariyeri ile ilgili bilgiler veren Öğr. Gör. Mehmet Nazikgül, yaklaşık 20 yıldır pastacılık mesleğinin içerisinde yer aldığını ve bir şehir pastanesinin imalathanesinde mesleğe başladığını ifade etti.
Pasta şefi adaylarında bulunması gereken özellikleri sıralayan Öğr. Gör. Mehmet Nazikgül; “Sanatsal yönlerinin güçlü olması, ekip çalışmasına uyumlu olmaları, liderlik vasıflarının olması gibi özelliklere sahip olmaları gerekiyor” diyerek, dünyaca ünlü pasta şeflerinden örnekler verip öğrencilerimize mesleki kariyerlerinin gelişimi açısından ışık tutmaya çalıştı.
Unlu mamüller, dondurma, sütlü tatlılar, tatlı çeşitleri, yaş pasta, kuru pasta gibi pastacılık alt bileşenlerine de değinen Öğr. Gör. Mehmet Nazikgül, sunumunun devamında pastacılık mesleğinin istihdam olanakları ile ilgili de bilgiler vererek eski ve yeni trend çikolata çeşitlerine, çikolata temperleme işlemlerine, dünyaca ünlü çikolata markalarına, pastacılıktaki yeni akımlara değindi.
Gerçekleştirilen sunumun ardından izleyenlerden gelen sorular cevaplandırıldı. Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim Beyza Öztürk Sarıkaya, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Çalık, moderatör Dr. Öğr. Üyesi Murat Ödemiş, Fakülte akademisyenleri ve öğrencilerin katıldığı ve yaklaşık 1,5 saat süren söyleşi, katılımcıların karşılıklı iyi dileklerde bulunmasının ardından sona erdi.
Gerçekleştirilen çevrimiçi söyleşi programı hakkında değerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, şunları söyledi: “Ülkemiz özellikle gastronomi turizmi alanında zengin bir içeriğe sahip. Çeşitliliği ve farklı tatlarıyla Türk mutfağımız dünyada en iyi ilk 10 sıralaması içerisinde yer alıyor. Tabi burada kültür turizmi yelpazesinde tatlıların da yeri büyük bir pay alıyor. Özellikle de pastacılık alanında ülkemizin gelişmesi ve kaliteli içerikler sunması bu alanda yetişmiş uzmanlarımızın tecrübe aktarımıyla mümküdür. Bu amaçla da Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından gerçekleştirilen ‘Farklı Yönleriyle Pastacılık’ konulu çevrim içi söyleşi programına katılarak, değerli bilgileriyle öğrencilerimizin ufuklarını açan Öğr. Gör. Mehmet Nazikgül’e ve programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Programa katılan öğrencilere katılım sertifikası verilen etkinlik kaydını aşağıdaki bağlantıdan izlenebiliyor.