Gümüşhane Haberleri

GÜ’de sanal laboratuvar hizmete giriyor

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 15 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirilen 2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde ilk kez kamuoyu ile paylaşılan “YÖK Sanal Laboratuvar Projesi” YÖK’te düzenlenen bir toplantı ile tanıtıldı. Projeye Gümüşhane Üniversitesi de dahil.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 15 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirilen 2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde ilk kez kamuoyu ile paylaşılan “YÖK Sanal Laboratuvar Projesi” YÖK’te düzenlenen bir toplantı ile tanıtıldı. Projeye Gümüşhane Üniversitesi de dahil.

18 üniversitenin Fen ve Mühendislik Fakülteleri ile Meslek Yüksekokullarının çeşitli programlarında öğrenim gören yaklaşık 15 bin civarındaki öğrencinin hizmetine sunulacak olan YÖK Sanal Laboratuvar Uygulaması projesi içerisinde Gümüşhane Üniversitesi de yer alıyor.  

26 Ekim 2020 tarihinden itibaren başlayacak olan proje için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK olarak yeni ve yenilikçi pek çok proje ve uygulamayı hayata geçirdiklerini söyledi. YÖK’ü, yükseköğretim politikaları yapan ve uygulayan, bilim hayatını; çeşitlilik, misyon farklılaşması, ihtisaslaşma, öncelikli alanlar, hedef odaklı uluslarasılaşma, açık bilim-açık erişim, dijital dönüşüm, kritik teknolojiler gibi kavramlar etrafında yeniden yapılandıran, sistemi dönüştüren ve bu esnada eylem içinde kendisi de dönüşen bir kurum haline getirdiklerini belirten Saraç, bütün bunlardan dolayı da değişen iş yapış şekli, değişen öncelikleri ve değişen yapısı dolayısıyla artık YÖK’ü ‘Yeni YÖK’ olarak adlandırdıklarını ifade etti.

Sanal Laboratuvar uygulaması projesine değinen Saraç, küresel salgın nedeniyle geçen Mart ayında üniversitelerde uzaktan öğretime geçildiğini ve bununla birlikte laboratuvar uygulamaları gerektiren derslere ilişkin çözümler arandığını belirterek, “Bu salgın ortaya çıkmadan önce başlattığımız Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında uygulamaya koyduğumuz faaliyetlerimiz bu dönemde bizlere önemli katkıları ve dersleri verecek öğretim üyelerine gerekli eğitim verildi. 26 Ekim 2020 tarihinden itibaren YÖK Sanal Laboratuvar uygulaması ilk aşamada Dijital Dönüşüm Projesinde yer alan 18 üniversitemizin hizmetine sunulacaktır. Uygulamaya girişler e-devlet üzerinden gerçekleştirilecektir. Ayrıca bu uygulama salgın dönemiyle sınırlı bir uygulama değil. Bu uygulamayı, eğitim-öğretimin niteliğini artırıcı ve salgın süreci sonrasında kullanılmak üzere kurguladık. YÖK'ün bu projesinin hayata geçmesi için TÜBİTAK büyük bir katkı verdi. Diğer taraftan da farklı üniversitelerden 24 akademisyen de bu projede görev aldı. Bu hocalarımızın katkılarındaki motivasyonları ise sadece mesleklerine verdikleri önem idi. Diğer bir ifade ile akademide idealist hocalarımızın da bulunduğunu kendileri gösterdiler.” şeklinde konuştu.

Projeye dahil olan Gümüşhane Üniversitesi adına yapılan tanıtım toplantısına katılan Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, projenin önemini şu sözlerle aktardı: “Yükseköğretim Kurulumuz, Yeni YÖK vizyonu ile Yükseköğretim tarihinde birer ilk olma özelliğine sahip yeni ve yenilikçi pek çok proje ve uygulamayı hayata geçirdi. Küresel salgın nedeniyle geçtiğimiz Mart ayında üniversitelerde uzaktan öğretime geçilmesiyle birlikte laboratuvar uygulamaları gerektiren derslere ilişkin çözümler aranmaya başlanmıştı. Tabi üniversitemizde de Lisans, Ön Lisans ve Lisansüstü eğitim düzeyinde pek çok Laboratuvar uygulama derslerimiz bulunduğundan hiç vakit kaybetmeden, YÖK Sanal Laboratuvarı uygulaması projesine dâhil edilen 18 üniversite arasından yerimizi aldık. Proje kapsamında kimya alanında 6, fizik alanında 4 deneyin tamamlandığı bilgisini aldık. Bu yılın sonuna kadar kimyada 14, fizikte 10 deneyin tamamlanmasının hedeflendiği ve ayrıca sanal laboratuvarda konu anlatımı, deney uygulamaları ve değerlendirme çalışmalarının da yapılacağı bilgisi paylaşıldı. Her deneyde konu anlatım videosu ve PDF dosyası yer alıyor. Öğrenci deneye başlamadan önce bu videoyu izliyor. Laboratuvara girmeden önce o deneyle ilgili öğrencinin yetkinliğini ve bilgisini ölçen ‘evet/ hayır’ şeklindeki kapalı uçlu sorular yer alıyor. Deney bitiminde öğrencinin karşısına ‘açık uçlu’ sorular çıkıyor. Öğrenci bu soruları cevapladıktan sonra sisteme yüklüyor. Soruları cevaplayan öğrencilerin dosyaları ise dersi veren öğretim elemanının önüne düşüyor. Böylelikle de dersin işlenmesi ve kontrolü açısından herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Projenin üniversitemize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Projenin hayata geçirilmesinde başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere YÖK Başkanımız Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ile bu projesinin hayata geçmesi için büyük bir katkı sunan TÜBİTAK’a, projenin uygulanması esnasında üniversitemizde görev alacak tüm akademik ve idari personelimize teşekkür ediyorum. Gümüşhane Üniversitesi olarak öğrencilerimizin eğitim-öğretimine faydalı olacak, değer katacak her proje ve uygulamada ilk sırada yer alıp desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz.”

YÖK binasında düzenlenen tanıtım toplantısına Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ile birlikte projeye dâhil olan Ardahan Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Hakkâri Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Munzur Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Siirt Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve Yozgat Bozok Üniversitesi’nin rektörleri de katıldı.
 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.